logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku po użyciu sprężonego powietrza?

woyo22 20 Wrz 2012 00:48 3975 10
REKLAMA
  • #1 11328890
    woyo22
    Poziom 9  
    Witam
    W grudniu 2011 pisałem tu temat o dysku, który uszkodziłem. Od tamtej pory komputer z dyskiem stał nie uzywany, ale pare dni temu odpaliłem komputer (z odpietym dyskiem) i mam zamiar przywrócić mu życie.
    Tak gdzieś drugi dzień bawie się na komputerze na ubuntu które odpaliłem z pendrive, ale ponieważ jest on za mały to postanowiłem coś zrobić z tym dyskiem.
    Wrzuciłem do niego płytkę z MHDD i tu jest dość dziwna sytuacja, ale to za chwilę.
    Najpierw streszczę jak to było.
    Uszkodzony dysk (prawdopodobnie psiknięte na tą płytke odwróconym spręzonym powietrzem [to co mrozi :D ]) opisywałem na forach m.in tutaj. Na innym forum doradzili mi własnie zrobić F8 w MHDD i wrzucić foto. Tak też zrobiłem. Coś mi popisali i tu na forum i tam, jednak nie potrafiłem tego ogarnąć więc postanowiłem oddać dysk na obserwację. Do osoby, która miała dysk przywrócić do życia nie dostarczyłem dysku osobiście. Nie wiem jak był transportowany i czy to też ma wpływ na wynik MHDD, oraz nie wiem co gość mógł robić gdyż nie znam się na tych wynikach.
    Teraz pytania i zdjęcia MHDD.
    1.Czy na tym dysku (2 zdjęcie) istnieją jeszcze moje jakiekolwiek dane, czy mogę to jakoś sprawdzić i czy mogę je jakoś odzyskać?
    2.Czy wynik pokazuje, że przy dysku było coś grzebane programami do odzyskiwania i nie ma tam danych?
    3.Czy z dyskiem jest dużo gorzej niż było przedtem?(podejrzewam, że tak patrząc na te wszystkie liczby)
    4.Czy możliwe, że zły transport dysku miał wpływ na wynik? (2 zdjęcie)

Załączam tutaj 2 fotki.
    Tu z grudnia http://www.imagebanana.com/view/wk3jjsun/DSC00660.JPG
    Tu z dziś http://www.imagebanana.com/view/c6tiaqfs/DSC00828.JPG

W skrócie zależy mi na odzyskaniu danych ale nie mam jak teraz tego sprawdzić.
    Chodzi mi tylko o to, czy widać tu czy dane (jakiekolwiek) na tym dysku istnieją.
    Myślicie, że warto z tym jechać na analize do jakiejś firmy?

I jesli coś to wiem, że mogłem odkopać mój stary temat lub poszukać na forum jednak wg. mnie ten mój problem jest inny.
  • REKLAMA
  • #2 11328902
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3523
    Chyba pomyliłeś screeny z dziś, z tym z grudnia. Chyba, że to całkiem inne dyski?

Jeżeli była przeprowadzana procedura zerowania to zapomnij o jakichkolwiek danych.
  • REKLAMA
  • #3 11328923
    woyo22
    Poziom 9  
    Nie wiem co ten gość mógł robić z tym dyskiem, a ja nic nie zerowałem.
    Możesz objaśnić mi te screeny gdyż ja z nich nic nie rozumiem.
    Dysk ten sam, screeny też w dobrej kolejności.
    Z twojego postu wnioskuję, że nic dobrego z tego wszystkiego nie będzie.
  • REKLAMA
  • #4 11329087
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    woyo22 napisał:
    W skrócie zależy mi na odzyskaniu danych ale nie mam jak teraz tego sprawdzić.
    Chodzi mi tylko o to, czy widać tu czy dane (jakiekolwiek) na tym dysku istnieją.
    Myślicie, że warto z tym jechać na analize do jakiejś firmy?

To tylko SMART z dyskiem mogło być robione wiele rzeczy, ponieważ jednak na drugim screenie parametr 05 ma wartość 0 natomiast na pierwszym 13 podejrzewam że było przeprowadzone remapowanie.
    Czy uda się odzyskać dane będzie wiadomo po podłączeniu HDD - te dane podane oraz SMART nie wystarczą by to konkretnie określić.
    O zerowaniu można poczytać tu - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Można podać to - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html

woyo22 napisał:
    Możesz objaśnić mi te screeny gdyż ja z nich nic nie rozumiem.

Objaśnienie - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
  • #5 11329522
    Kasek21
    Poziom 43  
    Dra98 napisał:
    ponieważ jednak na drugim screenie parametr 05 ma wartość 0 natomiast na pierwszym 13 podejrzewam że było przeprowadzone remapowanie.

Od kiedy remap usuwa realokowane sektory?!

Pytałem dllate4go czy nie pomylił dysków/screenów - bo patrząc na czas pracy dysku/ilość uruchomień to albo jedno z dwojga, co podałem albo SMART został zresetowany.
  • #6 11329564
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Kasek21 napisał:
    Dra98 napisał:
    ponieważ jednak na drugim screenie parametr 05 ma wartość 0 natomiast na pierwszym 13 podejrzewam że było przeprowadzone remapowanie.

Od kiedy remap usuwa realokowane sektory?!
    .

Niestety coraz więcej jest postów o usuwaniu realokowanych sektorów przez remap. Piszą to ludzie co nie mają pojęcia o dyskach i tworzy się nowy mit podobny do tego ,że można odzyskać nadpisane pliki.
    Takie posty wprowadzają w błąd czytających i świadczą o braku wiedzy piszących.
    Pozdrawiam
  • #7 11329882
    woyo22
    Poziom 9  
    Przy uruchamianiu z pendrive ubuntu, kiedy mam podłączony dysk system się nie ładuje. Jakiś error jest i nie chce dalej iść. Mam płytkę Hirens 10.1 (jest tam jakiś program do sprawdzenia czy coś na dysku istnieje?) i jest tam MiniXP, który z podłączonym dyskiem dłużej się uruchamia i nie widać na nim partycji (żadnych) mimo iż dysk jest podłączony.
    Czy jest jakikolwiek sposób na sprawdzenie czy coś istnieje na tym dysku, jakiś program czy coś?? Chciałem zainstalować XP na pendrive ale coś nie poszło i wywalało bluescreen, ale było to wczoraj na wieczór to może jeszcze raz sprobuje. Drugiego dysku nie mam więc nie idzie sprawdzić z innego systemu - w grę wchodzą tylko pendrive.
    Da się jakoś sprawdzić, czy dysk był resetowany, zerowany czy cokolwiek tam było robione przy nim?(oprócz tych screenów z MHDD)
  • REKLAMA
  • #8 11329902
    Kasek21
    Poziom 43  
    Dysk jest uszkodzony.
    Jestem pewien na 99%, że wykonywane było zerowanie więc żadnych danych na dysku nie ma.
  • #9 11329963
    woyo22
    Poziom 9  
    Ok skoro danych nie ma to z dysku rozumiem też nic nie będzie pożytecznego?
  • #10 11365086
    woyo22
    Poziom 9  
    odswiezam
    Dysk jest tylko do kosza czy mozna mu przywrocic zycie chociazby zeby dzialal jako magazyn?
    I czy moge jakos sprawdzic czy na tym dysku cos istnieje bo wciaz nie dostalem odpowiedzi jak z tym jest

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problemy z odzyskaniem danych z uszkodzonego dysku twardego, który został prawdopodobnie uszkodzony przez sprężone powietrze. Po podłączeniu dysku do komputera z systemem Ubuntu oraz użyciu narzędzia MHDD, pojawiły się wątpliwości co do stanu dysku i możliwości odzyskania danych. Użytkownicy forum wskazują, że jeśli dysk był zerowany, to dane mogą być nieodwracalne. Pojawiają się również pytania o metody sprawdzenia stanu dysku oraz o możliwość jego dalszego użytkowania jako magazynu. Wskazówki dotyczące użycia programów z płytki Hiren's BootCD oraz MiniXP nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, a użytkownik nadal poszukuje informacji na temat stanu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA