logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie komputera stacjonarnego – obudowa metalowa razi prądem po dotknięciu

noidemm 24 Sty 2005 19:55 17369 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak prawidłowo uziemić komputer stacjonarny, gdy metalowa obudowa kopie prądem po dotknięciu?

Jeśli obudowa „kopie”, nie uziemiaj jej do kaloryfera ani innych przypadkowych elementów — w starej instalacji 2‑przewodowej stosuje się zerowanie, czyli mostek z przewodu N/PEN do bolca w gniazdku, a skuteczność zerowania trzeba potem zmierzyć [#1176021][#1183139][#1212005] W nowej instalacji powinien być osobny przewód PE prowadzony z uziemionego punktu rozdziału, a w instalacjach 3‑żyłowych stosuje się też wyłącznik różnicowoprądowy [#3597656][#1183139] Nie rób tego „na oko”, bo błędne podłączenie może być niebezpieczne — kilka odpowiedzi radzi po prostu zlecić to elektrykowi [#1166559] Jeśli po poprawnym zerowaniu/uziemieniu problem dalej występuje, sprawdź też instalację kablówki, bo źródłem różnicy potencjałów może być właśnie ona [#1183139]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1166240
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 254
    Jak uziemic komputer bo jak sie nieraz dotkne (zapewne obudowy, ktora jest metalowa) to kopie (odczuwam negatywne skutki przeplywu pradu przez moje cialko)...

_____
    Poprawilem temat, pozwolilem sobie na komentarze, mialem zamiar przeniesc do dzialu wesolego, ale... moze cos wartosciowego ktos powie. Do autora stosuje apel o powage, uzywanie SZUKAJ i sprawdzanie przed wyslaniem swoich dziel...
    tom
  • #2 1166325
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Medota domowa:
    Czeka cię zakup: gniazdka z bolcem + próbówke (neonówka)
    Jak już to wszystko posiadasz, wykręcasz stare gniazdko, probierką sprawdzasz gdzie jest faza (neon zaświeci się), ten kabelek ładnie przykręcasz do gnazdka (z której strony bij zabij nie pamiętam, poszukaj gdzieś było), z drugim kabelkiem postępujesz tak samo (tym nieświecącym) z tym że robisz mostek na bolec no i włala.

Pozdrawiam
    Damian
  • #4 1166487
    noidemm
    Poziom 22  
    ghost666 napisał:
    jaka masz instalacje w bloku? dwa czt trzy przewody?

Hmm chyba dwu bo miałem wymienianą instalacje:( a w pokoju u mnie raczej nie ma mozliwosci zamontowania gnazdka z bolcem:( Pozdrawiam dowcipnego moderatora:] "odczuwam negatywne skutki przeplywu pradu przez moje cialko" negatywne to niewiem, ale nie przyjemne to napewno.
  • #5 1166496
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    ghost666 napisał:
    jaka masz instalacje w bloku? dwa czt trzy przewody?

jeśli miałby 3 przewody niebyłoby tematu, bynajmiej powinien zacząć od zakupu gniazdka z bolcem :]
  • #6 1166559
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Jako były posiadacz uprawnień SEP i zrzędliwy z natury zgred, doradzam
    tylko jedno: wygospodarować pieniądze i zlecić zagadnienie elektrykowi.
    Komputer jest urządzeniem, którego NIE WOLNO podłączać do sieci
    energetycznej bez zerowania ochronnego. Zwłaszcza komputera
    stacjonarnego, który zwykle ma zasilacz impulsowy. Nie bez powodu,
    od początku istnienia klasycznego peceta, na obudowie zasilacza
    umieszczano tak mniej więcej brzmiący tekst: "DANGER! HAZARDOUS
    AREA! HIGH VOLTAGE RISK!" A jeżeli dotknięcie obudowy powoduje
    wyraźne odczucie bezpośredniego spotkania z energią elektryczną
    (która jest podobnie jak tlenek węgla, czyli czad, bezbarwnym
    i bezwonnym zabójcą), to jest to już poważne ostrzeżenie.
    Zlekceważenie może zakończyć się przyznaniem Nagrody Darwina
  • #7 1166604
    noidemm
    Poziom 22  
    no z tą nagrodą Darwqina to przesadziłes. dziekuje Ci bardzo. Elektryke mi wymieniał specjalista:P
  • #8 1167379
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Niedawno o tym było. Nawet 2 strony. Wystarczy użyć magicznego klawisza "SZUKAJ"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic224826.html
  • #9 1167405
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Damian_lisu napisał:
    Medota domowa:
    Jak już to wszystko posiadasz, wykręcasz stare gniazdko, probierką sprawdzasz gdzie jest faza (neon zaświeci się), ten kabelek ładnie przykręcasz do gnazdka (z której strony bij zabij nie pamiętam, poszukaj gdzieś było), z drugim kabelkiem postępujesz tak samo (tym nieświecącym) z tym że robisz mostek na bolec no i włala.

Pozdrawiam
    Damian

fajny masz dom:] przewod '0' to nie masa i w zadnym razie ich nie mozna laczyc, w wiekszosci pozadnych instalacji jezeli wykryty zostanie plynacy prad i uziemiany przez "0" to wywala bezpieczniki
  • #10 1167422
    noidemm
    Poziom 22  
    PL_NukeR napisał:
    Damian_lisu napisał:
    Medota domowa:

Pozdrawiam
    Damian

fajny masz dom:] przewod '0' to nie masa i w zadnym razie ich nie mozna laczyc, w wiekszosci pozadnych instalacji jezeli wykryty zostanie plynacy prad i uziemiany przez "0" to wywala bezpieczniki

No to da sie tak uziemić czy nie?? Ludzie żarty sobie robicie to jest 220 V :[ Jestem jeszcze młody wiec prosze o rozwage !!!
  • #12 1167482
    hasen1
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    Witam :sm20:

Proponuję jeszcze ten post :sm38: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic229246.html

noidemm jeśli chcesz spokojnie spać i nie mieć (w razie wypadku) prokuratora na głowie - to nie rób tym sposobem.

Pozdro 8-)

PS. Ja wykułem trochę ściany i położyłem instalację 3 żyłową :ok: i teraz komp sobie chodzi a ja śpię spokojnie :bye:
  • #13 1174561
    Morthyr
    Poziom 14  
    A moj PC chodzil 2 lata bez uziemiena bo w gniazdgu nie bylo, a ze swego czasu pojecia nie mialem co to jest wogole uziemienie to wiecie jak jest :). Az pewnego dnia do bloku wpadla kontrola co prawda nie spawdzali kompa tylko kuchnie i lazienke czy sa uziemienia (blok starej klasy "kwadratowe miasto" :P) no i standardowo nie bylo. To goscie sami powiedzieli ze jutro wruca i podepna jak cos. I zrobili to jak ktos wyzej pisal to "0" podpieli pod bolec i powiedzieli ze tak moze byc. Wiec ja zrobilem sobie tak samo przy kompie. I jeszce chodzi i ja tez:P to wynika ze bardzo zle nie moze byc :).
  • #14 1174900
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A nazywa się to zerowanie i jest jednym ze środków ochrony przeciwporażeniowej :)
  • #15 1175020
    noidemm
    Poziom 22  
    heh przeciez nie bede kół gładzi bo szkoda podłącze tak jak piszecie:] Moze będe żył:D
  • #16 1175201
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jak na moje oko gosciu ktory kladl elektryke spapral i najprawdopodobniei zrobil gdzies zerowanie na przewodzie fazowym ( zdarza sie i specjalistom zwlaszcza starszym data ) kup probowke i sprawdz na gniazdkach z bolcem czy nie swieci gdzies szukaj zwlaszcza pomieszcenia typu lazienka kuchnia bo tam takie z zerowaniem powinny byly byc w kazdym badz razie reklamowalbym to ( ja zreszta tez ostatnio robilem wymiane czesci elektryki w domku jednorodzinnym i podpinajac nowa do starej nie zwrocilem uwagi ze podpiolem na odwrot faze z neutralnym (stare kabelki bez barwy) i koplo mnie :) jak dotknolem pralki w lazience :) :) kazdemu sie zdarza
  • #17 1175261
    noidemm
    Poziom 22  
    poczytałem troche postów i wywnioskowałem hmmm ze bardziej jeszcze mnie zakręciliście w tym temacie. Podejrzewam ze nic sie nie stanie jak to uziemie 0 pod bolec:> Z tego co wiem duzo osób tak robi i nic sie niedzieje:) Pokoje mam jakoś rozdzielone pod korki bo i to miałem wymieniane wiec nie ma sensu chyba latać i sprawdzac na kazdym z osobna tylko w tych co so do mojego pokoju podpięte. Raz sie zyję podłącze to uziemienie metodą mostkową, a jak by mnie nie było przez dłuższy czas na elektrodzie znaczy ze nie wyszło HEHE pozdrawiam
  • #18 1175710
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Cytat:

a ja widze że fajne masz pojęcie o elektryce, to co mówisz to jest różnicówka i instalacja musi być do tego przystosowana, a tu jest mowa o 0 <lol>
    Kiedyś podłączało się zero z bolcem, później przepisy mówiły o tym że bolec ma być podłączany osobnym kabelkiem, takowe zero było ciągnięte z trafoka, a teraz stosuje się różnicówkę.
    Różnice działania w trakcie zwarcia są oczywiście inne ale prowadzą do tego samego nie porazi cie prąd.

Podłączenie zera do bolca podczas zwarcia skutkuje wybiciem któregoś z bezpieczników i tyle ...

Pozdrawiam
    Damian[/quote]
  • #19 1175856
    noidemm
    Poziom 22  
    Damian_lisu napisał:
    Cytat:

a ja widze że fajne masz pojęcie o elektryce, to co mówisz to jest różnicówka i instalacja musi być do tego przystosowana, a tu jest mowa o 0 <lol>
    Kiedyś podłączało się zero z bolcem, później przepisy mówiły o tym że bolec ma być podłączany osobnym kabelkiem, takowe zero było ciągnięte z trafoka, a teraz stosuje się różnicówkę.
    Różnice działania w trakcie zwarcia są oczywiście inne ale prowadzą do tego samego nie porazi cie prąd.

Podłączenie zera do bolca podczas zwarcia skutkuje wybiciem któregoś z bezpieczników i tyle ...

Pozdrawiam
    Damian
    [/quote]
    Widze ze mądrze prawisz :D wiec jak mozna zrobić ten mostek czy nie??
  • #20 1175872
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    W starych instalacjach tak się robi -bo skąd trzeci przewód wziąć -do kaloryfera nie wolno.
    Sprawdź w łazience,kuchni czy taki "mostek"jest w gniazdku??
  • #21 1176021
    maciejkowski2
    Poziom 13  
    Witam. Tak sobie patrze na ta dyskusje, widze że troche teori nikomu nie zaszkodzi. Tak wiec po pierwsze należy wyjasnic róznice pomiedzy zerowaniem a uziemeniem . Przy zerowaniu wystarczy linia dwuprzewodowa ,i mostek w gniazdku do bolca z "zera" ,działanie zerowania polega na zadziałaniu zabezpieczenia zwarciowego przy przebiciu na fazy na obudowe ,powstaje wtedy petla przez którą płynie prąd zwarcowy -transformator -przewód fazowy-urzązenie z przebiciem-pzrewód zerowy -transformator.w zaleznosci od impedancji lini fazowej i zerowej na urzadzeniu wystapi konkretne napiecie /powstaje przezcierz klasyczny dzielnik napiecia/ ,dodatkowo impedancja tej lini musi byc na tyle mała aby prąd zwarcia wywalił bezpieczniki ,jak będą gwozdzie zamiast bezpieczników to na obudowie bedzie napiecie i nic nie wywali . Tak więc przy zerowaniu muszą byc sprawne bezpieczniki i zmierzona impedncja lini zasilajacej -nazywa sie to "pomiar skutecznosci zerowania". Przy uziemieniu konieczny jest trzeci przewód ,ten przewodem łaczymy do bolca ,w takim przypadku obudowa zawsze będzie na potencjale ziemi tzn nigdzy na na niej nie wystapi jakikolwiek potencjał /w przeciwienstwie do zerowania/ . Przy przebiciu na obudowe prad popłynie do uziemenia i jezeli w instalacji jest sprawna róznicówka to ona zadziąła,jej działanie polega na pomiarze prądu płynacego przewodem zerowym i fazowym ,oba te prądy musza byc równe .W przypadku płyniecia czesci / lub całego/ prądu fazowego do uziemienia prąd płynacy faza bedzie sie rozpływał do zera i uziemienia ,czyli wystąpi róznica prądu fazy i zera /bo czesc popłynie do uziemienia/ i wtedy zadziała róznicówka która działa przy róznicy tych pradów kilka mA. Tyle teori .
    Wnioski : zrobic mostki w gniazdku pomiedzy bolcem a zerem i dla pewnosci pomierzyc skutecznosc zerowania , który to pomiar nalezy do spóldzielni.A komputer kopie dlatego że ma taką budowe i dlatego kable zasilające do komputerów sa trzy żyłowe ze stykiem ochronnym ,na wesciu zailacza sa kondensatory przeciwzakłóceniowe i one powoduja kopanie jak nie zasilasz kompa z gniazdka z bolcem .Antena jest uziemiona i dlatego cie bardziej smyra pradem jak sie jej dotykasz .

Pozdrawiam i mam nadzieje że moje długie wywody coś rozjasnia ,a nie zanudzą czytających .
  • #22 1176112
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    maciejkowski2 napisał:
    Witam. Tak sobie patrze na ta dyskusje, widze że troche teori nikomu nie zaszkodzi. ......

Może ja to powiem bardziej po polsku i zrozumiale, bo to co napisałeś jest prawdą ale pachnie mi to jakąś książką. Więc tak, różnica pomiędzy zerem o uziemieniem jest taka że:

1. Uziemienie stosuje się TYLKO i wyłącznie do instalacji do 380 V czyli w wszelkich maszynach, silnikach i innych urządzeniach elektr. powinno być uziemianie a nie zerowanie, zerowanie jak owszem w instalacjach domowych

2. Przy zwarciu w zerowaniu jak napisałem we wcześniejszym poście wybijane są bezpieczniki, przy uziemieniu obiżane jest napięcie do napięcia bezpiecznego tzn ok 42 V, czyli takiego które cie nie porazi

Czyli reasumując zero do uziemienia ma się nijak, ja osobiście wykonałem multum mostków pomiędzy zerem a bolcem ładnych parę lat temu.
    Na tego typu rozwiązaniach pracują pralki, lodówki i inne urządzenia (kilkunastoletnie) które bez zera poprostu kopały z natury.
    Rozwiązanie to nie jest profesjonalne na dzień dzisiejszy, ale sprawdza się. Człowiek nie będzie sobie zmieniał całej instalacji z powodu jednego gniazdka bo obudowa kopie, chyba była by to z lekka przesada, nieuważasz ?
    Jeśli ktoś wie co robi, a tutaj napisałem wszystko jak na tacy, nie ma żadnych przeciwskazań do wykonania takiej instalacji, w najgorszym wypadku wybije bezpiecznik (pod warunkiem założenia mostku na bolcu i zerze)

Co do podłączenia zera do kalafiora to był mały przykład, znam z życia bardziej brutalne metody o których tutaj nie wspominam.

Zresztą mam u siebie takie ostatnio zmajstrowany mostek, właśnie pracuje na nim komp, instalacja z lat 50, w puszce brak kabelka z "0", zrobiłem mostek i odpukać w niemalowane działa 3 miesiąc, tak się powtórze śmiało taki mostek można zakładać
  • #23 1176519
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Obaj Panowie mają racje a życie swoje,
    90% instalacji jest starego typu.
  • #24 1181222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1182043
    witek_p
    Poziom 16  
    No to ja mam pytanie.
    Po "wyzerowaniu" gniazdek (spiecie bolca z N), przy ogladaniu filmow mam caly czas przydzwiek 50hz i zaklocenia na obrazie (lekie fale), wypiecie kablowki rozwiazuje problem. Probowalem uziemic kablowke do kaloryfera, ale nic to nie daje, polaczenie ekranu z N pomaga troche - czywiscie nie zostawiam tego tak to tylko eksperymenty :( a i tak nie rozwiazuja problemu w 100%.
    Po odpieciu bolca od N i podpieciu kablowki obraz i dzwiek znowu czysciutki.
    Sprawdzane na 2 kompach (zasilacz Chieftec i Modecom) oraz na 3 telewizorach, zawsze z takim samym skutkiem. Oczywiscie instalacja w domu 2 przewodowa, kompy i TV do testow zasilane z tego samego gniazdka, kable Video i Audio porzadnie ekranowane, oplot na calej srednicy + folia.
    Rozumiem ze cos jest nie tak z kablowka, ale co :?: Gdzie to zglosic, w administracji osiedla czy w serwisie kablowki.
    Za wszelkie porady z gory thx :)
  • #26 1182079
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Ktoś z kolegów napisał gdzie ma być podłączona L ( faza ) ... L zawsze do gniazdka mocuje się po prawej stronie, czyli po lewej przy montarzu. Nie należy mostkować 0 roboczego do bolca ponieważ to nie jest uziemienie !!! Jeżeli cie kopie to wystarczy przepiąć L na drógą stronę, lub odwrotnie włożyć wtyczkę do gniazdka. Z twojego opisu wynika, że masz starą instalację elektryczną z dwoma przewodami zasilającymi bez uziemienia.
  • #27 1182132
    szaj
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Uziemienie stosuje się TYLKO i wyłącznie do instalacji do 380 V czyli w wszelkich maszynach, silnikach i innych urządzeniach elektr. powinno być uziemianie a nie zerowanie, zerowanie jak owszem w instalacjach domowych

2. Przy zwarciu w zerowaniu jak napisałem we wcześniejszym poście wybijane są bezpieczniki, przy uziemieniu obiżane jest napięcie do napięcia bezpiecznego tzn ok 42 V, czyli takiego które cie nie porazi

Co wy za głupoty tu wypisujecie !! Pierwsze slysze zeby napiecie przy zwarciu bylo obnizane do 42V !!!! Przy uziemianiu 3 przewodem stosuje sie Wyłącznik różnicowo-prodowy który jak juz wczesniej ktos wspomnial mierzy przepływajce prądy, jezeli wychwyci różnice (przewaznie do 30mA) to roznicowka odetnie napiecie , jej czas reakcji jest mierzony w ms !! Czyli nawet niezdazysz poczuc jak cie załaskocze .

Przy starych instalacjach (2przewodowych) jako środek ochrony stosuje sie ZEROWANIE ktore wyrownuje potencjal obudowy.

Pozdrawiam ELEKTRO-MAN :)
  • #28 1182180
    witek_p
    Poziom 16  
    K!lleR napisał:
    Ktoś z kolegów napisał gdzie ma być podłączona L ( faza ) ... L zawsze do gniazdka mocuje się po prawej stronie, czyli po lewej przy montarzu. Nie należy mostkować 0 roboczego do bolca ponieważ to nie jest uziemienie !!! Jeżeli cie kopie to wystarczy przepiąć L na drógą stronę, lub odwrotnie włożyć wtyczkę do gniazdka. Z twojego opisu wynika, że masz starą instalację elektryczną z dwoma przewodami zasilającymi bez uziemienia.

1. Tak mam stara instalacje gdzie sa 2 przewody, L i PEN, "podpiecie" 0 roboczego > jak to okresliles ;) to właśnie rozbicie N i PE, z tego co wiem jest to calkiem normalne rozwiazanie.
    2. Potrafie rozroznic L od PEN ;) np za pomoca wskaznika neonowego - czy jak tam sie on nazywa i na obudowie kompa nie mam L tylko PE po podpieciu bolca pod "0 robocze" ;)
    3. Pod co w takim razie podpiac bolec wg Ciebie w instalacjach 2 przewodowych :?: ;)
    Na pewno to bylo do mojego postu czy zapomniales zacytowac cos wyzej :?:
    Pozdrawiam
    Witek
  • #29 1182273
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Z doświadczenia wiem, że niektórzy podłączali ( moskowali ) zero robocze do bolca, nie było i nie jest to najlepsze rozwiązanie w starych instalacjach. Jak wiadomo zero robocze to zero robocze a nie uziemienie. Oczywiście jest to jakieś wyjście. Ja na starej instalacji bolec ( komputer miałem w dobrym miejscu ) miałem podłączony do rury. Nie był to cytat do twojego posta :)
  • #30 1182322
    witek_p
    Poziom 16  
    Hmm ale nie ma czegos takiego jak 0 robocze :!:
    N to N i nie zamierzam podpinac go do obudowy, podpinam PE wydzielone z PEN przy pomocy mostka w gniazdku ;)
    Co w przypadku gdy ta rura do ktorej sie podpinales gdzies byla polaczona wstawka z PCV i nikt nie wykonal mostka :?: albo co w przypadku gdy hydraulik ta rure rozepnie a na obudowe u Ciebie przedostanie sie L :?:
    To ja juz wole zmostkowac bolec bo jest to DUZO BEZPIECZNIEJSZE rozwiazanie, chociaz tez wolalbym zeby instalacja w moim mieszkaniu miala 3 przewody z osobnym PE, do czego daze.
    Mostek z "zera roboczego do bolca" stosuje sie do dzisiaj w starych instalacjach, nawet administracje obiektow zlecaja pomiary prawidlowego "zerowania" bolca, czy mam rozumiec ze te pomiary sa bezprawne :?:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu porażenia prądem przy dotknięciu metalowej obudowy komputera stacjonarnego, wynikającego z braku prawidłowego uziemienia w instalacji elektrycznej. W instalacjach dwuprzewodowych (faza i zero) często stosuje się zerowanie, czyli mostkowanie przewodu neutralnego (N) z bolcem uziemiającym w gniazdku, co nie jest jednak pełnoprawnym uziemieniem i może być niebezpieczne. Prawidłowe uziemienie wymaga instalacji trójprzewodowej (faza, zero, uziemienie PE) oraz stosowania wyłączników różnicowoprądowych (różnicówek), które zapewniają ochronę przeciwporażeniową. W przypadku braku trzeciego przewodu zaleca się zlecenie wykonania instalacji elektrykowi, gdyż samodzielne próby uziemienia, np. poprzez podłączenie obudowy do kaloryfera lub mostkowanie z przewodem neutralnym, mogą być niebezpieczne i prowadzić do porażenia. Wskazano również, że uziemienie obudowy do instalacji CO lub piorunochronu jest niewłaściwe. Wskazano na konieczność pomiaru skuteczności zerowania i prawidłowego rozdzielenia przewodów PEN na PE i N. Podkreślono, że nie należy łączyć przewodu neutralnego z uziemieniem w sposób szeregowy, gdyż grozi to porażeniem. Wskazano także na problemy z zakłóceniami 50 Hz w sprzęcie wynikające z nieprawidłowego uziemienia. Zalecane jest stosowanie gniazdek z bolcem uziemiającym oraz profesjonalna modernizacja instalacji elektrycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA