logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie żyrandola z wentylatorem - 3 przewody PE

B3Y0 29 Lut 2012 22:40 5603 14
REKLAMA
  • #1 10617317
    B3Y0
    Poziom 1  
    Witam
    Mam następujący problem: kupiłem żyrandol z wentylatorem i chcę podłączyć go do podwójnego włącznika. Mieszkanie jest z lat 60', w puszcze pod przełącznik mam kabel L i dwa idące do żyrandola (bez kolorów, bo wszystko czarne). Z sufitu wystaje więc L1, L2 i N (również czarny), natomiast z żyrandola wystaje kabel niebieski (światło - tak jest w instrukcji), brązowy (wiatrak), biały (N), dwa kable Pe (żółto-zielone, w tym jeden wychodzi z wnętrza żyrandola, a jeden przykręcony do obudowy), jest jeszcze śruba z konektorem i oznaczeniem uziemienia na metalowym uchwycie, który przykręca się do sufitu. Pytanie: co zrobić z tymi kablami PE?
  • REKLAMA
  • #2 10617435
    adamo119
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeżeli nie masz w mieszkaniu przewodów PE posiadasz układ sieci TN-C, masz wiec wspólny przewód PEN (ochronno-neutralny), jeżeli chcesz aby w wyłączniku jeden przycisk włączał lampę a drugi wentylator łączysz L1 z przewodem niebieskim(światło), L2 z brązowym(wiatrak) natomiast przewód neutralny mostkujesz z PE. Jest też drugie rozwiązanie łączyć przewody neutralne a PE zostawić niepołączony.
  • #3 10617449
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    adamo119 napisał:
    Jest też drugie rozwiązanie łączyć przewody neutralne a PE zostawić niepołączony.

To rozwiązanie jest błędne!
  • REKLAMA
  • #4 10617837
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Łukasz-O napisał:
    adamo119 napisał:
    Jest też drugie rozwiązanie łączyć przewody neutralne a PE zostawić niepołączony.

To rozwiązanie jest błędne!

Jeśli instalacja z lat wczesnej komuny to niekoniecznie.
    Może być tak, że wyłącznik przerywa neutralny i wówczas na obudowie pojawi się napięcie fazowe.
    Proponuję sprawdzić poprawność połączenia przed łączeniem przewodu neutralnego do tych żółto-zielonych.

Pozdrowienia
  • #5 10617843
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Cytat:
    Jeśli instalacja z lat wczesnej komuny to niekoniecznie.
    Jeśli odbiornik jest wykonany w I klasie ochronności to jest to nie tylko konieczne, ale obowiązkowe.
    Oczywiście wyłącznik zawsze musi przerywać tor L.
  • #6 10618266
    przemas32-77
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ochrona życia jest najważniejsza ! B3YO napisał wyraźnie iż we włączniku znajduje się żyła L i dwie żyły korespondencyjne /domyślam się że w trakcie sprawdzania nie była podłączona lampa - gdyż wyłącznik przerywając N dostaje L przez żarówkę/. Zgadzam się z moderatorami, nie wolno przy układzie TN-C przerywać żyły neutralnej gdyż to właśnie dzięki niej jest wykonywanie "zerowanie". L1- oświetlenie, L2- wiatrak, N i PE razem do kupy i pod N z instalacji.
    Najlepiej wezwać elektryka, koszt około 50 zł a życie jest bezcenne
  • REKLAMA
  • #7 10618853
    Arhiminikleopotoczerepete
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Żeby jeszcze trochę zamącić, proponuję rozważyć przypadek, gdy sieć pracuje w układzie TT...

No i wtedy oczywiście nici z podłączenia "zera" do obudowy poza tym w bardzo starych instalacjach funkcjonuje jeszcze zabezpieczenie na "zerze"
  • REKLAMA
  • #8 10618890
    przemas32-77
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Arhiminikleopotoczerepete napisał:
    Żeby jeszcze trochę zamącić, proponuję rozważyć przypadek, gdy sieć pracuje w układzie TT...

No i wtedy oczywiście nici z podłączenia "zera" do obudowy poza tym w bardzo starych instalacjach funkcjonuje jeszcze zabezpieczenie na "zerze"

Dodano po 1 [minuty]:

kolego "elektryku" pomyśl zanim napiszesz... jak już napiszesz to pomyśl zanim wyślesz...

Dodano po 2 [minuty]:

proponuję zamknąć temat gdyż wkrada się wątek "przemądrzania"...
  • #9 10620852
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Może i wymądrzanie sie, ale należy pamiętać, że w starych instalacjach zdarzają się różne niespodzianki.

Ktoś bezkrytycznie podłączy masę na neutral zgodnie z sugestiani i właśnie wskutek tego może stracić życie.

Dlatego zawsze pamiętać należy o konsekwencjach moralnych/karnych udzielanych rad.

A tak do rozważenia: czy spotkali się koledzy z wezwaniem elektryka do podłączenia nowej lampy wsród znajomych?
    Może mam nietypowych znajomych :D

Pozdrowienia
  • #10 10620946
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 425
    Ciekawe jak to wszystko się robiło zanim weszła w życie sieć TN-S? Kto wtedy myślał o zerowaniu w TN-C? Wszyscy tacy mądrzy a w swoich domach też pewnie mają źle, wiem po sobie.
  • #12 10621404
    Poziom 12  
    Cytat:
    Może i wymądrzanie sie, ale należy pamiętać, że w starych instalacjach zdarzają się różne niespodzianki.
    Ktoś bezkrytycznie podłączy masę na neutral zgodnie z sugestiani i właśnie wskutek tego może stracić życie.

A propos ciekawostek w instalacjach, zdarzyła mi się nawet raz instalacja w budynku zasilanym z sieci kopalnianej IT 3*220V, (urządzenia są podłączane na napięcie międzyfazowe 220V), aż strach pomyśleć co by było gdyby ktoś wpadł na pomysł zerowania obudów ...
  • #13 10625712
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    A propos ciekawostek w instalacjach, zdarzyła mi się nawet raz instalacja w budynku zasilanym z sieci kopalnianej IT 3*220V, (urządzenia są podłączane na napięcie międzyfazowe 220V), aż strach pomyśleć co by było gdyby ktoś wpadł na pomysł zerowania obudów ...

Może ten ktoś by wymiękł na etapie szukania zera, gorzej gdyby znalazł po wyłączeniu łącznika.

Pozdrowienia
  • #14 10625932
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283

A propos ciekawostek w instalacjach, zdarzyła mi się nawet raz instalacja w budynku zasilanym z sieci kopalnianej IT 3*220V

Czy to był budynek wielorodzinny?
  • #15 10629068
    Poziom 12  
    Jednorodzinny w sąsiedztwie dwurodzinnych bliźniaków.
    Z taką siecią spotkałem się tylko raz ale instalację dla sieci TT robiłem 2 lata temu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem żyrandola z wentylatorem do podwójnego włącznika w starym mieszkaniu. W instalacji znajdują się przewody L, L1, L2, N oraz PE. W odpowiedziach podkreślono, że w przypadku układu TN-C nie należy przerywać przewodu neutralnego (N), a PE powinno być podłączone zgodnie z zasadami bezpieczeństwa. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności połączeń oraz zalecenie wezwania elektryka w celu uniknięcia niebezpieczeństwa. W dyskusji poruszono również różnice między układami TN-C i TT oraz ich wpływ na podłączenie urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA