logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie komputera w instalacji dwużyłowej – jak bezpiecznie to wykonać?

Adamch1 01 Sty 2005 18:07 19571 53
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie uziemić komputer w mieszkaniu z dwużyłową instalacją i czy wystarczy podłączyć przewód neutralny do bolca w gniazdku?

W instalacji dwużyłowej bolec ochronny łączy się z przewodem PEN/N tylko jako zerowanie, a nie „szeregowo” przez bolec i otwór gniazda; nie wolno robić połączenia, które w razie przerwy przewodu N mogłoby podać 230 V na obudowę urządzenia [#1212015][#1212930] Najbezpieczniej jest dołożyć osobny przewód ochronny i wykonać pełną instalację 3-żyłową z PE oraz, jeśli to możliwe, zabezpieczeniem różnicowoprądowym [#1127688][#1142683] W praktyce w starych instalacjach „zeruje się” gniazdo przez podłączenie bolca do przewodu neutralno-ochronnego, ale trzeba to zrobić poprawnie i sprawdzić ciągłość oraz skuteczność ochrony [#1212930][#1212015] Nie opieraj się wyłącznie na kolorach żył; najpierw sprawdź próbówką/neonówką, który przewód jest fazowy, a jeśli nie masz pewności, zleć to elektrykowi [#1102236][#1128296]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1102218
    Adamch1
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    witam mam problem bo mieszkam w bloku i wszedzie w gniazdkach sa dwa kabelki niebieski i czarny a ze sie nie znam na elektryce to prosilbym o pomoc jak zrobic zeby komputer byl uziemiony

ktos kiedys powiedzial zebym zrobil tak:
    kupic gniazdko z bolcem
    i podlaczyc niebieski kabel ze sciany szeregowo przez bolec uziemiajacy do wlasciwego jednego otworu w gniazdku a czarny do drugiego

czy to jest jakas sciema czy naprawde to dziala w ten sposob bo niby niebieski kabel to tzw (zero) a czarny (prad)

pozdro
  • #2 1102235
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Tak możesz tak zrobić tylko czarny (faza) po lewej stronie natomiast niebieski (neutralny) po prawej stronie. Jeżeli bedziesz to robił koniecznie sprawdź próbnikiem czy faktycznie czarny przewód to faza!!!!
    A najlepiej jeżeli zadanie to powierzysz jakiemuś elektrykowi.
  • #3 1102236
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Nigdy tylko po kolorach!
    Kup wkrętak z neonówką i dotykaj żył. Tam gdzie zaświeci masz przewód fazowy. Tam gdzie nie - zero - podłączaj do niego bolec.
  • #4 1102261
    hasen1
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    Sprawdż też czy jest napięcie między niebieskim przewodem a przewodem antenowym od kablówki.
    Ostatnio wymieniałem grafikę, która "odjechałą" po podłączeniu do TV.

Pozdro 8-)
  • #5 1102277
    Adamch1
    Poziom 14  
    dzieki ale mam podlaczyc tak jak napisalem wczesniej tzn zero do bolca a z bolca dalej do jednego z otworow w gniazdku???
    i jakie napiecie powinno byc miedzy tym zerem a kablem antenowym kablowki (domyslam sie ze chodzi o zyle srodkowa a nie mase) czy wogule powinno byc tam jakies napiecie
  • #6 1102297
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Tak jest. Zero wpierw do bolca, potem do otworu w gniazdku. Nigdy nie na odwrót.
  • #7 1102309
    Adamch1
    Poziom 14  
    dobra dzieki
    a co z tym napieciem miedzy zerem a kablem antenowym
  • #8 1102425
    Adam C
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam
    Nie mierzysz do przewodu "gorącego" tylko do ekranu.
    Powinno być 0 V - jeśli zerowanie instalacji i uziemienie kablówki prawidłowe.
  • #9 1102530
    hasen1
    Poziom 22  
    Należy pamiętać, że w instalacji 2 przewodowej "0" jest zerem roboczym.
    Przy niestymetrycznym obciążeniu instalacji 3-fazwej płynie prąd wyrównawczy.
    Niekiedy różnica napięcia dochodzi do kilkunastu volt. :sm38:

Pozdro 8-)

PS U siebie położyłem dodatkową instalację 3 żyłową do kompa i sprzętu audio - video i dodatkowo dwie listwy przeciwzakłóceniowe.

Bezpieczeńswo przede wszystkim
  • #10 1126231
    Adamch1
    Poziom 14  
    witam ponownie
    mam kolejny problem bo ktos powiedzial ze podlaczenie w gniazdku ma wygladac tak
    bolec u gory- zero
    prawa dziurka -faza
    lewa dziurka -zero

i niby wszystko oki ale kupilem gniazdko (podwojne) w ktorum bolce sa obydwa od srodka gniazdka a co za tym idzie jeden jest podlaczony dobrze tjw. i tam mam kompa podpietego ale drugie wtedy sila zeczy jest odwrotnie
    prawa dziurka - zero a lewa faza bo kabel idzie do gory nogami czyli ze uziemienie ma na dole
    czy to w czyms przeszkadza oprocz tego ze nie bede tam kompa podlaczal
    czy wogule mozna tam teraz cos z uziemieniem podlaczyc czy tylko te zwykle kable plaskie bez dziury na uziemienie

pozdro
  • #12 1127688
    viktorom
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    przyjmuje się głownie ze względów bezpieczeństwa , w lewej dzirce faza w prawej zero,położenie bolca względem przewodów prądowych nie ma znaczenia.Oczywiście najodpowiedniejszym sposonem jest dołożenie tzw zra ochronnego.odseparowanego od zera roboczego,cała instalacja zaś zabezpieczona wył różnicowo prądowym,
  • #13 1128296
    maciek_m73
    Poziom 11  
    jak juz zamontujesz to gniazdko to probnikiem (tym z neonowka) sprawdz czy na bolcu nie ma napiecia!!!
  • #14 1128361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1128366
    witek_p
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    geguś napisał:
    ............
    -a co to jest zero robocze?
    -a co to jest zero ochronne?
    czy Kolega sugeruje wykonanie instalacji w układzie IT?

Chyba mu chodzi o zwykla instalacje 3-przewodowa, czyli L+N+PE, ja tez chcialem takowa zrobic, mam nawet roznicowki pomontowane ale musialem je na razie wywalic, bo administracja nie chce wciagnac mi do mieszkania 3-ego przewodu, pomimo ze w "pionie" taki na 100% jest bo gadalem z elektrykiem, oficjalna odpowiedz dostalem taka ze musialbym cale mieszkanie na 3 przewody przerobic, nie moge stosowac 3P tylko dla kuchni, łazienki, i jednego calego pokoju gdzie mam 2 kompy :(
  • #16 1128569
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    U mnie jak piony wymieniali, to pociągneli PE. Pytałęm się montera ile trzeba zapłacić, żeby w domu mieć i otrzymałem odpowiedź: "z zakładem energrtycznym i wszystkimi formalnościami to 500, ale są inne sposoby, pan wie, nie musze mówić"
    Hmm, każdy wie, że są inne sposoby, tylko by mi głowe pewnie urwali, jakby wyszło na jaw, że bez zezwolenia podłączenie zmieniałem.Poza tym sens jest przed remontem, gdy można ściny pruć i nowe kable 3ż położyć. A na swój użytek zamontowałem różnicówkę sobie na ścianie w skrzynce pod biurkiem i jak coś dłubie w sprzęcie to zasilam go z gniazdek przyłączonych do tej różnicówki.
  • #17 1128585
    witek_p
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    No ja jak robilem remont to do 3 pomieszczen ktore wyzej wymienilem puscilem odpowiednie zasilanie, do kuchni nawet 5x4mm2 bo w przyszlosci planuje przebudowe kuchni, no i pod 3f ja przygotowalem
  • #18 1130913
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Ale napisałeś, że "zero ochronne - PE" odseparowane od "zera roboczego - N". Tak jak geguś napisał, przypomina to układ IT.
  • #19 1134279
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    hasen1 napisał:
    Należy pamiętać, że w instalacji 2 przewodowej "0" jest zerem roboczym.
    Przy niestymetrycznym obciążeniu instalacji 3-fazwej płynie prąd wyrównawczy.
    Niekiedy różnica napięcia dochodzi do kilkunastu volt. :sm38:
    Bezpieczeńswo przede wszystkim

Nie rozumiem? Masz w komputerze zasilacz 3 fazowy?
    Bo dla normalnych komputerów (zasilanie 1 fazowe) temat prądu wyrównawczego jest zupełnie nieistotny...
  • #20 1134920
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    :arrow: geguś

Założyciel topicu pisze, że ma dwa przewody, czyli L i N.
    Więc odpisałem, że przewód N ma być również połączony z bolcem.
    Nadmienił, że się nie zna na "elektryce", a Ty wyjeżdżasz z normami i wszystko komentujesz.
    Nie każdy rodzi się elektrykiem :wink:.
    Myślisz, że to mu pomoże ?.

Pozdrawiam :).
  • #21 1135274
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 1135476
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    :arrow: geguś

Jak będę potrzebował pomocy, to o tym napiszę, a póki co nie prosiłem o nią.

Więc przestań nauczać i ............. wyluzuj !!!.
  • #23 1136805
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 1136927
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Popieram!
    Trzeba tępić w zarodku idiotyzmy pseudofachowców.
    Swoją drogą ciekawa dyskusja wywiazała się z powodu błahego na pozór uziemienia komputera...
    A czy ktoś powiedział DLACZEGO powinno się uziemiać sprzęt komputerowy?
    Czekam na wyjasnienie... :P
    Pozdorowienia -
    Marcin.
  • #25 1136971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 1137833
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Nie, niestety nie o tym myślałem - na obudowie są przerózne napisy :D ale nie o to mi chodziło - chodzi o takie dwa sprytne kondensatory na wejściu zasilacza, które sa spięte pomiedzy dwa przewody zasilające i masę.
    Sprawa jest prosta - nawet jesli to jest 2 x 10nF wystarczy do zgromadzenia całkiem sympatycznego ładunku który uszkodzi peryferia w wypadku przyłaczenia czegoś uziemionego do czegoś nieuziemionego - nastepuje wyrównywanie ładunku (ktoś wspominał o spalonej karcie graficznej z TV-out). Pół biedy, jak przez masę ale jak podpinasz "na gorąco" to moze być gorzej - wyrównanie przez styk sygnałowy.
    Tyle moich uwag, a oczekiwanie na wyjasnienie to była prowokacja :) :) ;)
    Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję że pomogłem nieco.
  • #27 1138289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 1138621
    m_wojcik
    Poziom 25  
    O, to jest dobry pomysł - tylko transformator separujący 280- 350 W to troszkę ciężkie rozwiazanie problemu, chyba jednak prościej uziemić albo wyzerowac obudowę komputera.
    Mam pytanie do Kolegi: jak stanowią przepisy co do urzadzeń zasilanych z sieci energetycznej z metalową obudową bądź metalowymi elementami: jest chyba absolutny obowiązek wyposażania w trójżyłowy przewód i podłączanie do gniazdka z bolcem uziemiającym?? Czyli konstruując urzadzenie w plastykowej obudowie tego problemu nie mam, a co gdy jest na wejściu transformator sieciowy separujacy galwanicznie od sieci?
    Przepraszam za odbieganie od tematu kolorów kabli, ale jednak jest to istotna informacja jak sadzę...
    Pozdrawiam
  • #29 1138818
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Chciałem się coś zapytać, komputer mam nie uziemiony ani nie wyzerowany. Czy coś by się mogło stać gdybym podłączył go teraz do gniazdka z bolcem zerującym i byłby połączony z niewyzerowaną wieżą?
    Może to głupie pytanie ale się nie znam. Aha, czy jest istotna różnica między zerowaniem a uziemieniem(czy przy zerowaniu nie pojawia się na obudowie komputera napięcie)
  • #30 1138878
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Widzę, że dyskusja schodzi na manowce... każdy chce pokazać, że ma coś do powiedzenia...
    Pomijając to i owo pragnę zauważyć iż BHP ponad wszystko, czyli sprzęt musi być uziemiony w ostateczności "wyzerowany".
    Potencjały między urządzeniami powinny być wyrównane: czyli połączone "masy" i wtedy wystarczy iż jeden (ze sprzętów) z nich będzie uziemiony.
    Formalnie skuteczność uziemienia (zerowania) winna być potwierdzona stosownym pomiarem.
    Proponuję zakończyć "bicie piany"".
    PAX Panowie, PAX!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uziemienia komputera w instalacji elektrycznej dwużyłowej, typowej dla starszych bloków mieszkalnych, gdzie dostępne są tylko przewody fazowy (czarny) i neutralny (niebieski), bez osobnego przewodu ochronnego PE. Użytkownicy potwierdzają, że w takiej instalacji bolec uziemiający gniazdka powinien być połączony z przewodem neutralnym (N), a nie z fazowym (L), jednak podkreślają, że jest to rozwiązanie tymczasowe i niespełniające pełnych wymogów bezpieczeństwa. Zalecane jest sprawdzenie przewodów próbnikiem neonowym, aby prawidłowo zidentyfikować fazę i zero. Wskazano, że łączenie przewodu neutralnego i ochronnego szeregowo jest niebezpieczne i może prowadzić do porażenia prądem w przypadku uszkodzenia przewodu neutralnego. Wskazano również na różnicę między uziemieniem a zerowaniem (połączeniem obudowy z przewodem neutralnym), gdzie zerowanie jest środkiem ochrony stosowanym w instalacjach TN-C (z przewodem PEN łączącym funkcje PE i N). W dyskusji podkreślono, że najlepszym rozwiązaniem jest modernizacja instalacji do trójprzewodowej (L, N, PE) z zabezpieczeniem różnicowoprądowym, co jednak w blokach często jest utrudnione formalnie i technicznie. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa związane z potencjałami wyrównawczymi, kondensatorami w zasilaczach komputerowych oraz ryzykiem uszkodzenia sprzętu przy braku właściwego uziemienia. Wskazano, że stosowanie uziemienia przez podłączenie do kaloryfera lub instalacji CO jest niewskazane i niebezpieczne. Podsumowując, w instalacji dwużyłowej można tymczasowo podłączyć bolec gniazdka do przewodu neutralnego, ale najlepszym i bezpiecznym rozwiązaniem jest instalacja trójprzewodowa z osobnym przewodem ochronnym i odpowiednimi zabezpieczeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA