logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna I - Silnik klimy po przewinięciu nie działa.

1daro988 03 Paź 2012 14:23 2262 11
REKLAMA
  • #1 11372809
    1daro988
    Poziom 9  
    Witam
    Potrzebuję pomocy w następującym temacie. Spalił mi się wentylator od klimy w Lagunie I i po rozebraniu okazało się ze spaliło się uzwojenie jedno i jeden tranzystor kluczujący. Silnik dałem do przewinięcia a tranzystory wymieniłem wszystkie cztery tak na zaś. I teraz problem bo po podłączeniu złożonego już silnika po włączeniu klimy silnik startuje z wielkimi problemami jego praca jest bardzo nie równa i po 5sekundach się wyłącza gdy ostygnie znów podejmuje próbę pracy. Wygląda ewidentnie jakby cewki uzwojenia były nie po kolei podłączone ale gościu co przewijał do dobry fachowiec i wątpię że źle by nawinął. hymmm ma ktoś jakiś pomysł gdzie leży problem?
  • REKLAMA
  • #2 11373073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11373125
    1daro988
    Poziom 9  
    Silnik z przewinięcia wrócił już z podłączonymi wyprowadzeniami.... wygląda jakby podczas przewijania ktoś zle wyprowadził kolejne uzwojenia.. Cała reszta składania silnika już nie mogła być zle przeprowadzona bo wszystko pasuje tylko w jedno miejsce... Ten co przewijał powiedział ze padło uzwojenie rozruchu ale zrobił wszystko od nowa i musi być ok... teraz się tak doszukałem ze ten silnik jest zabezpieczony dwoma bezpiecznikami ? istnieje taka mozliwoś ze jeden sie przepalił i stąd te problem?
  • #4 11373147
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11373189
    1daro988
    Poziom 9  
    No dokładnie też tak sie zachowuje silnik jak by wysterowanie szło nie po kolei cos w stylu 1uzwojenie 3uzwojenie 2uzwojenie 4uzwojenie bo ewidentnie szarpie wirnikiem i po chwili wyłącza zapewne zabezpieczenie przeciązeniowe. Nawet można zaobserwować w chwili startu ruch silnika w prawo( ćwierć obrotu) a za chwile kręci się w lewo kilkanaście obrotów i stop. Trochę tak brak mi pomysłu jak technicznie zamienić uzwojenia bo wyprowadzenia ze stojana są prosto na płytkę wlutowane... jakaś wskazówka?
  • REKLAMA
  • #6 11373203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11373261
    1daro988
    Poziom 9  
    oki już wiem o co chodzi... ale tylko trzy uzwojenia mają ścieżki od górnej strony płytki i tylko te mogę po przełączać... a tak z doświadczenia to myślisz ze wystarczy dwa uzwojenia zamienić czy wszystkie?
  • Pomocny post
    #8 11373278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 11373296
    1daro988
    Poziom 9  
    Oki wielkie dzięki... jutro będę znał efekty to napisze jak poszło. troche mnie przeraża lutowanie tych scieżek bo mam mało wprawy jako typowy elektryk;p
  • #10 11373300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11373516
    1daro988
    Poziom 9  
    Laguna I - Silnik klimy po przewinięciu nie działa.

Tak dla pewności zrobiłem zdjęcie i zaznaczyłem czerwonymi kółkami bramki tranzystorów.. czerwonym kwadratami planowane przecięcie ścieżek i strzałkami zielonymi zamianę ścieżek. Dobrze planuje?
  • #12 11373790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem wentylatora klimatyzacji w samochodzie Laguna I, który po przewinięciu nie działa prawidłowo. Po wymianie tranzystorów i przewinięciu silnika, silnik uruchamia się z trudnościami, pracuje nierówno i wyłącza się po kilku sekundach. Użytkownik podejrzewa, że kolejność podłączenia uzwojeń może być błędna. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie kolejności uzwojeń oraz możliwość zamiany ich miejscami, co może poprawić działanie silnika. Użytkownik planuje wykonać modyfikacje na płytce, ale obawia się lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA