Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blender, bezawaryjny, duża moc

master-007 09 Jun 2012 17:05 16169 36
    master-007
    Moderator on vacation ...
    Witam,
    stanąłem przed koniecznością kupna blendera i w związku z tym proszę o pomoc przy jego wyborze.

Kryteriami wyboru w kolejności od najważniejszych są:
    1. Bezawaryjność/niska cena części/dostępność punktów serwisowych.
    2. Moc.
    3. Trwałość, wykonanie, materiały.
    4. Funkcyjność (tutaj wchodzi rozdrabnianie gorących potraw).

5. Ergonomia.
    6. Cena.

Blender ma służyć do rozdrabniania jedzenia dla dziecka, a potem dalej jako narzędzie kuchenne. Rozdrabniania lodu czy innych fanaberii nie przewiduję, chociaż nigdy nie wiadomo. Mikser już mam - Zelmer 481.4 więc mieszadełko jest a zależy mi tylko na solidnym rozdrabniaczu.

Chciałbym, żeby urządzenie miało jak najwyższy stosunek jakości do ceny.
    Na blender planuję wydać 100-300 zł.

O wypowiedzi w temacie proszę serwisantów, sprzedawców i użytkowników.
    master-007
    Pod uwagę brałem 6 firm: Zelmer, Philips, Braun, Moulinex, Kenwood i Bosh.

Złe przeżycia miałem z suszarką Braun'a, która okazała się być przewidziana jako jednorazówka (zastosowanie wkrętów triwing, zaślepienie gniazd z wkrętami plastikiem- aż widać że miała nie być naprawiana, a przy próbie otwarcia naba z wkretem miała się urwać)

Z kolei po awarii miksera Zelmer serwis poradził sobie z naprawą gwarancyjną w 15 minut (prawdopodobnie wysadziło kondensator gdy mikser przez chwilę nie był wyjęty z gniazdka sieci elekt.) więc całkiem przyzwoicie, nie wiem jak sytuacja ze sprzętem i dostępem do serwisu i części pozostałych firm.

Z tego co przeglądałem w internecie to największą popularnością cieszy się Philips HR 1372

Ograniczam wybór do blenderów: Zelmer, Bosch i Philips - mam łatwiejszy dostęp do serwisów tych firm
    mikes75
    Level 10  
    Ja bym polecał coś z firmy Braun np. model MR 550 w jakimś ciekawym zestawie z wieloma przystawkami. Przyda się do wszystkiego w kuchni.
    janek1815
    Level 38  
    Ja również polecam Brauna na nim rośnie mój czterolatek i na jesień będzie kolejny potomek który również będzie testował blendera Braun. Póki co sprzęt bezawaryjny.
    master-007
    janek1815 wrote:
    Ja również polecam Brauna

a który model konkretnie?

Z Brauna mam daleko do serwisu w razie "W" ale jeśli jego przewaga nad produktami konkurencji jest znacząca to dobrze się zastanowię czy aby nie warto.
    degroslolos
    Level 11  
    Czołem,

Do rozdrabniania jedzenia dla dziecka używałem z powodzeniem Philipsa HR 1372.
    Materiał zimny i gorący.
    Mocno używany przez 2 lata przez 2 następne sporadycznie.
    Jedyny problem jaki się przez ten czas pojawił to zapieczona oś rozdrabniacza (rozdrabniacz został odstawiony na dłuższy czas bez uprzedniego wyczyszczenia - pomogło długie moczenie w wodzie i nasmarowanie ośki)
    anemona
    Level 2  
    ja mam blender brauna. przy dziecku sprawdził się na 5+, do zupek i innych potraw nawet gorących rewelacyjny jak dla mnie. Nawet koperek w nim siekam. Przydatny tez do naleśników czy małych ciast. ma dwie moce które dla mnie w zupełności wystarcza. dobrze się myje, jest bezawaryjny a używam go już 3 lata.
    master-007
    anemona wrote:
    ja mam blender brauna.

to samo pytanie co do janek1815 - który konkretnie model?
    master-007
    Posta Kolegi widziałem, czytam wszystko dokładnie, pytanie było skierowane do janek1815 oraz anemona. (a myślałem że mogę liczyć na prezent ;)). Chciałbym poznać więcej opinii, powtarzające się będą stanowić przesłankę do zakupu.
    457
    Level 11  
    Braun MR5550CA. Czasami naprawdę solidnie katowany, używany ładnych parę lat, grubo ponad trzy. W dobie dzisiejszych "markowych" urządzeń gdzie z solidności danej marki pozostało tylko logo, to wręcz ewenement... Mogę z czystym sumieniem bardzo polecić.
    anemona
    Level 2  
    ja mam MR 320 zakupiony mniej więcej 4 lata temu. Pozdrawiam
    DarekPhilips
    Level 18  
    A ja właśnie zawiodłem się na braunie , najpierw czajnik padł po niecałym tygodniu eksploatacji , MR seria 5 blender brauna padł po 3 miesiącach - porażka na całej lini , serwis tragedia . Polecam Philipsa sam mam HR 1363 , i "ora"7 lat naprawdę maszyna nie do zajechania .
    Moderated By mrhari:

3.1.10. Zabronione jest rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy.
    Ostrzeżenie.

457
    Level 11  
    No to masz wielkie szczęście, albo Twój nick ma coś wspólnego z filozofią myślenia :D Tak przy okazji: z jakości Twojej ulubionej firmy pozostało tylko logo. Wielokrotnie sprawdzone. Ot, takie ogólnikowe stwierdzenie wysnute na podstawie doznań empirycznych, zarówno moich jak i znajomych, którzy mają swoich znajomych itd. C'est la vie.
    btw. Co do serwisu Brauna (przynajmniej u mnie) - syn przyjaciół zakatował Brauna - serwis błyskawicznie zareagował. Totalne zaprzeczenie tego co twierdzisz, wiec pozwolisz że skontruję. Twoje miasto leży na innej planecie, albo konfabulujesz.
    Dla pełnej jasności: nie jestem wyznawcą jakiejś-tam urojonej najlepszej marki, tego typu myślenie dla mnie zwyczajnie trąci kretynizmem.
    _____
    Ops, przepraszam, wiele lat mam maszynkę Philipsa do strzyżenia włosów - działa. Ale i tak byłem kiedyś zmuszony poprawić fabrykę...
    janek1815
    Level 38  
    @anemona mamy ten sam sprzęt. Z początku kupowaliśmy słoiczki z owocami hipp jednak po spróbowaniu tego "czegoś" żona wolała gotować owoce i blender było to samo wg nas zdrowiej i również taniej. W okresie późniejszym oczywiście miksowanie mięsa. W sumie syn się wychował na braunie. Teraz a to lody a to truskawki w każdym bądź razie uważam to za dobry zakup.
    anemona
    Level 2  
    janek1815 mój mąż dostał na imieniny więc nie kupowałam sama, ale zaczął być używany po urodzeniu dziecka. tez kupowałam słoiczki ale córka miała skazę więc nie dało się jeść wszystkiego. Ale oprócz zupek i papek dla dziecka teraz kroje sobie w tym pojemniku do siekania, koktajle naleśniki czy omlety. nawet robię małe ciasto. Blender mały poręczny i bardzo praktyczny. a i mało miejsca zajmuje ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    master-007
    No to na razie mamy 6 głosów na braun'a ( w tym cztery na 5 serię) oraz dwa na philipsa (w tym jeden zmoderowany). Stosunek głosów wychodzi 3:1 dla Braun'a więc na niego myślę się zasadzić. Wstępnie wybrałbym model Multiquick 5 MR 550 Buffet. Wygląda na to, że w specyfikacji w porównaniu z innymi modelami tej serii brak mu tylko haka do ciasta :). Widziałem modele z 6-tką na początku (np.Braun MR 6550 MFP) ale na stronie Braun'a ich nie ma i nie wiem czym się różnią, domyślam się że to jakieś starsze. (Powiedzmy, że limit finansowy mam 330zł +/-10)
    Przemek7
    Level 18  
    Polecam z autopsji Braun 4191! Katowany od dwóch lat, aktualnie zupki dla malucha. Niestety kruszenie lodu powoduje wyszczerbianie noża. Nowe, oryginalne noże (kompletny element - metalowy kielich) dokupiłem na tzw. wszelki wypadek na popularnym serwisie aukcyjnym ~30 zł/szt.
    Płynna regulacja prędkości obrotowej jak dla mnie zbędna, wystarczyłyby dwa-trzy biegi.

Philips never! Maszynka do strzyżenia MaxPrecision QC 5099 (~300 zł) padła po kilku strzyżeniach, wróciłem do 20-letniego NRD-owskiego Mosera...
    master-007
    Do Gibol:
    Ale checa, w blendtec'u pracują na solidworksie tak jak ja 25-28 sek. gość ma włączony widok przekroju i zmienia 2 widoki :) (przepraszam za OT)
    Przemek7
    Level 18  
    457 wrote:
    Moja Philishave HQ C445 wyłożyła się w b. krótkim czasie

Porównując mechanizmy strzyżenia Philipsa MaxPrecision i półprofesjonalnej maszynki to tak jak zestawić melex'a i me...rcedesa. Przyznam, że poczułem się zwyczajnie oszukany... taka kasa za błyskawicznie psującą się, plastikową mechanikę zasilaną jednym akumulatorkiem 1,2V, nawet nie chciałem naprawiać na gwarancji by dalej używać z obawą czy uda mi się zostać ostrzyżonym w całości fryzury.

Na Braunie 4191 przynajmniej jest uczciwie napisane "Made in Poland". Ciekaw jestem nominalnej mocy silnika (100-150 W?), 500-600 W podawane pewnie jako krótkotwałe, przy dużym obciążeniu. (vide np. sokowirówki) Coś jak dawne "jamniki", 2000 W mocy PMPO ;)

Ups! Przed chwilą zniknął komentarz 457 do którego się odniosłem...
    457
    Level 11  
    No cóż... Miałem zamiar nawiązać do tematu polecanego blendera, porównać omawiane modele blendera Philipsa i Brauna i wykazać, że paradoksalnie brane były pod uwagę bliźniacze modele pochodzące z tej samej wytwórni, ale w obliczu dramatycznego braku wyobraźni moderatora machnąłem ręką. Z oczywistych względów nie ma sensu wysilać się, jeśli moderator usilnie w swoisty sposób zapracowuje na poziom forum.. A ja nie potrafię i nie widzę sensu walczyć z czyimś brakiem wyobraźni. Dramat.

Wracając do tematu to obawiam się, że jedynie konstruktor zna założenia projektowe silnika, a funkcja "turbo" jest bardzo przydatna. A biorąc pod uwagę sumarycznie projekt urządzenia i uzyskany stosunek jakość/cena, z mojej strony wielki szacun.
    nighthawk89
    Level 14  
    A dlaczego nikt nie wypowie się na temat Zelmera czytam i czytam a dyskusja ograniczyła się jedynie do do marki Philips i Braun a właśnie tej jednej marki jestem najbardziej ciekaw. Pamiętam te reklamy jak to katują swój sprzęt nawet jedna była taka śmieszna z odkurzaczem, i samemu rozkręcając raczej starsze sprzęty tej marki nie miałem żadnych zastrzeżeń.
    ghost
    Level 23  
    No to ja dodam łyżkę dziegciu do wszystkich zachwyconych użytkowników Brauna i powiem że ja swój reklamowałem (sic!) pięciokrotnie!! I to na to samo - uszkodzony napęd (kręci się w kółko) . Żeby nie było że został przeciążony - za każdym razem braun padał na wolnym (nie na maksa) rozdrabnianiu miękkich owoców (np moreli). Po 2 uszkodzeniu opieprzyłem (jak sądzę niesłusznie) żonę za zbyt forsowne go używanie i od tamtej pory trzykrotnie się popsuł przy ostrożnym użytkowaniu... Był wymieniany cały komplet na nowy bez rezultatu! (podejrzewano np uszkodzenie przekładni kubka) Mina pani w serwisie w stylu "o znowu braun" bezcenna .... jak sama stwierdziła jest bardzo dużo reklamacji tych napędów, wprawnym ruchem wziela szmatkę do ręki i przytrzymała oś napędu (w sensie: utrzymała). Miło że wymiana od ręki ale jakoś złe wrażenie pozostanie na zawsze (Dla porównania sąsiadka używa starszego (ten sam model) od paru lat, my go pożyczaliśmy wiele razy i nie było problemu - a nowa partia - porażka (chodzi o te najpopularniejsze blendery, najbardziej rozbudowany zestaw multiquick bodajże serii 5)
    jlatk
    Level 12  
    W zależności co chcesz robić tym blenderem. Możesz za 120 zł kupić sam silnik blendera tyko z przestawką miksującą. Ja w maju kupiłem Braun Multiquick 5 MR 570 Pâtisserie w MediaMarkcie za 329zł. Wcześniej ten model kosztował tam o 100zł więcej. Do tych modeli możesz dokupić wiele akcesoriów. Realizacja jest bardzo szybka. Najtaniej jest w sklepie firmowym. Na allegro czy w innych sklepach jest drożej. Wiem bo dokupowałem inne akcesoria (przystawkę z dzbankiem do kruszenia lodu). Moja żona jak do tej pory jest zadowolona, więc polecam ten model. ;)

Sklep firmowy znajduje się na stronie: Kastor-Serwis

Dodatkowo braun ma dobrą stronę do porównania produkowanych modeli. Philips czy inni producenci nie mają takiej strony i trochę trzeba się natrudzić aby porównać możliwości różnych modeli.
    457
    Level 11  
    Master-007, jeżeli jeszcze nie dokonałeś zakupu to koniecznie skontaktuj się z serwisem i koniecznie spytaj czy była jakaś wadliwa seria. Zazwyczaj to są bardzo sympatyczni ludzie i pomogą. Abyś przypadkiem nie wdepnął w wiadomo co, jak pisał ghost, a potem jeszcze będzie na nas :)