logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie i wyłączanie bezpieczników przy podłączeniu PC do TV w innym pokoju

gRis 19 Gru 2004 23:05 1164 8
REKLAMA
  • #1 1073808
    gRis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam... Czy wie ktos moze dlaczego gdy podlaczam komputer do telewizora w drugim pokoju, to robi sie zwarcie i wywala mi bezpiecnziki ??? :) Wei mze kabel jest w 100% sprany i raczej wszystko zrobilem jak nalezy... Kolaga powiedzial mi ze moze byc to spowodowane podlaczeniem do roznych gniazdek co moglo spowodowac roznice napiec. To tylko skugestia i nie wiem czy jest to mozliwe... Weic moze ktos mial podobny problem i powie mi co zrobic z tym fantem :) Z gory dziekuje i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1073856
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    kolega mial na mysli pewnie to ze jedno uzrzadzenie jest uziemione a drugie nie - pewnie telewizor chocby przez antene kablowa jezeli taka masz, a komp moze nie byc uziemiony....tyle ze nie jestem pewien czy mogloby to powodowac zwarcie bo nie spotkalem sie aby mialo to az takie konsekwencje....jezeli telewizor jest podlaczony pod gniazdko bez uziemienia i komputer tez to sproboj odlaczyc antene od telewizora. Chociaz ja bym stawial na jakies uszkodzenie na lini komp-tel, moze karta walnieta?AHA podlaczenia kablem dokonuje sie na WYLACZONYCH urzadzeniach bo w innym wypadku ta wspomniana "roznica potencjalow" moze Ci spalic wyjscie TV:(
  • #3 1073904
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    hmmm dziwna sprawa. A moze ten bezpiecznik jest zamalej wartosci i na jego obwodzie jest zbyt duze obciazenie ? Podlacz TV do gniazka na innym obwodzie i sprawdz.
    Wogole jakie masz zabezpieczenia w domu ? Zwykle bezpieczniki, czy jakies roznicowo pradowe, termiczne, priorytetowe .... i inne wynalazki ?
  • REKLAMA
  • #4 1073993
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    A to może bezpiecznik różnicowo prądowy ?
  • #5 1074697
    gRis
    Poziom 11  
    Niemam roznicowo pradowych... to jest zwyczajny bezpiecznik 10 A... Ale nie wydaje mi sie zeby sygnal z karty graficznej do telewizora tak obciazal instalacje :)
  • #6 1074729
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Rozumiem że komputer jest w jednym pokoju a telewizor w drugim ? (nie zmieniasz gniazda sieciowego?).
    Jeżeli tak, to być może kabel sygnału video wpływa zakłócająco na kabel sieciowy (są obok siebie)?
    Dziwny przypadek........
  • REKLAMA
  • #7 1075162
    gRis
    Poziom 11  
    Sa w 2 roznych pokojach i sa podlaczone do 2 roznych gniazdek... niestety nie wiem czy jest to ta sama faza i czy wogole w tym mieszkaniu jest jedna czy wiecej faz... wiec w dalszym ciagu czekam na diagnoze :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1075176
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Zasilacz kompa jest uziemiony, a w telewizoże być może jest uszkodzony kondensator filtrujący w zasilaczu.
    Po połączeniu obu użądzeń (masy) występuje zwarcie.
    Sprawdź czy to samo cię dzieje przy połączeniu mas obu użądzeń (a napewna tak się stanie)
    Możesz też odwrucić wtyczkę zasilającą TV w gniazdku o 180 stopni
    Najlepiej sprawdź jakie jest napięcie pomiędzy masami obu włączonych urządzeń
  • #9 1264259
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    To sie nazywa konflikt mas.Przełuż odwrotnie wtyczke w TV może pomorze.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie komputera do telewizora znajdującego się w innym pokoju powoduje zwarcie i wyłączanie bezpieczników 10 A. Problem może wynikać z różnicy potencjałów mas obu urządzeń, zwłaszcza gdy są podłączone do różnych gniazdek, potencjalnie na różnych fazach lub bez uziemienia. Możliwe przyczyny to uszkodzenie kondensatora filtrującego w zasilaczu telewizora, konflikt mas (różnica potencjałów między masami komputera i TV), a także wadliwy kabel sygnałowy lub karta graficzna. Zalecane jest podłączanie urządzeń przy wyłączonym zasilaniu, sprawdzenie uziemienia, odłączenie anteny telewizyjnej, pomiar napięcia między masami oraz ewentualne odwrócenie wtyczki zasilającej telewizor o 180 stopni. Problem może też wynikać z przeciążenia obwodu elektrycznego lub zastosowania niewłaściwych zabezpieczeń (np. bezpiecznik o zbyt niskim natężeniu).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA