logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić przedni głośnik centralny w Creative 6.1 6700 z Sound Blaster Live 5.1?

R_Przemek 22 Gru 2004 08:33 3264 10
REKLAMA
  • #1 1079246
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    mam karte Sound Blaster Live 5.1 i głośniki Creative 6.1 6700...
    co zrobić żeby grała przednia centralka jak się słucha Mp3 z winampa??
  • REKLAMA
  • #2 1080231
    pawlus 123
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam a próbowałes ustawić we właściwościach karty muzycznej ustawić parametry na głośniki: 5.1 dolby surround? Może to cos da...chociaż podejrzewam że ten głośnik będzie tylko grał w filmach z systemem 5.1 lub w grach( o ile ustawisz w opcjach).
  • #3 1081019
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    a po co ma ci grac centralny?
    specyfikacja systemu mówi wyraznie ze to glosnik dialogowy czyli do dialogów....
    muzyka tam nie gra ,nie musi,i wcale nawet fajnie nie zabrzmi jakby zagrala....
    te dookolne wystarcza w zupelnosci a tak zepsujesz sobie tylko efekt

no chyba ze masz muzyke na plycie w formacie 5.1 ale to odtwarzasz przez program do dvd to i tak zagra automatycznie
  • REKLAMA
  • #4 1081213
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Na Linuxe grały wszystkie 6 satelitek wraz z centralką, w centralce wokal...
    mam jedno nagranie w formacie ac3 i ono gra na 6 satelitek.
    A w ustawieniach mam 5.1 i odchaczone dolby digital.
  • REKLAMA
  • #5 1130761
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    na www.winamo.com w dziale plug-ins jest wtyczka o nazwie kx5.1 lub cos podobnego , pozniej juz tylko w opcjach winampa wybierasz output, ustawiasz wtyczke i glosniki i wszystko gra :) mialem ten sam problem

Dodano po 1 [minuty]:

sorki, literowka, www.winamp.com

Dodano po 16 [sekundy]:

sorki, literowka, www.winamp.com
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 1131903
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    A w której pozycji jest ustawiony przełącznik? 6700 mają przełącznik 5.1/6.1 na 5.1 -> 6.1. Spróbuj się tym pobawić. Może rozwiązanie jest banalne.
  • #7 2046043
    lukasz..
    Poziom 14  
    Mam ten sam problem, a co do strony winampa to cos nie moge tego tam znależść może prześle mi ktos na maila lub poda konkretnego linka????

R_Przemek - Rozwiązałeś ten problem???
  • Pomocny post
    #8 2046107
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    ja polecam inne sterowniki do tej karty KX audio driver
    http://www.kxproject.com maja wiecej mozliwosci
    konfiguracji i chyba tylko z nimi zadziala wczesniej
    wspomniana wtyczka do winampa
    aha zapomnialbym te sterowniki na dzien dobry zamieniaja
    wyjscia: przod z tylem-wystarczy odznaczyc jedna opcje i
    wszystko wraca do normy
  • #9 2058718
    lukasz..
    Poziom 14  
    Może ktoś wie jak to prawidłowo skonfigurować krop po kroku??może jest jakas stronka?bo przedni centralony mi nadal nie gra...tylny centralny gra jakos ciszej,
  • #10 2059419
    R_Przemek
    Poziom 20  
    KX audio driver jest idealny :D:D
    A co do konfiguracji to trochę się pobawiłem w panelu i wszystko śmiga.
  • REKLAMA
  • #11 2060224
    lukasz..
    Poziom 14  
    ale tam w ustawieniach nie ma na głośniki 6.1 tylko na 5.1 chyba że ja mam jakis złe kodeki...???Jak masz to ustawione???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę dźwiękową Sound Blaster Live 5.1 oraz zestaw głośników Creative 6.1 6700 i pyta, jak uruchomić przedni głośnik centralny podczas odtwarzania muzyki MP3 w Winampie. W odpowiedziach wskazano, że głośnik centralny w systemie 6.1 jest przeznaczony głównie do dialogów w filmach i grach, a standardowa muzyka stereo lub MP3 nie aktywuje go automatycznie. Zalecane jest ustawienie w panelu sterownika karty dźwiękowej konfiguracji 5.1 Dolby Surround, jednak może to nie wystarczyć. Wskazano, że wtyczka KX 5.1 dla Winampa (dostępna na www.winamp.com) umożliwia lepszą konfigurację wyjść i aktywację wszystkich kanałów, w tym centralnego. Dodatkowo polecono użycie alternatywnych sterowników KX Audio Driver (www.kxproject.com), które oferują rozszerzone możliwości konfiguracji i pozwalają na poprawne przypisanie wyjść głośnikowych, w tym zamianę przodu z tyłem. W zestawie Creative 6.1 6700 znajduje się przełącznik 5.1/6.1, który należy odpowiednio ustawić. Użytkownicy potwierdzili, że z tymi sterownikami i wtyczką można uzyskać pełne wykorzystanie wszystkich 6 satelitów, w tym centralnego głośnika, także podczas odtwarzania muzyki w formacie AC3. Problemem pozostaje brak natywnego wsparcia dla 6.1 w standardowych kodekach i odtwarzaczach, co wymaga użycia specjalistycznych sterowników i wtyczek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA