logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić wspomaganie hamulców w traktorku SAM S15 z serwem CLIO II?

Karolo1001 13 Sie 2012 23:54 2331 6
REKLAMA
  • #1 11206280
    Karolo1001
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Witam

Mam traktorek sam s15 i chciałbym zrobić do niego hamulce ze wspomaganiem serwomechanizmem. Mieszkam na górkach więc hamulec musi być dobry :)

Chodzi o to co musiałbym zastosować aby zrobić takie wspomaganie. Mam serwo i pompę hamulcową z CLIO II.

Obecnie w traktorku są założone dwie pompy jednostopniowe UAZ ale nie działają tak jak bym chciał. Hamulec jest słaby i twardo chodzi. Przed hamowaniem trzeba trzy razy podpąpować bo pedał wpada :(

Czy możecie mi doradzić co bym potrzebował do zrobienia wspomagania.

Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11206384
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    Nie sądzę, że Twój pojazd ma aż taką masę własną, że potrzebuje wspomagania hamulców. Po prostu doprowadź ten układ do porządku i będzie gitara. Dodam, że np. ważący prawie 3 tony C-360 bez żadnego wspomagania zatrzymuje się w miejscu po delikatnym naciśnięciu pedału...
  • REKLAMA
  • #3 11206416
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Doprowadź do sprawności instalację hamulcową, bo to nie tylko pompa - tłoczki/zaciski, regulatory/samoregulatory, wymień elementy cierne. A hamulce się pojawią.
  • #4 11207463
    robokop
    Ocena: 6353
    Grzegorz_madera napisał:
    Dodam, że np. ważący prawie 3 tony C-360 bez żadnego wspomagania zatrzymuje się w miejscu po delikatnym naciśnięciu pedału...

Bardzo nietrafne porównanie. Zauważ na co w Ursusach działają hamulce, a na co w "samie" z bębnami przy kołach.
    Tak czy inaczej, doprowadzona do porządku instalacja hamulcowa, prawidłowo odpowietrzona wystarczy - bez serwa, które tutaj i tak nie dało by się wprost (bez dodatkowej wakupompy, napędzanej z silnika) zastosować.
  • REKLAMA
  • #5 11208237
    Karolo1001
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    A możecie podpowiedzieć jak skutecznie odpowietrzyć taki układ ?

Ja robię tak:

Płyn hamulcowy DOT 4
    Jedna osoba pompuje druga otwiera zawór przy cylinderku.
    Zawsze nie wiem czy dobrze to odpowietrzamy :/

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 11208248
    Błażej
    Ocena: 3619
    Karolo1001 napisał:
    A możecie podpowiedzieć jak skutecznie odpowietrzyć taki układ ?

3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Kosz.
  • #7 11208254
    robokop
    Ocena: 6353
    Wlewasz płyn, do pełna w zbiorniczki. Jedna osoba pompuje pedałem, po czym wciska go do oporu - wtedy należy poluzować odpowietrznik i natychmiast go zakręcić z powrotem, a następnie puścić pedał. I tak ze 3 razy - aż z odpowietrznika będzie tryskał czysty płyn, bez powietrza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada traktorek SAM S15 i planuje zainstalować hamulce ze wspomaganiem serwomechanizmem, ponieważ obecny układ hamulcowy z dwoma jednostopniowymi pompami UAZ nie działa efektywnie. Forumowicze sugerują, aby najpierw doprowadzić do sprawności istniejący układ hamulcowy, co obejmuje wymianę tłoczków, zacisków oraz elementów ciernych. Wskazówki dotyczące odpowietrzania układu hamulcowego obejmują użycie płynu hamulcowego DOT 4 oraz odpowiednią technikę odpowietrzania, polegającą na pompowaniu pedału hamulca i otwieraniu odpowietrznika. Wskazano, że wspomaganie hamulców może być trudne do zastosowania bez dodatkowych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA