logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda 1.1 2007 - Nie odpala, kontrolki gasną, rozrusznik nie działa

Kuba9900 01 Wrz 2012 18:51 7767 13
REKLAMA
  • #1 11268903
    Kuba9900
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Pytanie do eksperta:
    Fiat Panda 1.1 bez gazu rok 2007, 100 000km
    autko jeździ bez zarzutów :) lecz nie odpala, tylko na pych można je uruchomić, wtedy jak pisałem jeździ bez zarzutów.

nie odpala, jakie są oznaki:
    -wszystkie kontrolki gasną, wskazówki licznika się cofają, rozrusznik nie kręci.

co zostało sprawdzone:
    -akumulator/nowy akumulator, a nawet odpalanie od klem od innego auta
    - rozrusznik ----> wymiana na nowy
    - bezpieczniki
    - styki kabli
    - stacyjka

nic nie pomogło. A teraz rodzynek na koniec:
    auto nie raz odpala na dotyk, przejeżdża 10m i już 2 raz nie odpali
    mechanik mi powiedział ze nie ma takiej możliwości żeby nie jeździł :)
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11269076
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Dokładnie to co jest opisane jeszcze raz do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 11269152
    Kuba9900
    Poziom 9  
    problem w tym ze sprawdzone 2 razy, żeby była jakakolwiek zmiana, sam fakt ze nie raz się jakiś kabel poruszy, szarpnie i jest zmiana u tu nic. a nie stać mnie na kolejne wizyty w warsztacie :(
    akumulator 199zł
    rozrusznik 100zł regeneracja

próbowałem odpalić na kablu bezpośrednio z akumulatora do rozrusznika efekt taki sam jak przy przekręcaniu stacyjki

nie mam więcej pomysłów

aha jeszcze jedna chyba ważna uwaga:
    pp przekręceniu stacyjki czekam na kontroli aż się zapalą, ale potem np włączenie świateł, wentylatora lub awaryjnych daje taki sam rezultat co próba uruchomienia, wszystko gaśnie i wskazówki się cofają, ogólnie cała konsoleta trzeszczy i wariuje. jakby było jakieś zwarcie. Jak jest odpalony na pych nic takiego nie wystepuje
  • #4 11270301
    nowy_90
    Poziom 14  
    Ocena: 81
    Sprawdź dokładnie mase na skrzyni czy silniku. Możesz spróbować poprowadzić z minus z aku na skrzynie za pomocą przewodu rozruchowego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 11270630
    Kuba9900
    Poziom 9  
    zapominałem dopisać ze to też sprawdziłem :( niestety nic nie pomogło

przy odpaleniu wydaje się że prąd gdzieś znika lub właśnie nie ma masy
    zrobiłem masę i oprócz tego połączyłem aku z rozrusznikiem aby ominąć stacyjkę i też nic

ewidentnie szwankuję elektryka, zastanawia mnie dlaczego jak samochód jest odpalony wszystko jest ok, cała elektryka działa bez zarzutu

Proszę poprawić pisownię w swoich postach! Pawel wawa
  • #7 11270638
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    Jeżeli gasną Ci zegary, to znaczy, że ginie zasilanie. To należy sprawdzić. Po drugie, jeżeli podłączałeś zasilanie bezpośrednio na rozrusznik a ten nie kreci, to rozrusznik do wymiany.
  • #8 11270836
    lukkii
    Poziom 17  
    Ocena: 132
    Kuba9900 napisał:
    próbowałem odpalić na kablu bezpośrednio z akumulatora do rozrusznika efekt taki sam jak przy przekręcaniu stacyjki

A próbowałeś dać mu "drugą" mase? Może połączenie jest miedzy silnikiem a karoserią ale słabe.
  • #9 11271428
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Możliwe też wewnętrzne uszkodzenie akumulatora, podmienić na próbę, test na kable rozruchowe, nic nie da. Kable są z reguły z supermarketu...
  • #10 11273983
    Kuba9900
    Poziom 9  
    akumulator jak już mówiłem wymieniłem na nowy, a kable rozruchowe mam firmowe, na 100% akumulator jest sprawny, bo sprawdzałem te dwa aku w innej pandzie i działają

rozrusznik wymieniony na nowy!! jak był wyciągnięty to kręcił, szansa że się zepsuł przy montażu wynosi 1%
  • #11 11274012
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Więc miernik w łapę i pomiar napięć. Od początku, aku, przed stacyjką, za stacyjką, na rozruszniku, alternatorze, skrzynce bezpieczników. Niemożliwe jest żeby gdzies przerwy nie było.
  • #12 11274121
    Kuba9900
    Poziom 9  
    i tu właśnie problem :( bo tego sam już nie zrobię :( powiedzcie ile za takie sprawdzenie miernikiem można zapłacić? jestem z wrocławia
  • #13 11274196
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Diagnostyka, 50 do 100zł.

Dodano po 1 [minuty]:

Do tego miernik nie potrzebny, wystarczy żarówka H4!
  • #14 12245920
    arild21
    Poziom 1  
    Miałem podobne objawy, okazało się że problemem była stacyjka.
    Kontrolki gasły, nie było podświetlenia tablicy, świateł ale rozrusznik kręcił.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Panda 1.1 z 2007 roku ma problem z uruchomieniem silnika. Po przekręceniu stacyjki wszystkie kontrolki gasną, a wskazówki licznika się cofają, co sugeruje problem z zasilaniem. Użytkownik wymienił akumulator i rozrusznik, sprawdził bezpieczniki oraz połączenia kabli, jednak problem nadal występuje. Wskazówki sugerują sprawdzenie masy na skrzyni biegów oraz stacyjki, ponieważ objawy mogą wskazywać na zwarcie lub uszkodzenie elektryki. Użytkownik rozważa diagnostykę elektryczną, ale nie ma możliwości samodzielnego pomiaru napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA