logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla E12 - kod błędu PO420 "Check Engine"

mra 05 Mar 2012 09:56 43826 19
REKLAMA
  • #1 10635839
    mra
    Poziom 2  
    Ocena: 14
    Witam.
    Posiadam Corollę e12 1,6 LPG 2002 3d.
    Od dłuższego czasu wyświetla się kontrolka silnika, kiedyś było to sporadycznie na trasie aktualnie po jednym dniu jeżdżenia.
    Wymieniłem drugi katalizator na nowy ale nie pomogło więc go wywaliłem całkowicie wstawiając rurę i wymieniłem katalizator pierwszy, ten przy kolektorze tez na nowy - nie pomogło.
    Wymieniłem pierwszą sondę lambda, rzekomo uszkodzoną tak jak polecił mechanik po podpięciu do komputera - niestety nie pomógł.
    Wypiąłem drugą sondę całkowicie - nie pomogło.
    Wstawiłem emulator za 50 zł kupiony na allegro - nie pomogło.
    Pytanie czy ktoś zna jakiś sposób na pozbycie się tego "Check Engine" w inny sposób niż wymiana całego wydechu za 3,5 tyś zł.
    Dodam, że problem pojawia się na benzynie i gazie jednakowo.
    Kod błędu to PO420
  • REKLAMA
  • #2 10637911
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4211
    Może być sterownik uwalony.
  • #3 10638228
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Witam w klubie. Mnie też, co jakiś czas prześladuje check (P0420). Też corolla, ale 1.4 i też zagazowana, ale nie jestem taki nerwowy. Tak z ciekawości, jaki jest przebieg ogólny, ile na gazie i na jakiej instalacji oraz przy jakim przebiegu check zaczął się zapalać.
  • REKLAMA
  • #4 10638881
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    Emulator za 50zł z aledrogo to może emulować przednią sondę w starym parchu, a nie tylną w japońcu z 2003. Przyczyną P0420 jest najczęściej tylna sonda, katalizator, a w japońskich i amerykańskich (z reguły) zły skład mieszanki na gazie. Te auta są na to bardzo czułe. Pierwszą sondę mam nadzieję, że wstawiłeś oryginał.
    Porządny zakład gazowniczy powinien ogarnąć temat.
  • #5 10640495
    mra
    Poziom 2  
    Dzięki za zainteresowanie, kupiłem go z przebiegiem 140 tyś i od razu zagazowałem, problem pojawiał się początkowo bardzo rzadko gdzieś na trasie na benzynie i gazie jednocześnie. Początkowo obwiniałem o to gazownika ale biedny stawał na głowie i wymieniał co się tylko dawało a i tak problem wracał, sugerował grzałkę sondy drugiej, ale u innego mechanika po podłączeniu do kompa pokazało nienormalną prace jednej z nich i podobno miała to być pierwsza którą wymieniłem na używaną co prawda ale sprawną i oryginalną. Zadziwił minie fakt testu jaki przeprowadziłem sam, otóż odłączyłem drugą sondę i przejechałem dokładnie taki sam odcinek drogi (ok 15 km) gasząc pojazd między czasie 3 razy i błąd pojawiał się w tym samym momencie tak jak by ona w ogóle nie pracowała. Tak jak napisałem nie mam już drugiego katalizatora i nie chcę mieć auto dostało kopa i mniej pali. Co do sterownika gazu to też nie wiem czy ma to coś wspólnego skoro problem występuje na gazie i benzynie.
    Gdzieś czytałem, ze to może być problem komputera samochodowego i tylko w ASO takie życzy się załatwia :(
  • #6 10640614
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Błąd pojawia się tylko wtedy gdy sterownik przeprowadza (lub próbuje przeprowadzić) diagnostykę pojemności tlenowej katalizatora. Nie zgadza mu się i wywala bład. A jaki sygnał z tej sondy, na oscyloskopie był oglądany ?
    Jeżeli sygnał poprawny i katalizator OK to sterownik może być trup...
    A sterownik co widiz w parametrach na drugiej sondzie ?
    Ale jak nie masz tylnego kata to błąd będzie. No chyba że emulator z serii AEB... lub na allegro poszukaj " emulator 2 sondy". Wyglada jak kawałek instalacji hydraulicznej ale ponoć działa (sam nie sprawdzałem).
    Warunkiem jest sprawnośc działania sond i kata.
  • #7 10641145
    mra
    Poziom 2  
    Mam zamontowany taki emulator na drugiej sondzie, a jeżeli chodzi o sterownik to tak jak pisałem to uszkodzenie się nasilało i z upływem czasu błąd pojawiał się coraz częściej, gdyby to był sterownik to chyba by po prostu padł i tyle. Wystarczy wyjąć odpowiedni bezpiecznik i błąd gaśnie, zastanawiam się czy jakiś cwany elektronik nie był by wstanie skonstruować czego co by przy każdym uruchamianiu samochodu resetował taki komputer albo normalnie odcinał na chwilkę napięcie od bezpiecznika?
    Ps. bo trochę może lamerem jestem, czy sterownik i komputer samochodu to to samo?
  • #8 10642746
    gimak
    Poziom 41  
    Ja mam corollę zagazowaną Prins'em od nowości, aktualny przebieg to 116 kkm. Check zapalł mi się wcześniej sporadycznie, ale jaki był kod tego nie wiem, bo zanim dojechałem do ASO (samochód na gwarancji), to check gasł a w historii było czysto.
    Po 85 kkm zaczął sie zapalać co 300 do 700, a kilka razy nawet po 1200 km od skasowania i tak jest do dzisiaj. Check zapala się przy 1900-2200 obr/min i obciążeniu silnika 20-25% (zamrożone ramki), analiza spalin prawidłowa. Wykres pracy i zakres zmian napięcia sondy przed katem wg mnie poprawny, po katalizatorze wykresu nie mam. W ASO na przeglądzie sprawdzali wszystko pod tym kątem i stwierdzili, że nie mają żadnego punkty zahaczenia, że mogli by coś więcej powiedzieć gdyby check się zapalił w tym czasie jak oni są podpięci.
    U mnie nie jest to takie regularne jak u kolegi. Początkowo myślałem, że zapala sie tylko na gazie, ale raz zapalił sie na benzynie. Instalacja gazowa do 85 kkm nie była optymalnie ustawiona, tandem komp benzynowy i gazowy doskonale sobie z tym radził, obecnie instalacja do ok. 20 kkm jest ustawiona optymalnie. Skutków ubocznych zapalenia się check'a (P0420) nie obserwuję żadnych. Z tego co poczytałem na ten temat, to wydaję mi si, że w moim przypadku, to co napisał kolega to prawda
    bartek_j napisał:
    Błąd pojawia się tylko wtedy gdy sterownik przeprowadza (lub próbuje przeprowadzić) diagnostykę pojemności tlenowej katalizatora. Nie zgadza mu się i wywala bład.
    .
    Zastanawia mnie tylko dlaczego, poza widzi mi sie kompa nie ma innych mierzalnych parametrów na potwierdzenie tego np. analiza spalin - chyba że to trzeba by robić pod obciążeniem na hamowni.
  • #9 10649570
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Katalizator się kończy i nie ma zakładanej pojemności tlenowej.
    Badanie spalin zwykłym analizatorem na wolnym biegu nic nie wykryje. Pod obciążeniem może i tak, ale nie ma za bardzo danych referencyjnych.
    Mozna próbować obie sondy obserwować oscyloskopem dwukanałowym i zobaczyć jakie jest opóźnienie reakcji tylnej sondy na zauważoną zmianę na przedniej sondzie. Ale tez ciężko o kryterium dobrze / źle..
  • #10 10684371
    mra
    Poziom 2  
    Witam, ponownie i pytam który to sterownik może być uszkodzony, sterownik silnika toyoty, gazu, wtrysku?
  • REKLAMA
  • #11 10685587
    decybel91
    Poziom 43  
    Sterownik silnika.
  • REKLAMA
  • #12 10685698
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Kumpel ma to samo w landcruiserze, problem powstał po zagazowaniu samochodu, gazownicy nie widzą problemu, kumpel owszem, bo ma v6 i tylni napęd, a kontrolka mil oznacza wyłączenie tcs, co w zimie w tym samochodzie jest nie miłe. Żeby nie było, to obie sondy na oscyloskopie pracują prawidłowo, tylko, że na warsztacie, po przejechaniu 20-500km błąd powraca
  • #13 10687243
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    decybel91 napisał:
    Sterownik silnika.

Nie sądzę, może ktoś z kolegów zna przypadek uszkodzonego sterownika w Toyocie, ja się nie spotkałem. Pojeździj na samej benzynie, i zobacz, czy błąd będzie wracał. W autach z gazem 90% błędów związanych z diagnostyką katalizatora pochodzi od złej regulacji mieszanki gazowej, lub jak napisał kolega bartek_j od sposobu badania pojemności tlenowej/sprawności katalizatora przez sterownik silnika. Zwłaszcza w samochodach japońskich (właśnie Toyota) i amerykańskich, gdzie często nie przechodzi stosowanie zamienników zarówno sondy λ jak i katalizatora.
  • #14 10862043
    andrzej82333
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Ja mam E12 1.6vvti 2004r jeżdzę tylko na benzynce. Wywalało mi ten sam błąd P0420 co 150-200km, podpinałem się pod kompa, usuwałem błąd i dalej jazda. Tak przejechałem około 3000tyś.,aż zacząłem odczuwać spadki mocy. Wystarczyła prosta operacja sprawdzenie świec. Na wszystkich była 2mm przerwa a jedna z nich przysmolona. Wymieniłem świece na nowe z przerwą instrukcyjną 1.1mm i od 1000km check mi ani razu nie wywalił!!
  • #15 11491233
    leopoldzet
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

kilka dni temu pojawił sie P0420. Auto jeździ na gazie od 120k. Analiza spalin nic nie dała, czego można sie było spodziewać. Emulacja drugiej sondy zarówno mechaniczna (tuleja) jak i za pomocą filtra RC także nic nie daje. Za każdym razem po około 10 km błąd pojawia się ponownie. Nie chce wymieniać katalizatora nie mając pewności, że pomoże. Gdyby to on był powodem błędu emulacja sondy załatwiła by sprawę. Błąd pojawia się zarówno kiedy jeżdżę na gazie jak i na paliwie, z ta samą częstotliwością. Nie bardzo mam pomysł co z tym dalej począć. Może ktoś ma na to pomysł.

Auto to Corolla Verso 1.6 2003r.
  • #16 11494905
    marlusia82
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam,
    Z góry proszę o zrozumienie - jestem babą.
    Samochód mam z USA, Toyota Corolla 2002, 1.8, 16V -sedan. Już w USA mamie zapalało się "check engine", ale mechanicy kazali się tym nie przejmować, bo to pewnie błąd sondy. Działo się to 3-2,5 roku temu.
    Teraz na przeglądzie wyszedł błąd P0420. Samochód ma przebieg ok. 200tyś. km. W stacji pojazdów zresetowali sondy i kazali obserwować - kontrolka włączyła się po 10 dniach jazdy.
    Nie wiem, czy zabrać go na przegląd i jakieś badania, sprawdzenia czy od razu wymienić katalizator, bo to koszt ok. 1500zł. Prawdopodobnie trzeba będzie wspawać go w stary układ, bo to wersja USA z dwoma czujnikami. ALe teraz większość samochodów ma 2 sondy.Nie chcę dać się oszukać i naciągnąć na koszty.
  • #17 11501232
    decybel91
    Poziom 43  
    Albo nowy katalizator albo emulator sondy lambda -> allegro.
  • #18 11501732
    marlusia82
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Właśnie dziś wykonałam chyba z 10 telefonów do różnych mechaników. Tylko jeden poprosił, aby przyjechać, sprawdził sondy, wydech i zaproponował założenie emulatora. Cała reszta na hasło błąd P0420 zaproponowała natychmiastową wymianę katalizatora w cenie: 600-1200zł z montażem.
    Autko spala normalnie, brak mulenia, tylko ta paląca się kontrolka. We wtorek jadę na montaż (30zł). Kupić emulator za 30 zł (z kwasówki) czy taki za 70 zł? Proszę o pomoc:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [ociz]
  • #19 11585443
    gimak
    Poziom 41  
    Piszę dopiero teraz, bo nie było mnie w Polsce, a tam gdzie byłem nie był dostępny internet.
    Mogę w tej chwili na podstawie podobnej dyskusji na LPG-forum, tylko tyle napisać, że wstawienie emulatora (tulejki) w corolli nic nie daje, bo to sprawdzali. U mnie to co zauważyłem check (P0420) najczęściej zapala się wkrótce po zatankowaniu gazu, obojętnie na jakiej stacji, więc nie ma to raczej związku z lepszym czy gorszym gazem.
    Dodam jeszcze z tego co wyczytałem na którymś z forów, że podmiana katalizatora na zamiennik w corolli raczej się nie sprawdzała.
  • #20 15651593
    tupolej
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Powodem może być branie oleju, zwłaszcza widać gdy się hamuje silnikiem. Po dodaniu gazu nagromadzony olej się spala i wytwarza wtedy dużo dymu. Sonda to wykrywa i wywala błąd. Dlatego wymiana kata nic nie pomaga.

Moderowany przez zeimp:

Regulamin

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Toyotę Corollę E12 1.6 LPG z 2002 roku, która wyświetla błąd P0420, związany z kontrolką "Check Engine". Pomimo wymiany obu katalizatorów oraz sond lambda, problem nadal występuje. Użytkownik zastanawia się nad innymi rozwiązaniami, aby uniknąć kosztownej wymiany całego układu wydechowego. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn błędu, takich jak uszkodzenie sterownika silnika, niewłaściwa regulacja mieszanki gazowej, a także problemy z emulacją sondy lambda. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na różne metody diagnostyki i potencjalne rozwiązania, w tym zastosowanie emulatorów sond oraz konieczność sprawdzenia stanu katalizatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA