logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto przechowywać ON w beczce 100l na zimę, by uniknąć zanieczyszczeń?

kidu22 12 Lut 2012 14:45 1850 13
REKLAMA
  • #1 10534125
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Czy jest sens kupić beczke 100l i natankować do niej ON i potem sciągać z góry lżejszą frakcje a to z dołu zostawić, oczywiście beczka stoi na mrozie i co sie ma wytrącić to się wytrąci w beczce a nie w filtrach.

Oczywiście opcja beczki pod blokiem odpada.

Przy -24'C rózne cuda sie dzieją.
  • REKLAMA
  • #2 10534283
    Exploboy
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Parafina to pełnoprawny składnik ON, toteż olej bez tej parafiny będzie po prostu gorszy. A co zrobisz z tą parafiną? Wyrzucisz? To spore straty... :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10534306
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 667
    Osobiście nawet bym się za to nie brał. Ja dolewam co roku denaturat do paliwa jeszcze mnie to nigdy nie zawiodło a i z samochodem nie mam problemu ( wtryski, pompa), ogólnie polecam.
  • Pomocny post
    #4 10534361
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 522
    Panie kajabas proszę sobie zrobić próbę denaturatu i ON w słoiku i zobaczyć co się stanie.
    Jeśli mowa o benzynie to nie ma problemu.
  • Pomocny post
    #6 10534402
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3487
    Denaturat to pomaga tylko na niewielkie ilości wody w paliwie.
  • #7 10534425
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    mercedesik- Nie robię prób w słoiku bo nie mam na to czasu , wiem tyle że po dodaniu denaturatu do ON nie mam żadnych problemów z paliwem, czego nie mogę powiedzieć o uszlachetniaczach i tym podobnym wynalazkach.Stosuje starą i sprawdzona metodę.Ale jeśli ktoś woli dolewać uszlachetniacz zimowy markowej stacji O... który krzepnie przy -10st. to proszę bardzo.
  • REKLAMA
  • #8 10534461
    mercedesik
    Poziom 26  
    Nie oto mi chodzi też kiedyś myślałem że to dobry sposób ale jak wypompowałem i umyłem parę zbiorników z ciężarówki po denaturacie, zrobiłem próbe że to zbytnio się nie miesza.
    Potem próba słoik-owa i denat leży na dnie pomimo wcześniejszego pięknego rozmieszania.
    Najlepsza benzyna na taki mróz do 30%.

A i jeszcze specyfikacja oleju napędowego którą kiedyś dostałem z laboratorium orlen: zmętnienie oleju w tak niskiej temperaturze nie jest wadą produktu.
  • #9 10534744
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    A o tych naszych paliwach to epopeje można napisać.
  • REKLAMA
  • #10 10534876
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    Panowie podłączam się do tematu. Jeżdżę też dieslem (TDI) i z uwagi na duże mrozy obawiam się zamarznięcia paliwa. Z własnych obserwacji wiem, że do starych diesli (wolnoobrotowych) dolewano benzynę do zbiornika, np. do Mercedesa 5-tkę benzyny (niebieskiej) na zbiornik paliwa. Jak to się ma do nowych generacji silników tj. SDI i TDI, i innych, a w szczególności, czy nie szkodzi to turbinie, pompie i wtryskom. Jeśli uważacie, że do oleju napędowego można dolać benzynę, to proszę podać w jakiej bezpiecznej proporcji ?.
  • Pomocny post
    #11 10534934
    robokop
    Ocena: 6373
    mercedesik napisał:
    Nie oto mi chodzi też kiedyś myślałem że to dobry sposób ale jak wypompowałem i umyłem parę zbiorników z ciężarówki po denaturacie, zrobiłem próbe że to zbytnio się nie miesza.
    Potem próba słoik-owa i denat leży na dnie pomimo wcześniejszego pięknego rozmieszania.
    .
    Bo wręcz głupie założenie przyjąłeś, że denaturat wymiesza się z ON. Próbowałeś kiedyś smalec ze spirytusem mieszać? Chodzi o to, że każdy tłuszcz może być zawiesiną - zawierać w sobie drobne kropelki wody, taki rosołek z odwróconymi proporcjami, denaturat, jako stężony alkohol jest higroskopijny - absorbuje tą wilgoć, tworząc niezamarzający roztwór - ot, taki chemiczny pochłaniacz wilgoci. Do rozcieńczania ciężkich frakcji, zbijającej się w grudy parafiny, to tylko rozpuszczalnik organiczny typu benzyna.
  • #12 10535031
    mercedesik
    Poziom 26  
    Mistrzu miałem wtedy 19 lat i doradzał (nie mi tylko kierowcom) taki sposób stary z wieloletnią praktyką mechanior, od razu wyczaiłem że to nie pomiesza się .
    Ale po paru literkach tego denaturatu w baku zaczynała się walka z filtrami itp.
  • Pomocny post
    #13 10535065
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 486
    A przy okazji.
    Jak zapobiec nadmiernemu gęstnieniu płynu w układzie wspomagania ?

Bo jeszcze parę dni i szlak mi trafi pompę.
  • Pomocny post
    #14 10535066
    robokop
    Ocena: 6373
    Bo tego się lało nie kilka litrów, tylko max 0,5 na zbiornik na całą zimę. Tak samo jakbyś do instalacji hamulców wlał wiadro, zamiast tylko do odstojnika. To ma leżeć na dnie i absorbować wilgoć. Inna rzecz że z filtrów tez się czasem wodę spuszcza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię przechowywania oleju napędowego (ON) w beczce 100l na zimę, aby uniknąć zanieczyszczeń. Użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że parafina jest naturalnym składnikiem ON, a jej usunięcie może prowadzić do strat. Niektórzy zalecają dodawanie denaturatu do paliwa, jednak podkreślają, że nie zawsze dobrze się on miesza z ON, co może prowadzić do problemów z filtrami. Wskazano również na możliwość dodawania benzyny do oleju napędowego w starych silnikach diesla, ale z zastrzeżeniem, że nie jest to zalecane dla nowoczesnych jednostek napędowych. Użytkownicy podkreślają znaczenie monitorowania temperatury i właściwego przygotowania paliwa na mrozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA