logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania

matalbin 12 Maj 2012 00:40 2496 25
REKLAMA
  • #1 10886603
    matalbin
    Poziom 9  
    Witam Serdecznie

Od niedawna jestem właścicielem karty graficznej ASUS GeForce 520. Posiadam pewien problem, mianowicie podczas używania karty do pracy biurowej (Oeracje na Windowsie, internet itp.) wszystko jest w jak najlepszym porządku, natomiast podczas grania, gra chwilę pochodzi, a następnie pojawiają się dziwne rzeczy. Czasem zniekształcą się tekstury, czasem wyskoczy błąd o grze, a za innym razem pojawi się niebieski ekran i komputer się restartuje. Niestety, nie do końca wiem co robić. Pragnę dodać że nie dzieje się to w jednej grze a w kilku. Dla przykładu:
    - Need For Speed Carbon
    - Command & Conquer Generals
    Jak wiadomo w/w gry nie są pierwszej nowości a komputer jak na dzisiejsze czasu ma całkiem dobre parametry (2gb RAM, Procesor Intel 2,1GHz - dwurdzeniowy oraz ta karta 1 GB). Ustawienia dotyczące grafiki we wszystkich grach są obniżone do minimum. Czy ktoś z P[aństwa wie, co robić?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Matalbin

P.S. Jeśli kategoria jest zła to przepraszam - jestem nowym użytkownikiem
  • REKLAMA
  • #2 10886612
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4869
    Zacznij od wgrania najnowszych sterowników karty graficznej.
    Jeśli widzisz BSOD, to podaj numer błędu.
    Sprawdź temperatury podzespołów jak i napięcia zasilacza.
  • #3 10887095
    matalbin
    Poziom 9  
    Niestety, nie mogę podać numeru błędu bo BSOD jest strasznie krótko wyświetlany (najwyżej parę setnych sekundy). Temperatura karty pamięci oscyluje w granicach 40-45 stopn, przy czym owa karta posiada własny system chłodzenia. Wpadła mi natomiast jeszcze jedna rzecz do głowy. Mianowicie karta graficzna posiada system DDR3 natomiast mój komputer obsługuje DDR2. Czytałem, że DDR3 nie jest kompatybilny z wcześniejszymi DDRami. Czy faktycznie więc to te DDRy mogą być przyczyną moich problemów?
  • #4 10887371
    DriverMSG
    matalbin napisał:
    Niestety, nie mogę podać numeru błędu bo BSOD jest strasznie krótko wyświetlany
    Wystarczy wyłączyć automatyczne uruchamianie systemu po awarii i BSOD odczytasz.
    matalbin napisał:
    karta graficzna posiada system DDR3 natomiast mój komputer obsługuje DDR2
    Nie ma to najmniejszego związku.
  • Pomocny post
    #5 10887416
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    We właściwościach systemu - zaawansowane [uruchamianie i odzyskiwanie] ustawienia - odznaczamy opcją w awaria systemu automatycznie uruchom ponownie - jeśli to Windows XP i będą komunikaty BSOD.
  • #6 10887615
    matalbin
    Poziom 9  

Oto się pojawił Niebieski Ekran Śmierci.
    Przepraszam za mało profesjonalne przedstawienie - zdjęcie wykonane telefonem komórkowym - nie miałem nic innego pod ręką...
  • REKLAMA
  • #8 10889200
    matalbin
    Poziom 9  
    Zaktualizowałem sterowniki do wersji 285.62, natomiast błąd po części dalej jest. Tzn. BSOD się jeszcze nie pojawił, ale kilka razy pojawiła się informacja o błędzie samej aplikacji (NFSC.exe). Pogrzebałem jeszcze natomiast trochę w internecie. Znalazłem program Fixer, który podobno radzi sobie z plikami .dll . Pobrałem go i zarządziłem przy zupełnej okazji skanowanie rejestru. Wykazał 433 błędy wliczając błędy rejestru, Active-X oraz pozostałych błędów. Zarządziłem naprawę, choć mam wrażenie, że jeżeli było tyle błędów w rejestrze, to raczej trzeba będzie postawić system od nowa lub chociaż przywrócić kopię zapasową.
  • Pomocny post
    #9 10890393
    student11
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    te błędy to błahostki i ilością bym się nie przejmował tak do końca :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 10890396
    kisielos12
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Co do Twojej obawy to spokojnie, to są małe nie zagrażające pracy systemu błędy, sam raz z ciekawości odpaliłem CCleanera i dałem naprawę rejestru, przy czystym świeżym jeszcze ciepłym systemie wyrzucił kilkanaście czy kilkaset, nie pamiętam, błędów :D
  • REKLAMA
  • #11 10891006
    matalbin
    Poziom 9  
    A samo ściągnięcie pliku nv4_disp.dll coś by dało...?

Dodano po 33 [minuty]:

Pojawiła się kolejna aktualizacja sterowników do karty graficznej. Pobrałem ją i zaktualizowałem, lecz dalej nie rozwiązało to błedu. Pojawił się kolejny BSOD, lecz tym razem wyglądał nieco inaczej...

• #12 10891553
    DriverMSG
    matalbin napisał:
    A samo ściągnięcie pliku nv4_disp.dll coś by dało...?

Nie. Ten plik występuje w wielu wersjach i powiązany jest z wieloma plikami systemowymi które też muszą być w odpowiedniej wersji - należy ściągnąć cały pakiet sterownika.

Dxg.sys jest częścią sterowników DirectX - te też należy pobrać w całym pakiecie i zainstalować.

Zainstaluj program OCCT, włącz test GPU na kilka/kilkanaście minut (minimum 5 min), następnie wklej wynik testu tutaj.
  • #13 10892640
    matalbin
    Poziom 9  
    Oto wyniki

ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania
    ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania ASUS GeForce 520 - zniekształcone tekstury i BSOD podczas grania
  • #15 10893597
    matalbin
    Poziom 9  
    Jeśli dla Windows XP najnowszy to 9.0c to tak...
  • #17 10893892
    matalbin
    Poziom 9  
    Tak. Problem występuje tylko podczas grania. Objawia się (tak jak już wcześniej wspomniałem):
    - Wariacją tekstur
    - Błędami gry (częsdto, lecz nie zawsze pliku .exe)
    - BSOD (z różną treścią, jak wcześniej przedstawiłem)
  • #18 10893904
    DriverMSG
    Wykonaj jeszcze jakiś test 3DMark (dowolna wersja) jeśli tam pojawią się błędy w teksturach, to można podejrzewać uszkodzenie karty graficznej.
  • #19 10893956
    matalbin
    Poziom 9  
    zrobiłem kolejny test programem OCCT. W pewnym momencie pojawia się pewien obrazek. Przy pierwszym teście ten obrazek wyglądał normalnie (ładny taki, czerwony i się kręcił :)) lecz kiedy włączyłem ten test teraz, pokazał się obraz podobny do tego co miałe w grze. Na marginesie wysyłam Wam screen przedstawiający, co mam na myśli mówiąc "błędy tekstur".

• #21 10894126
    matalbin
    Poziom 9  
    Kończy?! Ona ma 3 tygodnie.
  • #23 10895471
    matalbin
    Poziom 9  
    Karta nie przeszła testu 3dmark06. Test po niecałej minucie zakończył się niebieskim ekranem z informacją że przyczyną awarii może być plik nv4_disp.dll (podobnie jak w załączonym 1szym ekranie)
  • #24 10900429
    matalbin
    Poziom 9  
    Teraz problem przenosi się na wyższe swery. Teraz Blue Screen pojawia się nawet przy oglądaniu filmów zarówno tych na YT jak i tych z dysku. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Czy ten problem mógły występować, gdyby np. sterownik był niekompatybilny z moim systemem (posiadam winXP)?
  • Pomocny post
    #25 10900533
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Usuń sterowniki, pobierz jakąś wcześniejszą wersję pod twój system i spróbuj, czy to coś zmieni. BSOD ewidentnie z winy błędów sterownika obrazu.
    XP 32bit rzecz jasna.
  • #26 10903368
    matalbin
    Poziom 9  
    Nie zadziałałało. Wniosek - faktycznie trzeba by oddać sprzęt do serwisu. Dziękuję wszystkim Państwu za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kartą graficzną ASUS GeForce 520, która działa poprawnie podczas pracy biurowej, ale powoduje zniekształcenia tekstur i niebieski ekran (BSOD) podczas grania w gry takie jak Need For Speed Carbon i Command & Conquer Generals. Użytkownik zaktualizował sterowniki, ale problemy nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie temperatury podzespołów, wyłączenie automatycznego uruchamiania systemu po awarii, a także wykonanie testów GPU. Po przeprowadzeniu testów 3DMark i OCCT, użytkownik stwierdza, że karta nie przeszła testu, co sugeruje jej uszkodzenie. Ostatecznie, po nieudanych próbach naprawy, użytkownik decyduje się na oddanie sprzętu do serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA