logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralko-suszarka Amica WDS 1063 M/B - skacze podczas wirowania, co robić?

krystian2 29 Gru 2004 23:47 9634 41
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego pralko-suszarka Amica WDS 1063 M/B skacze i jeździ po łazience podczas wirowania oraz co należy sprawdzić najpierw?

Najpierw sprawdź amortyzatory, bo przy wirowaniu to one tłumią ruch bębna; powinny stawiać wyraźny opór przy ściskaniu, a jeśli zbiornik kołysze się tam i z powrotem, są uszkodzone [#1096384][#1099856][#1099901][#1110004] Dobrze też obejrzeć sprężyny zawieszenia zbiornika i upewnić się, że są założone prawidłowo, oraz wymienić zużyte gumowe nóżki, bo to też zmniejsza „chodzenie” pralki [#1129851][#1150771] Nadtopiony styk w filtrze przeciwzakłóceniowym nie powinien mieć wpływu na skakanie bębna [#1116688] Jeśli bęben ma duży luz na boki, trzeba brać pod uwagę łożyska; w opisywanym przypadku po ich wymianie, wymianie nóżek i wzmocnieniu tylnej ściany pralka przestała tak mocno drgać podczas wirowania [#1167494][#1249504]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1096246
    krystian2
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Mam problem z w/w pralka podczas wirowania pralka "skacze" i potrafi chodzic po całej łazience. Próbowałem już wypoziomować pralke od poziomnicy. Nie odnosło to skutku. Niedawno miałem awarie modułu na szczęście okazało się że to "zimny lut" i obeszło się bez kosztownej wymiany. Zauważyłem też, że kondensator wejściowy ma przytopione (przegrzane) styki wejściowe. Czy to może być przyczyną "skakania". W zeszłym roku musiałem już wymieniać fartuch bo sie rozerwał przez wstrząsy. Proszę o pomoc boje się że "nie przypilnowana" pralka wyrwie wąz wodny i narobi dużych strat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1096384
    Marcinagd
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    sprawdź amortyzatory ,w Candy bywało że pękały ,to może być przyczyna "chodzenia' pralki podczas wirowania.
  • #3 1096509
    krystian2
    Poziom 14  
    Amortyzatory sprawdziłem już wcześniej wyglądają ok nie ma pęknięć obudowy ani wycieków płynu brak jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych w amortyzatorach i w ich mocowaniu były jedzynie poluzowane śruby mocujące do obudowy. Dokręciłem nic to nie pomogło. Czy winą mogą być sprężyny ? I czy jest jakiś sposób na ichlepszy naciąg bez wymiany (pytam, gdyż wcześniej miałem polar ps i tam można było je naciągnąc przekładają w inne otwory)?
  • Pomocny post
    #4 1099856
    Marcinagd
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    to nie jest raczej wina sprężyn ,wyjmij amortyzator i sprawdź czy podczas ruchu ma wyraźny(duży) opór w całym zakresie wysuwania i wsuwania.
  • Pomocny post
    #5 1099901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1100372
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi rzeczywiscie musze dokladnie obejrzec te amortyzatory. Sadze ze tachometr i obroty silnika sa wporzadku bo przed wirowaniem jest "faza ukladania bielizny". Zastanawia mnie tylko ten nadtopiony styk w kondenstatorze glownym czy to nie on jest sprawca.
    Zycze wszyskim zyczliwym osobom z forum bombowego sylwestra i wystrzalowego roku 2005.
  • REKLAMA
  • #8 1109499
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    Sprawdziłem dokładnie te amortyzatory (wymontowalem i obejżałem) są sprawne. Brak pęknięć ruch jest płynny w pełnym zakresie. Jeszcze jedno to są amortyzatory suche, a nie jak wcześniej sądzilem.
    Pralka wypuszcza całą wodę. Układanie bielizny przed wirowaniem jest dość dziwne: najpierw powoli obraca bębnem po czym nastepuje gwaltowny skok i obroty około 600 - 800 (wtedy jest największe szarpnięcie). Proszę o radę jaki układ odpowiada za ułożenie bielizny (moduł czy jest jakiś dodatkowy czujnik) ?. Sprawdziłem też sam bęben nie kołysze sie w gore i dół, ale są dość luźne ruchy na boki
  • Pomocny post
    #9 1110004
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 1116688
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    A czy ten kondensator wejściowy to przypadkiem nie jest filtr przeciwzakłóceniowy? Jeśli tak, to nie ma on żadnego wpływu na obroty bębna i jego skakanie.
  • Pomocny post
    #11 1116892
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 1129851
    markis
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam!
    Sprawdź ustawienie sprężyn, na których wisi zbiornik. Przednie powinny być zwrócone hakami do tyłu a tylnie hakami do przodu.
  • REKLAMA
  • #13 1150231
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Prosze jeszcze o rade w sprawie ceny amortyzatorow do pralki Amica i miejsca gdzie mozna je kupic na terenie miasta Częstochowa. Dziekuje za okazana pomoc
  • Pomocny post
    #14 1150771
    Maniekd
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam !
    Ja osobiście bym wymienił jeszcze gumowe nóżki na nowe. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #15 1154398
    markis
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Amortyzatory kupisz w Częstochowie chyba tylko w serwisie Amica na ul. Krakowskiej (przy wjeżdzie na hale "Warty"). Cena ok. 40 zł/szt.
    Zwróć uwagę, że jeden z nich jest krótszy a drugi dłuższy.
    I sprawdź ich jakość przed zakupem, bo zdarza się, że wypadają z nich okładziny cierne.
  • REKLAMA
  • #16 1167175
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    Serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc. Znalazlem amortyzatory ale nie bylo akurat do tego typu, maja sprowadzic na razie kupilem tlko nozki.
    Mam pytanie. Sprzedawca w sklepie z czesciami AGD powiedzial ze powodem "skakania" moga byc wybite lozyska w bebnie.
    Czy to możliwe i czy jest jakis sposob zdiagnozowania bez wyjmowania lozyszk z obudowy ??
  • Pomocny post
    #17 1167494
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    krystian2 napisał:
    (...) Sprzedawca w sklepie z czesciami AGD powiedzial ze powodem "skakania" moga byc wybite lozyska w bebnie.
    Czy to możliwe i czy jest jakis sposob zdiagnozowania bez wyjmowania lozyszk z obudowy ??

Teoretycznie mozliwe jest prawie wszystko, praktycznie bardzo mocno wątpię.
    Gdyby byly na tyle zuzyte lozyska to nie musialbys zastanawiac sie nad sposobem ich sprawdzenia, tylko diagnoza bylaby postawiona przez Ciebie automatycznie na podstawie delikatnie mówiąc niemiłych bodźców dźwiękowych ;)
  • #18 1170905
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    Po wimianie nozek zauwazylem ze jest juz "lepiej" tzn pralka jakby mniej trzesie
    Jeden z amortyzatorow z pralki ma naderwana "pianke" po ktorej slizga sie jego ruchoma czesc. Jak przyjda do sklepu amortyzatory to je wymienia i napisze jakie sa efekty.
  • #19 1177494
    krystian2
    Poziom 14  
    [quote="markis"]Amortyzatory kupisz w Częstochowie chyba tylko w serwisie Amica na ul. Krakowskiej (przy wjeżdzie na hale "Warty"). Cena ok. 40 zł/szt.
    Zwróć uwagę, że jeden z nich jest krótszy a drugi dłuższy.

Na Warcie juz nie ma serwisu Amica. Jedyny serwis na Czestochowe znajduje sie w Nowej Wsi. W serwisie amortyzatory kosztuja po 55 zl za sztuke. Ale doswiadczony zakupem farucha w serisie (cena za jaka go kupilem obejmowala tez motaz mimo ze wykonalem go sam) poczekam az dowioza do hurtowni maja byc po 10 lutym.
  • Pomocny post
    #20 1180500
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 384
    Czy ktoś wie jak jest sterowana grzałka w tej pralce. Ostatnio był problem bo pralka nie chciała grzać wody.
  • Pomocny post
    #21 1180742
    elektryk2000
    wiertacz napisał:
    Czy ktoś wie jak jest sterowana grzałka w tej pralce. Ostatnio był problem bo pralka nie chciała grzać wody.

Grzalka jest zasilana w bardzo prosty sposob. Bezposrednio ze stykow programatora (timera), szeregowo z termostatem 90°C. Czasem grzania steruje elektronika. Jezeli juz wystarczy podaje napiecie na silnik timera i koniec grzania.
    Przyczyn braku grzania moze byc kilka, od za nisko ulozonego weza spustowego do programatora (wlasciwie timera w tym przypadku), elektroniki, czujnika temperatury, grzalki, upalonych koncowek...
  • Pomocny post
    #22 1182130
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ułożenie węża należy wykluczyć (pralka od pięciu lat była zabudowana pod blatem w kuchni i nie była wyciągana ), grzałka jest dobra , nie ma jakichkolwiek upalonych końcówek w instalacji elektrycznej. Ja najbardziej podejrzewałbym programator , niewiem tylko przez które styki programatora jest sterowana grzałka ( nie posiadam schematu instalacji tej pralki ). A jak termostat elektroniczny przerywa prąd po osiągnięciu nastawionej temperatury - przekażnikiem lub w inny sposób.
  • #23 1182167
    elektryk2000
    Elektronika nie przerywa pradu grzalki tylko styki programatora. Elektronika zasila w odpowiednich momentach silnik programatora ktory przechodzi wtedy do nastepnego polozenia.
    Aby sprawdzic programator (to czym krecisz) podlacz zarowke rownolegle do grzalki. Nie sprawdzaj neonówką. Wlacz pranie tak jak włączasz zwykle. Jezeli na kilkadziesiat sekund/kilka minut wlaczy sie zarowka to programator masz dobry. Zobacz jeszcze czy przestaje sie swiecic zarowka dopiero po przeskoczeniu programatora o kolejny ząbek czy w chwili gdy pokretlo stoi. Jezeli to drugie to masz wypalone styki programatora. Zakladajac ze sprawdziles termostat ktory jest wlaczony w szereg z grzalka (zamocowany w gumie z tylu do zbiornika). Styki grzalki to 9-11 w segmencie B.
    Powodzenia :)
  • #25 1183055
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam :D
    U mnie z grzalka byl podobny problem tyle ze zamiast nie grzac to gotowala i wylewala wode i tak w kolko. Pralka byla jeszcze na gwarancji wiec wezwalem serwis.
    Powodem usterki z grzalka bylo uszkodzenie termistora (maly okragly czujnik z dwoma wyjsciami typu konektor z tylu bebna na dole)
    W opisanym przez Ciebie przypadku polecalbym sprawdzic jeszcze zabezpieczenie 90 stopni. Znajduje sie ono obok wspomnianego czujnika. Zabezpieczenie to jest wyraznie wieksze wiec nie mozna sie pomylic
    Za pomoca miernika rezystancji sprawdz zabezpieczenie powinno miec caly czas przejscie (czyli rezystancja okolo zera do 5Ω).
    Czujnik dla temperatury otoczenia (bez wody w pralce) powinien miec kolo 340 kΩ. Nowy czujnik to wydatek rzedu 5 zl
    Sprawdz jeszcze dokladnie podlaczenie pokretla od nastawienia temperatury (srodkowe pokretlo pod blatem) czy nie odlaczyl sie przewod lub czy sam mechanizma nastawienia temp. sie nie uszkodzil w sposob mechaniczny (w czasie wirowania nawiew suszarki uderza wlasnie o niego)
  • Pomocny post
    #26 1183116
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 1183158
    krystian2
    Poziom 14  
    Mechanik z serwisu wymienial dwa lata temu i mam fakture na 2,80 zl wiec mysle ze az tak nie zdrozal.
    Ale jesli tak to przyznaje nie sprawdzalem w sklepie. Dzieki za odpowiedz
  • #28 1183198
    elektryk2000
    krystian2 napisał:
    (...) mam fakture na 2,80 zl wiec mysle ze az tak nie zdrozal.(...)

Daj namiar chetnie kupilbym 500szt za te cene ;)
  • Pomocny post
    #29 1183260
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 1183634
    wiertacz
    Poziom 35  
    Dzięki za podpowiedzi. Termostat 90 st. jest dobry (ma przejście - jestem elektrykiem z zawodu i umiem posługiwać się miernikiem uniwersalnym). Jutro sprawdzę jeszcze czujnik ntc. Tak na marginesie - pralka nie jest moja tylko u siostry. W sobotę pierwsze pranie zrobiła dobrze a drugie wyprała w zimnej wodzie. Z tego co siostra powiedziała to pralka co chwile wypuszczała i nabierała wodę w czasie prania. Wieczorem grzebałem w instalacji (wyciągnołem programator na wierzch), i potem pralka zaczęła grzać wodę normalnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralko-suszarka Amica WDS 1063 M/B podczas wirowania "skacze" i przemieszcza się po łazience. Problem nie ustąpił po wypoziomowaniu urządzenia. Wymieniono już fartuch bębna, a moduł sterujący naprawiono z powodu zimnego lutu. Kondensator wejściowy ma nadtopione styki, jednak nie jest to przyczyną drgań. Sprawdzono amortyzatory – są suche, bez pęknięć, z płynnym ruchem, co wskazuje na ich zużycie, gdyż powinny mieć opór. Sprężyny podtrzymujące zbiornik wymagają prawidłowego ustawienia haków. Luźne śruby mocujące amortyzatory dokręcono bez efektu. Pralka prawidłowo wypuszcza wodę, a faza układania bielizny przed wirowaniem działa, co wyklucza problemy z tachometrem i silnikiem. Wymiana gumowych nóżek poprawiła stabilność. Sprzedawca zasugerował zużyte łożyska bębna jako możliwą przyczynę, co potwierdzono po wymianie łożysk i simeringów, co znacznie zmniejszyło drgania. Wzmocniono także tylną ścianę pralki dodatkowymi wkrętami. Amortyzatory nadal czekają na wymianę. W dyskusji poruszono również temat sterowania grzałką przez programator i termostat 90°C oraz diagnostyki czujnika NTC i termistora. Problemy z grzaniem wody mogą wynikać z uszkodzeń przewodów lub złych styków, a nie z samego programatora. Zalecane jest czyszczenie styków i sprawdzenie pokrętła nastaw temperatury. Części zamienne, takie jak amortyzatory i łożyska, można kupić w serwisach Amica lub specjalistycznych sklepach, z uwzględnieniem różnic w cenach i jakości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA