logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu stereo do pokoju 16m2: Yamaha A-720, Tonsil Samba 250

dycmaster 03 Sty 2012 00:38 2244 10
REKLAMA
  • #1 10340984
    dycmaster
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Proszę o pomoc w doborze sprzętu stereo do pokoju. Plan pokoju i orientacyjne wymiary poniżej:

Dobór sprzętu stereo do pokoju 16m2: Yamaha A-720, Tonsil Samba 250

Kolorami zaznaczone są dwa rozważane przeze mnie ustawienia kolumn.
    Muzyka jakiej słucham to jazz, rock, symfoniczna, czasem elektroniczna. Nie jestem zbytnio doświadczony w te klocki ale posiadam nieco teoretycznej wiedzy. Dodam że to ma być zestaw rozpoczynający przygodę z "prawdziwym" stereo.
    Nie chcę wydać fortuny bo nie umiałbym jej jeszcze raczej docenić.

Sprzęt ma być do słuchania muzyki a nie do "lansowania" kolorowym LCD. Wydać chciałbym max 2tyś zł na wzmacniacz i kolumny razem.

Co już sam rozważałem?

wzmacniacz Yamaha A-720. - A może jesteście w stanie polecić coś podobnego/ciekawszego?

kolumny podłogowe, np Tonsil Samba 250, tonsil maestro II 180.
    Proszę o propozycje, nie ograniczam się do Tonsili, to tylko przykłady o czym już myślałem.

Proszę uprzejmie o pomoc :)
    Fryderyk
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10342155
    dycmaster
    Poziom 10  
    benek161 - poczytałem trochę o zastosowanych przetwornikach i jestem pod wrażeniem. Nie uważasz jednak, że to trochę za małe "pudła" jak dla nich?

LOCOLOCO - dlaczego polecasz właśnie taki wzmacniacz? Ma w sobie coś szczególnie godnego uwagi?
  • #5 10342206
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Sony TA-F670ES, Yamaha AX-900, jeśli chodzi o kolumny np Mission 703, Tannoy Mercury M3, może Pylon Pearl.
  • #6 10342232
    benek161
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Dlaczego za małe? Gościu nie podał objętości ale po proporcjach wydają się być ok. Zresztą ja bym je brał ze względu na same głośniki, buda to najmniejszy problem
  • #7 10342345
    dycmaster
    Poziom 10  
    Wymiary: 48/27/22 cm - odejmując po 1cm na mdf to będzie jakieś 23l objętości. Hmm może to i lepiej, powinny ładnie "zniknąć" we wnęce gdzie będą stały. Raczej nie chcę kombinować z obudową, nie mam za bardzo czasu więc lepiej żeby grały od razu odpowiednio.

Uzytkowinik19 - słuchałeś tego Sony? w Yamaha a-720 przekonuje mnie klasa A w początkowym zakresie mocy
  • #8 10342428
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Słuchałem 500ES, bardzo naturalny wzmacniacz, cała seria ES zbiera same pozytywne opinie nawet w środowisku audiofilskim, do muzyki jakiej słuchasz w sam raz. Yamaha A-720 też jest dobrym wzmacniaczem ale myślę że warto kupić coś lepszego dysponując takim budżetem.
  • REKLAMA
  • #9 10343137
    dycmaster
    Poziom 10  
    I jeszcze co do tych monitorów dynaudio-środki poszczegolnych przetworników nie są w osi pionowej-może się trochę fazowo rozjeżdzac.
  • #10 10343395
    benek161
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    To chyba ty albo ja mam zeza. Są równo 8-)
  • #11 10344885
    dycmaster
    Poziom 10  
    Patrząc od frontu-tak. Patrząc z boku - membrana głośnika niskotonowego jest kilka cm bardziej cofnięta "wgłąb" niż membrana sopranu. Co oczywiście sprawia, że dźwięk wydobywający się z najbliżego frontowi przetwornika jest "pierwszy" w fazie względem reszty ;) ale widzę, że w mojej kategorii cenowej o kompensacji tego nawet nie mam co marzyć ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej doboru sprzętu stereo do pokoju o powierzchni 16 m², z budżetem do 2000 zł na wzmacniacz i kolumny. Rozważa wzmacniacz Yamaha A-720 oraz kolumny Tonsil Samba 250 i Tonsil Maestro II 180. Użytkownik preferuje muzykę jazzową, rockową, symfoniczną i elektroniczną, a jego celem jest rozpoczęcie przygody z "prawdziwym" stereo. W dyskusji pojawiają się także inne propozycje wzmacniaczy, takie jak Sony TA-F670ES i Yamaha AX-900, oraz kolumny Mission 703, Tannoy Mercury M3 i Pylon Pearl. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i opiniami na temat jakości dźwięku oraz konstrukcji sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA