logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei E3131 + Windows 7 32bit + Internet Play - Brak połączenia

darek-darek 14 Lip 2012 19:51 16895 7
REKLAMA
  • #1 11106103
    darek-darek
    Poziom 12  
    Witam,

Kupiłem sobie na allegro modem Huawei E3131 oraz internet na kartę w play za 19zł aby przetestować jak te cudo działa.

Pierwsza instalacja poszła na Windows VISTA - dosłownie 3 minuty instalacji i internet działa zadowalająco. Pobawiłem się internetem może 3 minuty aby sprawdzić jak działa (szkoda było mi transfer marnować - internet ma służyć na wyjazdy) po czym przeszedłem do drugiego laptopa z Windows 7 32-bit i tutaj zaczęły się problemy ...

Druga instalacja jak już wspomniałem poszła na Windows 7 32-bit i na dzień dobry klikając w ikonę "Połącz" dostaje informację Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia Mówię, co jest grane ! przecież VISTA nic takiego mi nie kazała robić. Spróbowałem kolejny raz i to samo ... Odpaliłem wujka google i wpisałem magiczną mu magiczną informację Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia Znalazłem identyczny problem z Windowsem 7 lecz z innym modemem ( http://tinyurl.com/7c6kprx ) Nie miałem nic do stracenia więc spróbowałem zrobić tak jak w instrukcji. Niestety nie udało się! Dalej ten sam problem. Ustawiłem wszystko tak jak jest napisane, a internet jak nie chciał tak się nie łączy. Dalej wyskakuje mi komunikat Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia kiedy klikam POŁĄCZ

Czy ktokolwiek z Was miał podobny problem i sobie z nim poradził ?

Bardzo proszę o podpowiedzi jak skonfigurować ten modem pod Windows 7 32-bit ponieważ moje pomysły się już skończyły.

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 11106412
    paul165
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Problem dotyczy braku zalogowania sie do sieci, wejdz w aplikacji playa(mobile partner) w narzedzia/siec wybierz w zakładce na reczne wyszukanie sieci po znalezieniu play albo pl06 zarejestruj sie do sieci. potem mozesz smiało połączyc sie z siecią
  • REKLAMA
  • #3 13102912
    Jack520
    Poziom 2  
    a co mam zrobić gdy nie czyta danej sieci ?
  • REKLAMA
  • #4 13102988
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Wyjaśnij dokładnie w czym problem, podaj lokalizację, jestes w zasięgu Play?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13104790
    Jack520
    Poziom 2  
    jestem .. czyta wszytskie sieci oprócz play ..<plus, era?, > brak play'a
  • #6 13105029
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Jeśli modem znajduje wszystkie sieci oprócz Play to skąd wiesz, ze jesteś w zasięgu Play, jaka taryfa?W Mobile Partnerze uruchomiłeś ręczne wyszukiwanie sieci, jakie wyniki. Wymuszasz tylko 3G? Nie podajesz żadnych danych więc trudno pomóc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 13203316
    Słomiński Tadeusz
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Mam ten sam problem.
    Dodatkowo ten sam modem na innym komputerze śmiga.
    Inny modem z Multimedii (też na Play, inny program startowy)
    też śmiga.
    Mój modem z Playa na innych komputerach śmiga.
    Po właczeniu identycznego modemu Play (pożyczony od kolegi),
    też nie działa.
    Wyświetla "Połączenie zakończone"
    pozostałe objawy jak w postach opisanych wcześniej.
  • #8 14781686
    panda25
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zgodnie z sugestią "jeśli masz coś istotnego to napisz..." piszę.
    Przed chwilą miałem ten problem - po raz pierwszy od dobrych 4 lat używania tego samego modemu (Huawei E3131).
    I pomogło... wyjęcie i włożenie karty do modemu.
    Wszelkie próby rejestracji ręcznej nic nie dawały. Dodam, że używam modemu z Play, a w środku jest karta Orange Free. Myślałem bowiem, ze może jakieś zabezpieczenia automagicznie wdarły się do oprogramowania i od teraz modem będzie "wypinał się" portem na inne, wraże karty...
    Przez cały okres używania tego modemu, kilka razy były kłopoty z połączeniem (inne niż tu opisywany) i zawsze zadziałał opisany powyżej "patent".
    Czasem najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił modem Huawei E3131 oraz kartę internetową Play, jednak napotkał problemy z połączeniem na systemie Windows 7 32-bit. Po instalacji modemu, pojawił się komunikat o konieczności rejestracji w sieci, co nie miało miejsca podczas używania systemu Windows Vista. Użytkownicy forum sugerowali, aby w aplikacji Mobile Partner ręcznie wyszukać sieć Play i zarejestrować się. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy, a niektórzy rozwiązali je przez wyjęcie i ponowne włożenie karty SIM do modemu. Problemy z połączeniem mogą być związane z ustawieniami sieciowymi lub zasięgiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA