logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[TECHNIKUM] Wybór technikum: Informatyk czy teleinformatyk? Który kierunek lepszy?

KuunKa 17 Lip 2012 16:01 6302 8
REKLAMA
  • #1 11115717
    KuunKa
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam.
    Było wiele takich postów, ale proszę, abyście pomogli mi rozwiązać mój problem.
    Otóż złożyłam podanie do klasy technikum - informatyk. Dziś dostałam telefon od wicedyrektorki, zapraszała na rozmowę.
    Przedstawiła mi 'ofertę' przejścia do klasy teleinformatycznej. I tutaj jest dylemat. Nie wiem, czy warto. Czy ta klasa na prawdę oferuje więcej możliwości? Osobiście nigdy nie interesowałam się telekomunikacją i innymi sprawami z tym związanymi, a bardziej - projektowaniem stron www, jakieś początki z C++ i tak dalej. Czy warto iść do klasy teleinformatycznej, skoro zawiera ona w sobie i program z informatyki i telekomunikacji?

http://www.koweziu.edu.pl/pp_zawod.php?nr_zawodu=351203
    http://www.koweziu.edu.pl/pp_zawod.php?nr_zawodu=351103

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11116578
    Zorix
    Poziom 11  
    Ukończyłem technikum z tytułem technika teleinformatyka i tego co by Ciebie interesowało nie miałem w programie. Informatyka była okrojona praktycznie tylko do do sieci i systemów itp.
  • REKLAMA
  • #3 11116865
    KuunKa
    Poziom 9  
    Licząc na jakiekolwiek lekcje z programowania, css korzystniej wybrać informatyka, prawda?
  • REKLAMA
  • #4 11116965
    Zorix
    Poziom 11  
    Tak, pozatym nauka programowania wymaga naprawdę sporo samozaparcia ;)
  • REKLAMA
  • #5 11117003
    KuunKa
    Poziom 9  
    Jeśli już idę do technikum, to jestem na to nastawiona w 100%. Chodzi mi teraz o wybranie profilu, który mimo wszystko pomógłby w dążeniu do celu :)
  • #6 11117580
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6412
    Teleinformatyka to głównie... elektronika, przynajmniej tak było u mnie w technikum (ale w tym technikum w ogóle informatyki nie było). Nie sugeruj się tym co jest w programie - rozmawiaj z ludźmi, którzy do tej szkoły chodzą albo niedawno ją skończyli. Program a rzeczywistość to dwie różne rzeczy, no może w technikum jest jeszcze jakiś związek między nimi ale na studiach to już w ogóle ;)
  • #7 11119940
    barteqq91
    Poziom 11  
    Ja skonczylem technikum.. I był to najgorszy wybór w moim życiu.. Lepiej idź do liceum, przygotuj się dobrze do matury.. i idź na wyższe... łatwie o prace.
  • #8 11120129
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6412
    Ja skończyłem technikum i miałem luzy na studiach... koledzy po liceach męczyli się przez całe studia, a ja sobie na luzie zdawałem egzaminy w "zerowych" terminach. Jasne - był problem - matematyka i fizyka, ale to tylko dwa przedmioty vs. kilkanaście zawodowych...
  • #9 11120163
    KuunKa
    Poziom 9  
    Decyzja już zapadła i postawiłam na profil technik informatyk. Z fizyką u mnie nie ma problemu, gorzej jest z matematyką, ale wydaje mi się, że samozaparcie i w sumie chęć nauki pozwolą mi bez problemu przejść przez tą szkołę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dylemat wyboru między kierunkiem technik informatyk a technik teleinformatyk. Użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że program teleinformatyki często koncentruje się na elektronice i sieciach, a nie na programowaniu, co może być istotne dla osób zainteresowanych tworzeniem stron internetowych i programowaniem w C++. Wiele osób sugerowało, że wybór profilu technik informatyk może być korzystniejszy dla tych, którzy chcą rozwijać umiejętności programistyczne. Użytkownicy podkreślili również znaczenie rozmów z osobami, które ukończyły dany kierunek, aby uzyskać realistyczny obraz programu nauczania. Ostatecznie, autorka postanowiła wybrać profil technik informatyk, mając nadzieję na rozwój w obszarze programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA