PIMP_MY_RIDE-P1 napisał: Do prawidłowego spawania duraluminium bez uszkodzenia/zniszczenia elementu spawanego etc... potrzebujesz spawarki laserowej.
Niestety nie jest to prawdą, przemysł lotniczy gdzie zaczęto stosować superlekkie stopy aluminium już w czasie IIWW, radził sobie doskonale przed wymyśleniem spawarek laserowych i właśnie stosowano metodę TIG oraz nitowanie.
gruby33 napisał: 2 pobliskich spawaczy powiedziało, że nie pospawają mi tego migomatem bo to potopią.
I mają rację, spawanie skomplikowanego detalu to nie to samo co spawanie np. blach. Z drugiej strony, MIG-MAG i spawanie aluminium to głównie elementy konstrukcyjne. Duże znaczenie ma również wprawa oraz doświadczenie spawacza.
gruby33 napisał: Pękła mi dźwignia od hamulca tylnego w motorze
Mam wątpliwości co do tego czy jest to duraluminium, prędzej ZnAl+ewentualny dodatek magnezu. W praktyce, elementów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo się nie naprawia a wymienia na nowe.
Kluczem jest;
Michelson napisał: znać skład stopu
Może okazać się że naprawa wielokrotnie przekroczy koszt nowego elementu...
PIMP_MY_RIDE-P1 napisał: W razie gdybyś nie poradził sobie z tematem u znajomych spawaczy to ja mam taką spawarkę i mogę pomóc.
Dysponujesz oczywiście analizatorem chromatograficznym i na tej podstawie dobierasz spoiwo? Wydaje mi się że robisz kryptoreklamę.