Witam, jak się wymienia olej hydrauliczny w podnośniku?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamrobokop napisał:A może byłbyś uprzejmy pokazać w ogóle co to za lewarek? Bo najprawdopodobniej kulkę zgubiłeś.
mirek_mgj napisał:Witam
Panowie, to prosta konstrukcja.
Lewa śruba (ta z poprzeczką) służy do blokowania/opuszczania podnośnika i jest tam śrut (może być ze sprężynką) i przynajmniej w teorii powinna się blokować by przypadkiem jej nie wykręcić bo pod obciążeniem wystrzeli.
Druga śruba ze sprężynką i śrutem/zatyczką (lub czymś w tym stylu) to miejsce do napełniania/odpowietrzenia siłownika.
Najlepiej po odkręceniu śruby (tej na śrubokręt) wywróć do góry otworem i należy wcisnąć lejek/rurkę igielitową lub coś co pasuje do otworu i zalać olejem (lub drugi koniec rurki zatopić w butelce z olejem - najlepiej gęstym, nie silnikowym - ja wlałem hydrauliczny hv46 do mocno obciążonych bo hl46 jest do lekko obciążonych syst.hydraul.) i pociągnąć za siłownik do całkowitego wysunięcia - tak żeby zassał olej. Potem poskładać ustrojstwo i kilka razy opuścić i "przewajchować" do oporu siłownika. Jak naciśniesz siłownik (staniesz na nim) - zejdzie do spodu ale potem sam się podniesie (jest zapowietrzony) - to napompuj go do oporu, potem odwróć go (do góry kołami), stań na nim, odkręć śrubę by się złożył i popuść śrubę-odpowietrznik (tylko nie odkręć całkiem bo wystrzeli) by spuścić powietrze aż zacznie wyciekać olej. Potem odwróć i sprawdź, jeżeli powtórzy się samoistne wysuwanie to jeszcze raz odpowietrz. Jak będzie za mało oleju- to nie wysunie się do końca, jak za dużo - to po opuszczeniu nie schowa się całkowicie i będzie twardy jak kamień. Najpierw odpowietrz kilka razy a dopiero potem jak będzie potrzeba to można "spuścić mu trochę z krzyża".