logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do odtwarzania dźwięku z jednym przyciskiem?

Raddoli 18 Wrz 2012 13:00 1611 5
REKLAMA
  • #1 11322998
    Raddoli
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie chcę wykonać urządzenie, które będzie działało w taki sposób, że klikam przycisk i odtwarza się wcześniej zapisany przeze mnie dźwięk. Jest to coś podobnego do keyboarda, ale najpierw chce zacząć od 1 przycisku, a później rozbudować. Układ powinien mieć też swój głośnik. Z tego co mi aktualnie przychodzi do głowy to potrzebuje przetwornika c/a, jakiejś pamięci eprom gdzie zapiszę dźwięk, głośnika, przycisku który wywoła dźwięk oraz mikrokontrolera. Chciałbym zobaczyć porady, bardziej zaawansowanych elektroników co do tego projektu. Lub jeśli moja myśl techniczna jest błędna to prosiłbym o przedstawienie innej możliwości wykonania tego urządzenia.
    Pozdrawiam, Robert.
  • REKLAMA
  • #2 11323088
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Były kiedyś takie fajne układy scalone ISD jak min ISD1016. Potrafiły nagrywać od kilku do kilkudziesięciu sekund a potem to odtworzyć. W twoim układzie nie byłoby prostszego rozwiązania. Nie wiem jednak czy da się je jeszcze kupić.
  • REKLAMA
  • #3 11325233
    Raddoli
    Poziom 9  
    Znalazłem coś takiego na allegro, lecz jest to bardzo drogie. Poszukam jeszcze w sklepach w swoim mieście. Czy ten układ potrafi zapisać więcej niż 1 nagranie, nagrywa na zasadzie dyktafonu, czy mogę wprowadzać dźwięk z komputera.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11330676
    Raddoli
    Poziom 9  
    Dowiedziałem się ze mogę z mikrokontrolera stworzyć dźwięki dzięki dobraniu odpowiedniej częstotliwości. Pomyślałem, że to będzie prostsze niż podane wyżej propozycje. Posiadam mikrokontroler AT89S52 czy mogę na nim zrobić coś tekiego? Jeszcze jedno pytanie, czy będzie potrzebny wzmacniacz?
REKLAMA