logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika PLC do domu: Siemens LOGO! vs xLogic z darmowym oprogramowaniem

mdud44 23 Maj 2012 10:40 4352 11
  • #1 10925834
    mdud44
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Planuję zakupić sobie do domu mały sterownik PLC (docelowo do sterowania oświetleniem) i od jakiegoś czasu przeglądam serwisy internetowe. Sterowniki Siemensa wydawały mi się najlepszą opcją, a szczególnie zestawy startowe, np. Siemens LOGO!, jednak dzisiaj natrafiłem na to: Sterownik xLogic mikro PLC. Ze specyfikacji wydają się być praktycznie identyczne, jednak ten drugi ma darmowe oprogramowanie. Niestety nie mogłem znaleźć cen na polskich stronach..

Miał ktoś może z nimi styczność? Opłaca się kupić?
  • #2 10927065
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    Witam.
    Nie znam xLogic ale sądząc po obudowie i oprogramowaniu, to pewnie chińskie "prawie" Logo, z kolei w nazwie występuje Easy (jak u Eatona) ale zarówno jemu jak i Logo daleko do możliwości przekaźników Easy.
    Patrząc z perspektywy kilkunastu lat pracy na wszelakich przekaźnikach programowalnych wybrałbym właśnie Easy, olbrzymie możliwości konfiguracyjne jak i połączeniowe z lokalnymi i zdalnymi modułami I/O w tym do termopar, PT jak i analogi. Możliwości bezpośredniego sterowania silnikami krokowymi i wiele innych.
    No i nowa seria easyControl programowana przez CoDeSys z możliwością łączenia ze "zwykłymi" easy i innymi PLC bez dodatkowych interfejsów.
    Ale zaznaczam że to tylko moje zdanie.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów ;)
  • Pomocny post
    #4 10929393
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    Ten Easy wygląda dokładnie jak Logo Siemensa i jest pewnie przebrandowanym Logo. Wielu producentów PLC stosuje tego typu zabieg by poszerzyć swoją ofertę. Dogadują się np. z producentem LOGO (siemens), kupują od niego partię jego sterowników z "przemalowaną" nazwą firmy i sprzedają jako swoje. Dzięki temu SIEMENS sprzeda pare tysięcy sterowników więcej, a że za pośrednictwem innej firmy - to już bez znaczenia - biznes jest biznes. Podobnie było ze sterownikiem oferowanym przez np. Allen Bradleya o nazwie Pico które wygląda identycznie i tak samo się programuje jak Easy Moellera.
  • #5 10941210
    mdud44
    Poziom 10  
    Dzięki za info pcichomski:) Siemens to dobra marka, a jeśli teraz mogę go kupić pod inną nazwą na lepszych warunkach, to spróbuję takiego wariantu:) Jak potestuję to dam znać.

Co do pozostałych odpowiedzi, to sterowniki przekaźniki easy są dla mnie niestety za drogie. Fatek to faktycznie ciekawa oferta, jednak ich sterowniki mikro mają dosyć małe możliwości komunikacyjne, co akurat byłoby dla mnie przydatne.
  • #6 10955144
    test-automatyka
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Sprawdź może ofertę Delta. Kupiliśmy kilka takich sterowników, programowało się je co prawda dziwnie, ale są dosyć tanie.

Pozdrawiam
  • #7 11021338
    Mikulig
    Poziom 1  
    X-logic nie jest produktem przebrandowanym i z LOGO Siemensa nie ma nic wspólnego. Z informacji udostępnianych przez producenta wynika, że jest produkowany we własnej fabryce, pewne podobieństwa wynikają prawdopodobnie z tego, że producent chciał "bazować" na solidnym rozwiązaniu, które na rynku jest popularne i ma ustaloną renomę.
    Na pewno jakość i niezawodność takich rozwiązań jest w moim uznaniu do zakwestionowania.
  • #8 11024239
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    Witam,

@Mikulig, nie znam organoleptycznie urządzeń X-logic więc od strony technicznej nie będę się wypowiadał,
    ale takie "bazowanie" w cywilizowanym świecie nie jest zbyt dobrze widziane.
    A poza tym, obudowa nie świadczy o jakości wnętrza urządzenia.

Pozdrawiam
  • #9 11025169
    jotko
    Poziom 24  
    Ocena: 330
    Jezeli bym miał dziś wybierać to zakupiłbym LOGO.
    Powód masa funkcji ( analogi ,timery,liczniki,funkcje specjalne , arytmetyka..)
    W wersji 7 pojawiła się sieć IP oraz mamy zewnętrzny panel operatorski osobno programowany.

Każdy chwali co zna . Mnie najlepiej pasuje programowanie LOGO.

Co do zakupu to należy doliczyć licencję na program i kabel do transmisji.

Ad brandowania / LOGO wyprodukowane dla innej firmy pod jakim softem się je programuje? Myślę że nie pod LOGO!SOFT./

Pozdrawiam
  • #10 11070760
    mdud44
    Poziom 10  
    Witam,

W końcu mogę się podzielić wrażeniami o xLogic:) Miałem nadzieję, iż będę mógł to zrobić wcześniej, jednak okazało się, iż będę musiał na niego poczekać około 4 tygodni. No ale na szczęście szybko minęło i doszedł kurierem tydzień temu.

Od razu go podłączyłem do komputera, ściągnąłem oprogramowanie i napisałem pierwszy program. Co do pytania jotko, to zaprogramowałem go w xLogicSoft, który wygląda tak samo jak LOGO!Soft:D Niestety tak samo jak u Siemensa, musiałem kupić specjalny przewód do programowania.. Na szczęście wszystko wyniosło mnie taniej niż szacowałem.

Jeśli chodzi o budowę i działanie, to nie mam mu nic do zarzucenia. Na razie pracuje na biurku podłączony do przełączników oraz lampek i działa bezproblemowo. Może wkrótce kupię jakieś silniczki i trochę się nim pobawię zanim trafi do instalacji.

Jakbyście mieli jakieś pytania, to postaram się odpowiedzieć w wolnej chwili:)
  • #11 11070793
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    falowniki.com napisał:
    Witam,

@Mikulig, .....,
    ale takie "bazowanie" w cywilizowanym świecie nie jest zbyt dobrze widziane.
    A poza tym, obudowa nie świadczy o jakości wnętrza urządzenia.

Pozdrawiam

I tak i nie. Wiem z rozmowy z przedstawicielem Allen Bradleya, że np. tej firmie najnormalniej nie opłaciło się wdrażać nowego sterownika do produkcji, natomiast ponieważ wypadało mieć w swojej ofercie również sterowniczek takiej klasy - stąd współpraca z Moellerem - nie była to żadna podróbka tylko współpraca między firmami - business is business. Pewności nie mam, ale ciekawe gdzie składane są oryginalne LOGO:?:
  • #12 11072153
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    pcichomski napisał:
    Pewności nie mam, ale ciekawe gdzie składane są oryginalne LOGO:?:

W Chinach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano dwa sterowniki PLC do zastosowań domowych: Siemens LOGO! oraz xLogic. Użytkownicy zauważyli, że xLogic może być przebrandowanym produktem, jednak niektórzy twierdzą, że jest to niezależny produkt o podobnych funkcjach. Siemens LOGO! cieszy się dobrą opinią ze względu na swoje możliwości programistyczne i funkcjonalność, w tym obsługę analogów, timerów i liczników. Użytkownicy podkreślili, że xLogic oferuje darmowe oprogramowanie, co może być korzystne dla budżetu. Wspomniano również o innych markach, takich jak Easy i Fatek, które oferują różne opcje sterowników, ale z ograniczeniami w zakresie komunikacji. Ostatecznie, wybór pomiędzy tymi sterownikami zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika oraz dostępności w regionie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA