logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ podtrzymujący zasilanie w ukladzie zegara Atmel ATtiny2313

rakso1313 30 Gru 2011 17:04 3371 10
REKLAMA
  • #1 10324364
    rakso1313
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam zmontowałem zegar na układzie Atmel ATtiny2313, zastanawiam się czy da rade zrobić układ podtrzymujący napięcie, gdy zegar zostanie odłączony od prądu. Głownie chodzi mi o to gdy niespodziewanie prąd zostanie wyłączony zegar traci dane, i po ponownym pojawieniu zasilania muszę zegar ustawiać od nowa. Z góry dziękuje za pomoc.

Tak wygląda zegar który zmontowałem.
  • REKLAMA
  • #2 10324427
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Można zrobić na bateryjce albo superkondensatorze, ale wymaga to ingerencji w płytkę PCB. Dodatkowe elementy to tranzystor odcinający wspólną katode wyświetlacza, do zminimalizowania poboru prądu, podczas podtrzymania, pare rezystorów, diod, etc.
  • #3 10324635
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    rakso1313 napisał:
    Witam zmontowałem zegar na układzie atmel 1029, ...

Co to za układ, jakiś nowy produkt Atmela ?
    Zastosuj zasilanie buforowe, problem zniknie.
  • REKLAMA
  • #4 10324651
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Freddy napisał:
    Jaki bufor przy tych wszystkich LEDach? Akumulator samochodowy ?? :D Jak ich nie wygasi....
  • #5 10324667
    rakso1313
    Poziom 13  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Można zrobić na bateryjce albo superkondensatorze, ale wymaga to ingerencji w płytkę PCB. Dodatkowe elementy to tranzystor odcinający wspólną katode wyświetlacza, do zminimalizowania poboru prądu, podczas podtrzymania, pare rezystorów, diod, etc.

Chciał bym to zrobić z tranzystorem odcinającym wspólną katode wyświetlacza używając przy tym baterii czy mógł byś podać jakiś schemat ?
  • #6 10324753
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Poszukaj na Elektrodzie, tego masa była. Rysować mi się chce :cry:

Dodano po 1 [minuty]:

rakso1313 napisał:
    Chciał bym to zrobić z tranzystorem odcinającym wspólną katode wyświetlacza używając przy tym baterii
    Bo tak zawsze się robi, a i fotorezystor lub fotodiodę do aut. regulacji jasności przy okazji można dodać.
  • REKLAMA
  • #7 10324784
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Freddy napisał:
    Jaki bufor przy tych wszystkich LEDach? Akumulator samochodowy ?? :D Jak ich nie wygasi....

Zanim coś napiszesz zastanów się. Załóż możliwe wszystkie segmenty 22* 5mA na segment = 110 mA, do tego potrzebujesz na chwilę akumulator samochodowy ?!
  • #8 10325487
    rakso1313
    Poziom 13  
    Freddy napisał:
    rakso1313 napisał:
    Witam zmontowałem zegar na układzie atmel 1029, ...

Co to za układ, jakiś nowy produkt Atmela ?

Pomyliłem się to jest Atmel ATtiny2313.
    Oraz może ktoś ma taki schemat. Ponieważ wpisywałem rożne słowa w wyszukiwarkę i nic nie znalazłem było dużo takich tematów lecz brak schematu. :cry:
  • REKLAMA
  • #10 10328039
    rakso1313
    Poziom 13  
    Znalazłem taki schemat na angielskich stronach, tylko ze ja potrzebuje +12V wiec w użycie wejdą inne diody zenera jak się domyślam. Diode D1 zastąpić DIODA ZENERA 0.4W 12V tylko teraz nie wiem jakie diody dać na miejsce D4, D2 i D3. Oraz jak odłączyć zasilanie od reszty urządzeń kiedy chce tylko zatrzymać ustawienia zegara. I gdzie mniej więcej to wszystko podłączyć? I może jest możliwość dodania małego układu który będzie ściemniał wyświetlacz i go rozjaśniał ? Dodaje schemat zegara.

Układ podtrzymujący zasilanie w ukladzie zegara Atmel ATtiny2313 Układ podtrzymujący zasilanie w ukladzie zegara Atmel ATtiny2313
  • #11 10328377
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Żartujesz? Zapoznaj się z notą ATTINY 2313... .
    Zamykam i przenoszę do "Piaskownicy".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmontował zegar oparty na układzie Atmel ATtiny2313 i poszukuje rozwiązania do podtrzymania zasilania, aby uniknąć utraty danych po odłączeniu od prądu. W odpowiedziach zasugerowano użycie baterii lub superkondensatora, co wymaga modyfikacji płytki PCB oraz zastosowania tranzystora do odcinania wspólnej katody wyświetlacza w celu minimalizacji poboru prądu. Użytkownik prosi o schematy oraz wskazówki dotyczące podłączenia diod Zenera i regulacji jasności wyświetlacza. W dyskusji pojawiły się również wątpliwości dotyczące zasilania LED-ów oraz potrzeba dostosowania schematu do wymagań zasilania +12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA