logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OT: Istnieje przejściówka z AV na gniazdko antenowe?

keychi 08 Sty 2005 19:44 3227 16
REKLAMA
  • #1 1121227
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    tak jak w temacie...

Chodzi mi o przejściówkę z tradycyjnego Audio/Video na sygnał zwykłej anteny?
    Przeniesiono z:Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • #2 1121247
    glad
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam taką na stole - z jednej strony chinch wtyk a z drugiej gniazdo antenowe TV.Kupione w sklepie RTV.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1121248
    delta_110
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    aby przesłać sygnał AV z

1. EURO SCART czyli składowe kolorów RGB, luminancję, chrominancję, synchro, dźwięk lub
    2. zespolonego sygnału COMPOSITE + dźwięk
    przewodem antenowym

potrzebujesz urządzenie zwane MODULATOREM

pozdro
  • #4 1122466
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Możesz wyrwac to z dowolnego videa, dorobić gniazda zasilanie i to wszystko albo wykorzystać modulator zewnętrzny naprzykład od konsoli PSX lub kamery video
  • #5 1123168
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    A dla przykładu tutaj to możesz kupić gotowe.
  • #6 1124001
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Jeśli nie zrobisz sam lub nie chcesz się bawić to można kupić gotowe.
    Zapytać możesz u dystrybutorów "C+".
    Koszt gotowego od 50-100zł lub szukaj na aukcjach.
  • REKLAMA
  • #7 1124057
    delta_110
    Poziom 20  
    a tak naprawdę najlepiej poszukać na giełdzie - znaleźć stary magnetowid, odtwarzacz Video poprostu złom (modulatory przeważnie są ok.)- wymontować modulator dać mu zasilanie +5V podłączyć AUDIO VIDEO i puścić w kabel
    sory za powtórzenie posta który podobny napisał kolega wroona
    pozdro
  • #8 1124403
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    ok spróbuję coś wytargać :) choć będzie trzeba się namęczyć coś czuje

pozdrawiam,
  • #9 1124988
    jaco3
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    No co Ty! Jest tego bardzo dużo. Nie wszystkie jednak chodzą tak jak by się chciało! Polecam modulatory terry dostępne w "Dipolu" .
  • #10 1124999
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    A jakbym chcial stereo?
  • #11 1125854
    jaco3
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Nie ma najmniejszego problemu! Widziałem takie ale nigdy nie stosowałem!!!
  • REKLAMA
  • #12 1125933
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    Ja mam to zrobiene tak jak koledzy proponowali - kawałek starego magnetowidu - dostałem za dwa piwa od kumpla w akademiku (a miało wylecieć przez okno w Juvenalia hehehe). Działa w porządku, używałem do oglądania flimów przez TV-Out z kompa na starym, rosyjskim telewizorze.
  • #13 1126060
    delta_110
    Poziom 20  
    gabik001 napisał:
    A jakbym chcial stereo?

Z tym to możesz mieć problem - najprościej kupić gotowy - jeżeli to ma być samodzielne złożenie to napotkasz problem kodowania stereo. Jak zapewne wiesz obraz jest modulowany AM, a dźwięk FM , sygnał fonii stereo występuje w dwóch najpopularniejszych odmianach:
    1 - dual mono A2
    2 - NICAM 728
    pierwszy sposób polega na przesyle dwóch niezależnych kanałów dźwiękowych (tylko nie pamiętam czy na dwóch różnych podnośnych czy jednej) - jest to system analogowy
    drugi natomiast jest systemem cyfrowym i do domowego użytku koder NICAM może być drogi, choć nie orientuję się w cenie.
    W pierwszym wypadku poczytaj zasadę dekodowania A2 i w ten sposób posiądziesz wiedzę na jakiej zasadzie działa koder
    natomiast o NICAM-ie radzę zapomnieć chyba że dostaniesz osobny moduł
    WAŻNE - sygnał nośnej fonii NICAM nie jest standardowo odsunięty od sygnału nośnej wizji o 5,5MHz ponieważ jest nadawany równolegle z podstawowym sygnałem analogowym, nie pamiętam jaka jest podnośna Nicam, ale to możesz znaleźć. Nadając w Nicam-ie musiałbyś odstroić modulator FM fonii od standardowego 5,5MHz
    pozdro
  • #14 1126367
    gabik001
    Poziom 37  
    Wlasnie wiem jak dziala kodowanie stereo (nie jest to zbyt proste) i dlatego pytam - glownie pod katem modulatorow czy sie ktos spotkal z takimi co podaja stereo poprzez RF.
    Pozdrawiam
  • #15 1126793
    delta_110
    Poziom 20  
    gabik001 jeżeli masz jakiekolwiek info o kodowaniu A2 to podrzuć na priva lub linka to może coś wymyslimy. Swego czasu zbudowałem prosty nadajnik FM i wyposażyłem go we własny koder stereo oparty na teorii dekodowania i zadziałał - może i w tej dziedzinie da się coś zrobić.

jest druga opcja - prześledzić tor dekodowania A2 w magnetowidzie z dwoma systemami A2 i Nicam i poznać zasadę przesyłu na modulator

pozdro
  • #16 1127183
    gabik001
    Poziom 37  
    Wlasnie nie mam nic. A o tych systemach to w szkole sie uczylem (tylko byla wzmianka). Tak tylko zapytalem, ale swoja droga ciekawy temat bo juz kiedys chcialem se zrobic taki maly nadajniczek w oparciu o modulator zeby z laptopa ogladac film na kilku tv w domu ( z tego 1 byl stereo) i chcialem zeby to byl wlasnie stereo. Poszperam cos w necie , moze sie znajdzie.
    Pozdrawiam
  • #17 1127779
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Ja tam kupilem w sklepie elektronicznym modulator telewizyjny od pegazusa za jedyne 3.50, to bylo w 2004r byl on nowy i nie uzywany takze polecam chociaz nie jest to stereo ale bardzo jest latwo podlaczyc. doprowadzasz napiecie i to wszystko, od razu dziala

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości konwersji sygnału Audio/Video (AV) na sygnał antenowy (RF) poprzez przejściówkę lub inne rozwiązania. Bezpośrednia przejściówka z tradycyjnych złączy AV (chinch, SCART, composite) na gniazdo antenowe nie istnieje w formie prostej przejściówki pasywnej. Do przesłania sygnału AV przewodem antenowym konieczne jest użycie modulatora telewizyjnego, który modulując sygnał w paśmie RF, umożliwia odbiór na standardowym tunerze TV. Modulatory można kupić gotowe w sklepach RTV lub dystrybutorów, np. w cenie 50-100 zł, lub pozyskać z demontażu starych magnetowidów, konsol (np. PSX) czy kamer wideo. Modulatory terry są polecane jako sprawdzone urządzenia dostępne w sklepach takich jak "Dipol".

W przypadku transmisji stereo pojawiają się komplikacje związane z kodowaniem dźwięku w systemach analogowych (A2 dual mono) i cyfrowych (NICAM 728). System A2 przesyła dwa niezależne kanały audio, natomiast NICAM jest systemem cyfrowym, którego implementacja jest bardziej złożona i kosztowna. Modulatory dostępne na rynku często oferują jedynie mono, a samodzielne zbudowanie modulatora stereo wymaga znajomości zasad kodowania i dekodowania sygnału fonii. W dyskusji pojawiły się także przykłady prostych, tanich modulatorów telewizyjnych, np. modulator od Pegazusa, który jest łatwy w użyciu, ale nie obsługuje stereo.

Podsumowując, do konwersji sygnału AV na sygnał antenowy niezbędny jest modulator RF, który można kupić gotowy lub zbudować samodzielnie, przy czym transmisja stereo wymaga bardziej zaawansowanych rozwiązań kodujących dźwięk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA