Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OT: Istnieje przejściówka z AV na gniazdko antenowe?

keychi 08 Jan 2005 19:44 3110 16
    keychi
    Level 18  
    tak jak w temacie...

Chodzi mi o przejściówkę z tradycyjnego Audio/Video na sygnał zwykłej anteny?
    Przeniesiono z:Schematu/instrukcji... [h]
    glad
    Level 16  
    Witam
    Mam taką na stole - z jednej strony chinch wtyk a z drugiej gniazdo antenowe TV.Kupione w sklepie RTV.
    Pozdrawiam
    delta_110
    Level 20  
    aby przesłać sygnał AV z

1. EURO SCART czyli składowe kolorów RGB, luminancję, chrominancję, synchro, dźwięk lub
    2. zespolonego sygnału COMPOSITE + dźwięk
    przewodem antenowym

potrzebujesz urządzenie zwane MODULATOREM

pozdro
    wroona
    Level 23  
    Możesz wyrwac to z dowolnego videa, dorobić gniazda zasilanie i to wszystko albo wykorzystać modulator zewnętrzny naprzykład od konsoli PSX lub kamery video
    tomcio
    Level 26  
    Jeśli nie zrobisz sam lub nie chcesz się bawić to można kupić gotowe.
    Zapytać możesz u dystrybutorów "C+".
    Koszt gotowego od 50-100zł lub szukaj na aukcjach.
    delta_110
    Level 20  
    a tak naprawdę najlepiej poszukać na giełdzie - znaleźć stary magnetowid, odtwarzacz Video poprostu złom (modulatory przeważnie są ok.)- wymontować modulator dać mu zasilanie +5V podłączyć AUDIO VIDEO i puścić w kabel
    sory za powtórzenie posta który podobny napisał kolega wroona
    pozdro
    keychi
    Level 18  
    ok spróbuję coś wytargać :) choć będzie trzeba się namęczyć coś czuje

pozdrawiam,
    jaco3
    Level 11  
    No co Ty! Jest tego bardzo dużo. Nie wszystkie jednak chodzą tak jak by się chciało! Polecam modulatory terry dostępne w "Dipolu" .
    jaco3
    Level 11  
    Nie ma najmniejszego problemu! Widziałem takie ale nigdy nie stosowałem!!!
    krollew
    Level 20  
    Ja mam to zrobiene tak jak koledzy proponowali - kawałek starego magnetowidu - dostałem za dwa piwa od kumpla w akademiku (a miało wylecieć przez okno w Juvenalia hehehe). Działa w porządku, używałem do oglądania flimów przez TV-Out z kompa na starym, rosyjskim telewizorze.
    delta_110
    Level 20  
    gabik001 wrote:
    A jakbym chcial stereo?

Z tym to możesz mieć problem - najprościej kupić gotowy - jeżeli to ma być samodzielne złożenie to napotkasz problem kodowania stereo. Jak zapewne wiesz obraz jest modulowany AM, a dźwięk FM , sygnał fonii stereo występuje w dwóch najpopularniejszych odmianach:
    1 - dual mono A2
    2 - NICAM 728
    pierwszy sposób polega na przesyle dwóch niezależnych kanałów dźwiękowych (tylko nie pamiętam czy na dwóch różnych podnośnych czy jednej) - jest to system analogowy
    drugi natomiast jest systemem cyfrowym i do domowego użytku koder NICAM może być drogi, choć nie orientuję się w cenie.
    W pierwszym wypadku poczytaj zasadę dekodowania A2 i w ten sposób posiądziesz wiedzę na jakiej zasadzie działa koder
    natomiast o NICAM-ie radzę zapomnieć chyba że dostaniesz osobny moduł
    WAŻNE - sygnał nośnej fonii NICAM nie jest standardowo odsunięty od sygnału nośnej wizji o 5,5MHz ponieważ jest nadawany równolegle z podstawowym sygnałem analogowym, nie pamiętam jaka jest podnośna Nicam, ale to możesz znaleźć. Nadając w Nicam-ie musiałbyś odstroić modulator FM fonii od standardowego 5,5MHz
    pozdro
    gabik001
    Level 37  
    Wlasnie wiem jak dziala kodowanie stereo (nie jest to zbyt proste) i dlatego pytam - glownie pod katem modulatorow czy sie ktos spotkal z takimi co podaja stereo poprzez RF.
    Pozdrawiam
    delta_110
    Level 20  
    gabik001 jeżeli masz jakiekolwiek info o kodowaniu A2 to podrzuć na priva lub linka to może coś wymyslimy. Swego czasu zbudowałem prosty nadajnik FM i wyposażyłem go we własny koder stereo oparty na teorii dekodowania i zadziałał - może i w tej dziedzinie da się coś zrobić.

jest druga opcja - prześledzić tor dekodowania A2 w magnetowidzie z dwoma systemami A2 i Nicam i poznać zasadę przesyłu na modulator

pozdro
    gabik001
    Level 37  
    Wlasnie nie mam nic. A o tych systemach to w szkole sie uczylem (tylko byla wzmianka). Tak tylko zapytalem, ale swoja droga ciekawy temat bo juz kiedys chcialem se zrobic taki maly nadajniczek w oparciu o modulator zeby z laptopa ogladac film na kilku tv w domu ( z tego 1 byl stereo) i chcialem zeby to byl wlasnie stereo. Poszperam cos w necie , moze sie znajdzie.
    Pozdrawiam
    DarekMich
    Level 15  
    Ja tam kupilem w sklepie elektronicznym modulator telewizyjny od pegazusa za jedyne 3.50, to bylo w 2004r byl on nowy i nie uzywany takze polecam chociaz nie jest to stereo ale bardzo jest latwo podlaczyc. doprowadzasz napiecie i to wszystko, od razu dziala