logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP NC6320 skacze touchpad na zasilaczu - bardzo dziwne

magicwb 04 Paź 2012 11:16 5343 11
  • #1 11375920
    magicwb
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,

Laptop HP NC6320 - system XP Pro

Przy pracy na baterii jest OK tzn Touchpad działa bez zarzutu. Po podpięciu zasilacza po kilku minutach zaczyna skakać kursor. Po dotknięciu pada i trzymaniu na nim palca kursor zamiast stać w miejscu skacze po ekranie, po wyjęciu zasilacza jest wszystko OK

Na zasilaczu na myszce wszystko jest OK

Odisntalowałem sterownik Synapsic i nie pomogło
    Update BIOSU nie pomógł
    Bez baterii też źle
    Na innym zasilaczu też źle (oba oryginalne HP)
    kupiłem na allegro płytę nową i touchpad (inne używane) - o dziwo też źle

Ma ktoś jakiś pomysł? Na formach ludziska piszą o takim problemie ale bez rozwiązań

magicwb
  • #2 11376271
    norek1991
    Poziom 19  
    Ocena: 62
    Po wymianie płyty głównej jest ten sam objaw?
  • #3 11376571
    magicwb
    Poziom 9  
    Tak po wymianie płyty to samo
  • #4 11376718
    Samaelvonhell
    Poziom 14  
    Touchpad był z taśmą, czy wziąłeś starą. Bo to chyba jedyne co zostało sprzętowo (poza kadłubkiem).
  • #5 11376808
    magicwb
    Poziom 9  
    z taśmą,

pozostaje sprawa systemu albo skopana używana płyta, trochę ludzi na formach pisze o takim problemie może to wada płyt w tym modelu
  • #6 11376856
    Samaelvonhell
    Poziom 14  
    No sygnały z Touchpada idą wprost do KBC a to lubi się uwalać z byle powodu (nie mówiąc o dotykaniu płyty bez opaski ESD :P).
    Ale objawy podobne do próby testowania touchpada na płycie złożonej na stole(nie w obudowie) gdy gładzik próbuje się przytrzymać palcami po bokach.
    Sprawdź czy obudowa nie jest czymś zabrudzona, ewentualnie odpal płytę na stole, bez obudowy (nie trzymając touchpada, niech leży sobie luzem).
  • #7 11669161
    przemotelmar
    Poziom 12  
    Widzę że temat nie zamknięty u mnie skakało jak rozwalił mi się zasilacz :)
    tak zamo jak zasilacz podłączę do przetwornicy 12vDC /230vAC -skacze jak zaczarowany.
  • #8 11669288
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Również uważam że winą może być zasilacz - kiedyś miałem klienta z samsungiem (nie pamiętam modelu), twierdził że po podłączeniu zasilacza touchpad przestawał działać. Podłączyłem zasilacz pod miernik i niby napięcia w normie, ale widoczne "tętnienia". Okazało się że rozlutował się kondensator przy napięciu pierwotnym w jego zasilaczu. Po podlutowaniu wróciło do normy ;)
  • #9 11669456
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6492
    Na zamiennikach zasilaczy "noname", nawet nowych tak się dzieje... zależy na jaki egzemplarz się trafi.
  • #10 11928462
    miko_way
    Poziom 1  
    Temat nie zamknięty więc krótko opiszę moje spostrzeżenia, u mnie padł oryginalny zasilacz od HP Compaq 6715s, kupiłem więc zamiennik o takich samych parametrach, dedykowany między innymi do tego modelu. Efekt, wskaźnik myszy skacze jak oszalały po przyłożeniu palca do touchpada. Podłączyłem oryginalny zasilacz od laptopa syna, także HP tylko dużo nowszy i wszystko ok, na samej baterii kursor również zachowuję się normalnie, tak więc kolega tzok (wnioskuje oczywiście na podstawie moich obserwacji), na 99% ma rację iż wina leży po stronie zasilacza, chyba że ten 1%, to inna przyczyna. a tak na marginesie ciekaw jestem jako laik w tych sprawach co jest przyczyną takiego stanu rzeczy, bo jakaś na pewno jest.
  • #11 11929339
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Potwierdzam, że badziewne zasilacze powodują takie działanie.
    Inny ciekawy przypadek - jeden z klientów skarżył się na latający kursor na zasilaczu oryginalnym... dopiero później okazało się że problem występuje tylko na przetwornicy napięcia 12->230v ;)
  • #12 11951838
    magicwb
    Poziom 9  
    zgadza się wszystko od zasilacza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z touchpadem w laptopie HP NC6320, który działa poprawnie na baterii, ale po podłączeniu zasilacza kursor zaczyna skakać. Problemy występują niezależnie od wymiany płyty głównej, touchpada oraz sterowników. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być zasilacze, które powodują zakłócenia w działaniu touchpada, a także zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia kondensatorów w zasilaczach. Wskazują również, że problemy mogą występować na zamiennikach zasilaczy oraz przy użyciu przetwornic napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA