logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak spawać dźwignię hamulca z duraluminium w motorze?

gruby33 18 Kwi 2012 17:33 19148 7
REKLAMA
  • #1 10808547
    gruby33
    Poziom 18  
    Ocena: 88
    Witam. Pękła mi dźwignia od hamulca tylnego w motorze (ta wciskana nogą).
    2 pobliskich spawaczy powiedziało, że nie pospawają mi tego migomatem bo to potopią. Bo jest to duraluminium i trzeba to rozgrzać w piecu i dopiero spawać.

Czy to prawda? Jak można prawidłowo to pospawać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10809243
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Witam.
    Do stopów aluminium najlepsza metoda to TIG. Jednak, aby to było dobrze pospawane najlepiej jest znać skład stopu. A nie jest to takie proste, bo jest wiele typów stopów i nie każdy można pospawać, nawet tigiem.
    Osobiście wątpię, aby doświadczony spawacz, przy zdrowych zmysłach, podjął się spawania tak odpowiedzialnej części. Od tego zależy przecież Twoje bezpieczeństwo!

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21106593
    PIMP_MY_RIDE-P1
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Do prawidłowego spawania duraluminium bez uszkodzenia/zniszczenia elementu spawanego etc... potrzebujesz spawarki laserowej.

W razie gdybyś nie poradził sobie z tematem u znajomych spawaczy to ja mam taką spawarkę i mogę pomóc.

https://maps.app.goo.gl/nbsM8go3qkgeVRyp6
  • #4 21106866
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7734
    PIMP_MY_RIDE-P1 napisał:
    Do prawidłowego spawania duraluminium bez uszkodzenia/zniszczenia elementu spawanego etc... potrzebujesz spawarki laserowej.

Niestety nie jest to prawdą, przemysł lotniczy gdzie zaczęto stosować superlekkie stopy aluminium już w czasie IIWW, radził sobie doskonale przed wymyśleniem spawarek laserowych i właśnie stosowano metodę TIG oraz nitowanie.

gruby33 napisał:
    2 pobliskich spawaczy powiedziało, że nie pospawają mi tego migomatem bo to potopią.

I mają rację, spawanie skomplikowanego detalu to nie to samo co spawanie np. blach. Z drugiej strony, MIG-MAG i spawanie aluminium to głównie elementy konstrukcyjne. Duże znaczenie ma również wprawa oraz doświadczenie spawacza.

gruby33 napisał:
    Pękła mi dźwignia od hamulca tylnego w motorze

Mam wątpliwości co do tego czy jest to duraluminium, prędzej ZnAl+ewentualny dodatek magnezu. W praktyce, elementów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo się nie naprawia a wymienia na nowe.
    Kluczem jest;
    Michelson napisał:
    znać skład stopu

Może okazać się że naprawa wielokrotnie przekroczy koszt nowego elementu...

PIMP_MY_RIDE-P1 napisał:
    W razie gdybyś nie poradził sobie z tematem u znajomych spawaczy to ja mam taką spawarkę i mogę pomóc.

Dysponujesz oczywiście analizatorem chromatograficznym i na tej podstawie dobierasz spoiwo? Wydaje mi się że robisz kryptoreklamę.
  • #5 21107461
    PIMP_MY_RIDE-P1
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Lecisz tutaj stronniczo i nieprzyjemnie widzę, a jak widać nie miałeś kontaktu z technologią laserową.
    Wiedz że do pospawania pękniętej/złamanej stopki motocykla nie potrzeba znać dokładnego składu metalu aby go pospawać laserem - laser spawa każdy metal.

A wpis o Tigu i nitach to już pójście po bandzie... nitowanie stopki? żart?

Nitowanie aluminium zamiast profesjonalnego spawania laserem? No weź.
  • REKLAMA
  • #6 21107754
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7734
    PIMP_MY_RIDE-P1 napisał:
    nitowanie stopki?

W którym miejscu sugerowałem taką metodę naprawy?

PIMP_MY_RIDE-P1 napisał:
    Lecisz tutaj stronniczo i nieprzyjemnie widzę, a jak widać nie miałeś kontaktu z technologią laserową.

Raczej odwrotnie, spawanie laserowe to super sprawa, są jednak elementy przy spawaniu których użycie lasera nie ma sensu.
    PIMP_MY_RIDE-P1 napisał:
    Wiedz że do pospawania pękniętej/złamanej stopki motocykla nie potrzeba znać dokładnego składu metalu aby go pospawać laserem - laser spawa każdy metal.

A w przypadku braku pewnych fragmentów detalu i potrzeby ich uzupełnienia laser cudownie wyczaruje brakujący metal i uzupełni?
  • REKLAMA
  • #7 21108939
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    Panowie. Łapiecie się za słówka .
    ArturAVS napisał:
    A w przypadku braku pewnych fragmentów detalu i potrzeby ich uzupełnienia

O tym też nie było mowy ;-)
    Poza tym , najefektowniejsze hamowanie jest na przednie koło , choć zgodzę się z tezą , że wymiana na nową dźwignię może okazać się najtańszą opcją ( choć niewiadomo jakie "cudo" ma Autor tematu ) ;-)
  • #8 21108979
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1107
    Ponieważ zbytnio nie wpłynie na wagę wolałbym pospawać ze stali nierdzewnej.
    Spawanie stopów aluminium zawsze może spowodować pękanie pomiędzy materiałem rodzimym a spawem.
    Spawanie TIG stali nierdzewnej daje 100 % wytrzymałości lepszego materiału. Oczywiście nie spawacza w przysłowiowej stodole.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spawania dźwigni hamulca z duraluminium w motorze, która uległa uszkodzeniu. Użytkownicy wskazali, że najlepszą metodą spawania duraluminium jest spawanie TIG, jednak kluczowe jest poznanie składu stopu, co może być trudne. Niektórzy sugerowali, że spawanie laserowe jest również skuteczną metodą, a inni podkreślali, że naprawa elementów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo, takich jak dźwignie hamulca, może być niebezpieczna i kosztowna, a wymiana na nową dźwignię może być bardziej opłacalna. Wskazano również na ryzyko pękania materiału podczas spawania aluminium oraz na możliwość spawania ze stali nierdzewnej jako alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA