logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorower Romet 3 Bi - Niedziałająca skrzynia biegów , Zmielony Nieznany tryb

marcin007177 16 Lip 2012 12:15 7436 5
REKLAMA
  • #1 11111261
    marcin007177
    Poziom 9  
    Witam . Dopiero zacząłem przygodę z motoryzacją. Znalazłem w szopie motorower marki Romet 3. Stał około 25 lat. Pierwszym sukcesem było jego odpalenie. Niestety, motor ma uszkodzoną skrzynie biegów. Jest tylko 3 bieg. Reszta : luzy.
    Rozebrałem silnik i spostrzegłem ,,zmielony" tryb . Chciałbym go wymienić, ale nie wiem co to jest :p Załączam zdjęcia. Pozdrawiam

Kolorem czerwonym oznaczyłem miejsce zębatki.
    Motorower Romet 3 Bi - Niedziałająca skrzynia biegów , Zmielony Nieznany tryb Motorower Romet 3 Bi - Niedziałająca skrzynia biegów , Zmielony Nieznany tryb
  • REKLAMA
  • #2 11111771
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2782
    Ten zmielony (na zdjęciu widać tylko oderwane kły sprzęgła kłowego) "tryb" to jedno z dwóch kół zębatych przesuwnych. Drugie jest na drugim wałku tzw. odboczki. Prawdopodobnie masz do wymiany dużo więcej niż jedno koło zębate. Trzeba znaleźć główną przyczynę i okreśłić które części należy bezwzględnie wymienić aby sytuacja nie powtórzyła się po krótkim przebiegu.
    Zamieść dobre zdjęcia wszystkich elementów skrzyni z wodzikiem włącznie.
  • REKLAMA
  • #3 11111863
    marcin007177
    Poziom 9  
    Nie wydaje mi sie , żeby cokolwiek innego było do wymiany . Pozostałe tryby są w bdb stanie .

Motorower Romet 3 Bi - Niedziałająca skrzynia biegów , Zmielony Nieznany tryb Motorower Romet 3 Bi - Niedziałająca skrzynia biegów , Zmielony Nieznany tryb Motorower Romet 3 Bi - Niedziałająca skrzynia biegów , Zmielony Nieznany tryb Motorower Romet 3 Bi - Niedziałająca skrzynia biegów , Zmielony Nieznany tryb
  • REKLAMA
  • #4 11111967
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    jack63 napisał:
    Trzeba znaleźć główną przyczynę i okreśłić które części należy bezwzględnie wymienić aby sytuacja nie powtórzyła się po krótkim przebiegu.

Wbity bieg na siłę bez sprzęgła, te skrzynki są bardzo delikatne. Ten silnik mało udany był technicznie.
  • REKLAMA
  • #5 11112531
    marcin007177
    Poziom 9  
    Czyli tylko ten jeden tryb jest do wymiany ? Bo wiecej uszkodzonych tam nie widziałem.
  • #6 11112798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA