logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana oleju w podnośniku dp 3,5t

tomaszgt1990 20 Maj 2012 17:06 88161 19
REKLAMA
  • #1 10916792
    tomaszgt1990
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Witam, jak się wymienia olej hydrauliczny w podnośniku?
  • REKLAMA
  • #3 10916845
    tomaszgt1990
    Poziom 9  
    Tak wiem, ale pożyczyłem ojcu, a on pomylił(!) śruby, i spuścił olej. Nie bardzo teraz wiem, jak go ponownie zalać, aby nie był zapowietrzony;/.
  • #4 10916898
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Normalnie, odkręcasz śrubę wlewową, tą na górze korpusu, zalewasz olejem i już.
  • REKLAMA
  • #5 10916921
    tomaszgt1990
    Poziom 9  
    U mnie śruba wlewowa jest na dole z boku. Wymiane przeprowadziłem w ten sposó, że opuściłem tłok, zakręciłem śrubę od opuszczania tłoka, wlałem olej i niestety podczas pompowania tłok w ogóle się nie unosił;/.
  • REKLAMA
  • #6 10916929
    robokop
    A może byłbyś uprzejmy pokazać w ogóle co to za lewarek? Bo najprawdopodobniej kulkę zgubiłeś.
  • #8 10917274
    robokop
    Nie rozbierałem takiego, także nic bliżej nie powiem - ale ta śrubka z czerwoną kropka chyba nie jest wlewem oleju.
  • #9 10917298
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    Kładziesz lewarek na boku, odkręcasz śrubę (korek), wyciągasz sprężynę i grzybek a potem jedną ręką lejesz olej a drugą wyciągasz tłok do końca. Składasz i wciskasz tłok ale lewarek ma być do góry nogami tzn "stopą".
  • #10 10917521
    tomaszgt1990
    Poziom 9  
    tzn mam zalać układ w miarę do góry nogami, po zalaniu schować tłok(cały czas lewarek odwrócony), zakręcić korek, i gotowe?
  • #11 10928260
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    zakręcić korek i schować tłok.
  • #12 12127998
    hildek
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Przylacze sie do tematu.
    Ma ktos schemat lub moglby napisac gdzie trafia sprezynka i gdzie jest najmniejsza kulka pod kurkami? Ma ktos wymiary sprezynki, bo moja sie uszkodzila. Typowy podnosnik hydrauliczny typu zaba do 3,5t.
  • REKLAMA
  • #13 12129541
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 482
    Ja się też mordowałem z tym sprzętem, ale z miernym skutkiem. Do nalania odkręcasz górny pierścień:

• #14 15550684
    blazej145
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    Wymiana oleju w podnośniku dp 3,5t Wymiana oleju w podnośniku dp 3,5t Wymiana oleju w podnośniku dp 3,5t

Witam chciałbym uzupełnić olej w podnośniku ponieważ podczas opuszczania za mocną odkręciłem śrubę i płyn wyciekł. Chciałbym dowiedzieć się jakiego rodzaju oleju użyć, ile powinienem wlać do podnośnika i jak prawidłowo przeprowadzić wymianę aby podnośnik działał prawidłowo. Pozdrawiam
  • #15 15552439
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1140
    Do wymiany (uzupełnienia ) oleju rozkręcałem podnośnik, w sposób podany przez Jarka. Korzystałem z większego imadła i klucza tzw. żabki. Olej wlewałem do zewnętrznego "pojemnika", gdyż środkowy przeznaczony jest dla tłoczyska. Jeśli chodzi o ilość potrzebnego oleju (hydraulicznego), to nie znając normy, wlałem nieco więcej niż pojemność wewnętrznej "rury", w której pracuje tłok. Zresztą ewentualna nadwyżka wyleje się podczas składania podnośnika.
    Przy tej operacji dobrze jest mieć osobę do pomocy, która będzie dociskać "rurę zewnętrzną" do podstawy podnośnika, aby wlewany olej nie wyciekał dołem.
  • #16 17254099
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    robokop napisał:
    A może byłbyś uprzejmy pokazać w ogóle co to za lewarek? Bo najprawdopodobniej kulkę zgubiłeś.

Mam taki lewarek, za bardzo odkręciłem lewą śrubę i wystrzeliła razem z olejem.
    Wlałem oleju do lewej do pełna, lewarek nawet nie drgnie. Do czego jest prawa śruba ( w środku jest jeszcze jedna śruba i spreżyna).
    Teraz tak myśle że widziałem w pobliżu kulkę z łożyska, czy możliwe że ona miała być w tej lewej śrubie która mi wystrzeliła?
  • #17 17497441
    mirek_mgj
    Poziom 15  
    Ocena: 80
    Witam
    Panowie, to prosta konstrukcja.
    Lewa śruba (ta z poprzeczką) służy do blokowania/opuszczania podnośnika i jest tam śrut (może być ze sprężynką) i przynajmniej w teorii powinna się blokować by przypadkiem jej nie wykręcić bo pod obciążeniem wystrzeli.
    Druga śruba ze sprężynką i śrutem/zatyczką (lub czymś w tym stylu) to miejsce do napełniania/odpowietrzenia siłownika.
    Najlepiej po odkręceniu śruby (tej na śrubokręt) wywróć do góry otworem i należy wcisnąć lejek/rurkę igielitową lub coś co pasuje do otworu i zalać olejem (lub drugi koniec rurki zatopić w butelce z olejem - najlepiej gęstym, nie silnikowym - ja wlałem hydrauliczny hv46 do mocno obciążonych i pociągnąć za siłownik do całkowitego wysunięcia - tak żeby zassał olej. Potem poskładać ustrojstwo i kilka razy opuścić i "przewajchować" do oporu siłownika. Jak naciśniesz siłownik (staniesz na nim) - zejdzie do spodu ale potem sam się podniesie (jest zapowietrzony) - to napompuj go do oporu, potem odwróć go (do góry kołami), stań na nim, odkręć śrubę by się złożył i popuść śrubę-odpowietrznik (tylko nie odkręć całkiem bo wystrzeli) by spuścić powietrze aż zacznie wyciekać olej. Potem odwróć i sprawdź, jeżeli powtórzy się samoistne wysuwanie to jeszcze raz odpowietrz. Jak będzie za mało oleju- to nie wysunie się do końca, jak za dużo - to po opuszczeniu nie schowa się całkowicie i będzie twardy jak kamień. Najpierw odpowietrz kilka razy a dopiero potem jak będzie potrzeba to można "spuścić mu trochę z krzyża".
  • #18 19667093
    wlodzimierz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    mirek_mgj napisał:
    Witam
    Panowie, to prosta konstrukcja.
    Lewa śruba (ta z poprzeczką) służy do blokowania/opuszczania podnośnika i jest tam śrut (może być ze sprężynką) i przynajmniej w teorii powinna się blokować by przypadkiem jej nie wykręcić bo pod obciążeniem wystrzeli.
    Druga śruba ze sprężynką i śrutem/zatyczką (lub czymś w tym stylu) to miejsce do napełniania/odpowietrzenia siłownika.
    Najlepiej po odkręceniu śruby (tej na śrubokręt) wywróć do góry otworem i należy wcisnąć lejek/rurkę igielitową lub coś co pasuje do otworu i zalać olejem (lub drugi koniec rurki zatopić w butelce z olejem - najlepiej gęstym, nie silnikowym - ja wlałem hydrauliczny hv46 do mocno obciążonych bo hl46 jest do lekko obciążonych syst.hydraul.) i pociągnąć za siłownik do całkowitego wysunięcia - tak żeby zassał olej. Potem poskładać ustrojstwo i kilka razy opuścić i "przewajchować" do oporu siłownika. Jak naciśniesz siłownik (staniesz na nim) - zejdzie do spodu ale potem sam się podniesie (jest zapowietrzony) - to napompuj go do oporu, potem odwróć go (do góry kołami), stań na nim, odkręć śrubę by się złożył i popuść śrubę-odpowietrznik (tylko nie odkręć całkiem bo wystrzeli) by spuścić powietrze aż zacznie wyciekać olej. Potem odwróć i sprawdź, jeżeli powtórzy się samoistne wysuwanie to jeszcze raz odpowietrz. Jak będzie za mało oleju- to nie wysunie się do końca, jak za dużo - to po opuszczeniu nie schowa się całkowicie i będzie twardy jak kamień. Najpierw odpowietrz kilka razy a dopiero potem jak będzie potrzeba to można "spuścić mu trochę z krzyża".

Sęk w tym że te podnośniki nie maja u góry korka wlewowego z maleńkim otworkiem żeby podczas podnoszenia powietrze wpływało gdy ubywa oleju w zbiorniku więc musi być równowaga między ilością oleju a ilością powietrza inaczej albo nie bedzie całkowicie podnosił albo nie opuści sie całkowicie tylko będzie wyskakiwał, jest bardzo trudny do napełnienia jeśli dokładnie nie wiadomo ile oleju ma być.
  • #19 21206424
    Pawwels
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Post Włodzimierza okazał się bardzo cenny. U mnie wystarczyło ścisnąć ten gumowy koreczek z tyłu, pięknie się lewarek odpowietrzył i teraz śmiga jak nowy. Wcześniej nie chciał się podnosić, natomiast po wyjęciu go na siłę chował się, wydając przy tym bulgocząco-przelewające dźwięki.
  • #20 21474247
    /matthew/
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odświeżę temat. Kupiłem podnośnik słupkowy, podniosł się, ale sie już nie opuszcza... Jak to naprawić? Na całe szczescie wysunalem go na sucho a nie pod autem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wymiany oleju hydraulicznego w podnośniku o udźwigu 3,5 t. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z napełnianiem układu olejowego, wskazując na różne lokalizacje korków wlewowych oraz metody odpowietrzania. Wskazówki obejmowały odkręcanie odpowiednich śrub, wlewanie oleju oraz konieczność zachowania równowagi między ilością oleju a powietrzem w systemie. Użytkownicy podkreślali, że niektóre modele podnośników mogą wymagać specyficznych działań, takich jak odwracanie urządzenia podczas napełniania. Wspomniano również o problemach z zapowietrzeniem oraz o konieczności użycia odpowiedniego oleju hydraulicznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA