Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xsara picasso - uszkodzony sterownik

extrafura 07 Jul 2012 22:08 6350 26
Bosch
  • #1
    extrafura
    Level 14  
    Witam auto jak w temacie po podłączeniu kompa wywala bledy
    p0190 obwód czujnika paliwa nieprawidłowe zasilanie
    p0115 czujnik temperatury cieczy
    p1138 obwód czujnika ciśnienia paliwa
    p0380 obwód dodatkowego ogrzewacza
    p1614 zasilanie czujników
    p0221 sygnał pedału przyspieszenia 2
    p0121 sygnał pedału przyspieszenia 1
    nie da się usunąć błędów auto nie zapala i nie pokazuje parametrów rzeczywistych
    pytanie jest takie czy uszkodzony jest sterownik czy coś innego ma ktoś jakaś koncepcje
  • Bosch
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    extrafura
    Level 14  
    Posiada możne ktoś schemat napiec na sterownik jest to bosch 3 wtyczki 2.0 hdi
  • #5
    extrafura
    Level 14  
    Nie nie miał, chodzi pompa w zbiorniku wiec to nie włącznik dzisiaj facet wywalił mi immo i to samo jest.
  • Bosch
  • #6
    kidu22
    Level 35  
    extrafura wrote:
    chodzi pompa w zbiorniku wiec to nie włącznik
    Ten typ lubi zwierać po dzwonie z zaciskiem ACC, po czym jest trupem .

    Lepiej było zdekodować immo off nowy sterownik.
  • #7
    extrafura
    Level 14  
    No niby zrobił immo off dzwoniłem powiedzieć ze jest dalej to samo to powiedział ze coś z instalacja
  • #8
    LoLek85
    Level 28  
    Z tego co widzę na schemacie to wszystkie błędy mogą się wziąć z tego że spięte razem i podpięte pod jeden bezpiecznik. Na tych czujnikach powinieneś mieć napięcie +12V po załączeniu zapłonu. Jeżeli nie ma to wiesz już z czym problem, a jeżeli jest niższe niż napięcie aku to podaj mu po prostu napięcie bezpośrednio z aku i obserwuj wyniki. Tylko nie pomyl przewodów, bo efekty mogą być wystrzałowe...
  • #9
    extrafura
    Level 14  
    no fakt np. na czujniku temperatury jest 5v nic nie sie stanie jak podepnę te 12v jeśli podepnę pod jeden z czujników powinno iść na wszystkie te co pokazuje tak
  • #10
    LoLek85
    Level 28  
    Który rok dokładnie masz tego Picasso?
  • #12
    LoLek85
    Level 28  
    Czujnik temperatury cieczy (ECT) jest zasilany ze sterownika więc tam masz pewno ok napięcie.
    Sprawdz napięcie na nodze 69 sterownika, powinno być tam 12V, a co do reszty to za szybko zinterpretowałem schemat, więc musisz sprawdzić czy pin 22 ma dobre połączenie z cz. położenia pedału przyśpieszenia, cz. temperatury paliwa, przepływomierzem.
  • #13
    extrafura
    Level 14  
    ok jutro sprawdzę dam znać jaki efekt dzieki
  • #14
    LoLek85
    Level 28  
    Nalepiej sobie skombinuj schemat, najlepiej z auto daty i posprawdzaj zasilania i masy, bo to podstawa.
  • #15
    extrafura
    Level 14  
    Mam problem z ta nóżka 69 nie ma u mnie numeracji jest tylko abcd... i 1234 w swojej autodacie nie mam właśnie tego sterownika wiec proszę o pomoc tutaj
    nie wiem czy to istotne skoro nie ma immo na wyswietlaczu pali się napis anti-furto eletronico defeito
  • #16
    extrafura
    Level 14  
    Czy możne być tak ze facet wywalając immo coś zepsuł i ono dalej blokuje.
  • #18
    extrafura
    Level 14  
    Nie odpala nie usuwa błędów nie pokazuje parametrów
  • #19
    kidu22
    Level 35  
    extrafura wrote:
    p0190 obwód czujnika paliwa nieprawidłowe zasilanie
    p0115 czujnik temperatury cieczy
    p1138 obwód czujnika ciśnienia paliwa
    p0380 obwód dodatkowego ogrzewacza
    p1614 zasilanie czujników
    p0221 sygnał pedału przyspieszenia 2
    p0121 sygnał pedału przyspieszenia 1


    A czujnki dostają zasilanie?

    Dodano po 3 [minuty]:

    LoLek85 wrote:
    więc musisz sprawdzić czy pin 22 ma dobre połączenie z cz. położenia pedału przyśpieszenia, cz. temperatury paliwa, przepływomierzem.


    Dokładnie jeśli silnik RHY. DW10. Przewód 1391.
  • #20
    extrafura
    Level 14  
    Tak czujniki maja zasilanie takie jak powinny właśnie
  • #22
    extrafura
    Level 14  
    Na oporność sa ok sprawdzałem
  • #24
    extrafura
    Level 14  
    Rozmawiałem z facetem z citroena mówi ze mógł cie wsad sypnąć jest to możliwe a błędy pokazuje stare co w ramkach zostalz i ze dlatego nie pokazuje parametrów żadnych
  • #25
    extrafura
    Level 14  
    Ma ktoś może wsad do stera bosch 0281011084
  • #26
    mlodywilq
    Level 13  
    zwara poszła na czujniki. miałem podobny przypadek. czujniki, pedał plus sterownik wymieniałem. Jak możesz podłóż inny pedał przyśpieszenia
  • #27
    glapsson
    Electronics specialist
    extrafura wrote:
    Nie odpala nie usuwa błędów nie pokazuje parametrów


    Źle odczytany i wgrany 9508C3
    dlatego brak możliwości kasowania błędu i brak rozruchu silnika.