logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lampy do naświetlarki UV 200x300x150 - HAL-L1250W czy inna?

11 Sty 2005 21:49 3919 8
REKLAMA
  • #1 1130150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1130948
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam!

Ja używam rozbitej żarówki rtęciowej 250W - w szerego z dławikiem.

Takie są stosowane w lampach ulicznych - sprawuje się super.
  • #3 1131053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1131121
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    chodzi o to, że zewnętrzna bańka "zamiena" ultrafiolet na światło białe, czy coś w tym rodzaju a właśnie nam trzeba ultrafiolet. Dławik potrzebny bo bez niego to żarówka rtęciowa to zwarcie (w środku powstaje łuk).

Ja naświetlałem z 10cm, ale teraz zwiększyłem odległość do 25cm - dłużej trzeba naświetlać (6 min) ale efekt jest dużo lepszy (bardziej równomiernie naświetla)

aha - nad żarówką mam odblaśnik z wygiętego kawałka blachy 15x15cm

Uważaj !!! - szkodzi na oczy (napewno) - chciałem naświetlić (z ciekawości) zegarek (fosfor) i zbliżyłem rękę na ok 10s - opaliło jak solarium
  • REKLAMA
  • #5 1131143
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Też używam lampy zrobionej z rozbitej rtęciówki 250W
    a zamiast dławika można połączyć w szereg rezystancję (spiralę od jakiegoś grzejnika 800...1000W).
    Lampa chodzi bez zarzutu. Odległość naświetlania 160mm. Czas naświetlania 120s, ale lampę trzeba wstepnie rozpalić (wygrzać) trwa to z grzejnikiem 800W ok. 180s po tym czasie lampa osiąga pełną moc.

Dodano po 29 [minuty]:

Prokopcio ma rację, zewnętrzna bańka lampy od wewnątrz pokryta jest białym proszkiem to luminofor, to on zamienia UV na światło białe. Uwaga luminofor jest trujący, po dotknięciu umyj ręce. Co do odblaśnika ja używam połowy bocznej ścianki od puszki po piwie.

PS. Sprawdzę koncepcję Prokopcia z tym dłuższym ale lepszym naświetlaniem.
  • #6 1246001
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    prokopcio napisał:
    chodzi o to, że zewnętrzna bańka "zamiena" ultrafiolet na światło białe, czy coś w tym rodzaju a właśnie nam trzeba ultrafiolet. Dławik potrzebny bo bez niego to żarówka rtęciowa to zwarcie (w środku powstaje łuk).

Ja naświetlałem z 10cm, ale teraz zwiększyłem odległość do 25cm - dłużej trzeba naświetlać (6 min) ale efekt jest dużo lepszy (bardziej równomiernie naświetla)

aha - nad żarówką mam odblaśnik z wygiętego kawałka blachy 15x15cm

Uważaj !!! - szkodzi na oczy (napewno) - chciałem naświetlić (z ciekawości) zegarek (fosfor) i zbliżyłem rękę na ok 10s - opaliło jak solarium

Prokopcio jesteś "ebeściak", Właśnie zrobiłem bość skomplikową PCB prototypu (wygląda jak fabryczna). Wydruk na folii przeźroczystej laserowo.
    Rtęciówka 250W, odległość 20cm, czas 7min. wymiar płytki 120x120mm
    Efekt rewelacyjny, ścieżki grubości włosa wychodzą super mimo trawienia chlorkiem. Jednak dłuższy czas naświetlania daje b. dobre efekty. Odbłyśnik standardowy (połowa puszki po piwie.)
  • #7 2410588
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    MuLdEr napisał:

Znalazłem taki wątek:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic77387.html

tam battery pisze, że tez używa rtęciówki (LRF 125W) ale bez rozbijania, to jak z tym rozbijaniem jest. I czy ten palnik halogenowy sie nada i czy potrzeba do niego dławika/startera?

Nie ma potrzeby rozbijania lampy rtęciowej. Goły jarznik emituje tyle promieni UV że dochodzi do naświetlenia lakieru przez czarne części kliszy (drukuję na folii) i cały lakier naświetla się i spływa przy wywoływaniu. Poza tym po co się narażać na szkodliwe promieniowanie. Niektórzy naświetlają zwykłą żarówką (bardzo długo) i ta mała ilość uv wystarcza. LRF na zewnątrz też trochę go daje. Drukuję atramentówką więc przy laserze powinno nie prześwitywać. Ale nie ma potrzeby rozbijania lampy skoro całą bańką naświetlamy 5minut. Efekty są bardzo dobre tylko trzeba mieć dobrą folię i drukować w najlepszej jakości tylko tuszem czarnym na dobrej drukarce ze sprawną głowicą lub na laserówce czy też ksero. Można użyć lampy mixf 160w ale uwaga na temperaturę - ta lampa trochę grzeje dzięki żarnikowi wewnątrz. Czas także się wydłuża do ok 10minut. Pisałeś o lampie HPR 125W - przecież to jest po prostu rtęciówka w obudowie reflektorowej. Zwykła lampa rtęciowa. Obecnie zamiast LRF mam HPL (to jest to samo tylko że HPL stworzył philips) moc 125w też biała jak LRF. Działa równie dobrze. Tak więc normalna rtęciówka 125w za 9zł jest najlepsza do tego celu. Potrzeba jeszcze dławika - koszt 20zł i oprawki - taka jak u domowej zarówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2412049
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    to co czytam o nswietlaniu to jakas paranoja-przeciez ilosc energi niezbednej do utwardzenia emulsji -o wadze wysuszonej ok 1 gram lub 2 gramy -wyniesie niewiele.Dentysta tyle utwardza w zebie -jako plombe.-
    ultrafioletem.zarowka ma moc 75 W-I Stosowany jest filtr ultrafioletu.
    Najnowsze lampy ultrafioletowe -oczywiscie my nie produkujemy...-to
    plasterek diod LED o dobrej dl. fali -zimne swiatlo ,dziala -oszczedza prad.BAJKA.

Nie moznna bezkrytycznie siegac po zrodla swiatla wysokowydajne i narazac sie na promieniowanie ultrafioletowe,podczerwone i jeszcze nie wiadomo jakie inne .

Zwykle rurki swietlowkowe 8W pieknie sieja ultrafioletem -szkoda pradu
    na jakies 250 W. JESLI JUZ TO KUPIC kwarcowke -najtansza - i bezpieczna konstrukcyjnie . Nie ryzykowac swojego zdrowia- mozna uszkodzic wzrok-nieodwracalnie -...
  • #9 2412844
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Rtęciówka z całą bańką nie wytwarza niebezpiecznych ilości UV - przecież w całości są montowane do oświetlania. Aby zmniejszyć ryzyko naświetlenia oczu(także światłem widzialnym -w końcu to 7000 lumenów) należy zrobić naświetlarkę zamkniętą która dodatkowo pozwoli naświetlać kilka płytek po kolei bez gaszenia lampy. Zwykła żarówka też naświetla ale strasznie długo (75-100w mocy) i występuje problem emisji ciepła które może uszkodzić lakier. Lampa LRF 125w moze nie jest zbyt energooszczędna ale pozwala naświetlić to w 5minut (z bańką). Większej nie ma potrzeby. Może przegrzać lakier, jest zbyt wielka, ma duży gwint i może prześwietlać kliszę (jak goły jarznik). Oczywiście świetlówki UV o mocy 8w są lepszym rozwiązaniem ale tylko pod względem oszczędności energii. Stosują je firmy robiące płytki masowo. Poza tym takie lampy pozwalają na konstrukcje mniejszych naświetlarek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru lampy do naświetlarki UV o wymiarach 200x300x150 mm, w szczególności rozważania zastosowania lampy rtęciowej HAL-L1250W lub alternatyw. Użytkownicy polecają stosowanie lamp rtęciowych o mocy około 125-250W, często zasilanych przez dławik lub rezystancję, co jest konieczne do prawidłowego działania jarznika. Rozbijanie bańki lampy rtęciowej nie jest zalecane, gdyż zewnętrzna powłoka pokryta luminoforem zamienia promieniowanie UV na światło widzialne, a rozbicie może zwiększyć emisję szkodliwego UV. Optymalna odległość lampy od naświetlanego materiału to około 15-25 cm, co wpływa na czas naświetlania (od kilku do kilkunastu minut). Użycie odbłyśnika (np. z puszki po piwie) poprawia równomierność naświetlania. Lampy fluorescencyjne UV o mocy 8W są bardziej energooszczędne, ale trudniej dostępne i droższe. Model Philips HPR125W to lampa rtęciowa w obudowie reflektorowej, jednak jest trudno dostępna. Wskazano również na konieczność stosowania zamkniętej konstrukcji naświetlarki dla bezpieczeństwa oczu i ograniczenia emisji światła. Wskazano na ryzyko uszkodzenia wzroku przy bezpośredniej ekspozycji na promieniowanie UV i podczerwone. Alternatywnie wspomniano o nowoczesnych diodach LED UV jako bezpieczniejszej i bardziej energooszczędnej technologii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA