Witam.
Podczas projektowania robocika 4 kołowego z 4 silnikami(pololu lub HL149) chciałem założyć na oś 4 tarcze z myszy kulkowej i układ opto (dioda IR +fototranzystor podwójny)+komparatory LM358D
Planuje kontrolować przebytą drogę jak i kierunek obrotu kół(coś ala kontrola trakcji),
8 wyjść z komparatorów planuje podłączyć pod 8 przerwań zewnętrznych AT128 .
O sprzętowych peryferiach to wiem i je uwzględniłem
I teraz nasuwa się pytanie a właściwie pytania :
1- int1 ma wyższy priorytet niż inne nie będzie konfliktu jak enkodery wywołają przerwanie na innych pinach przerwań ??(przerwanie będzie inkrementowało zmienna(droga) i sprawdzało ustawiało flagę kierunku
2-czy atmega przy 16MHz (Vcc-3,3V) wyrobi się z m.in. : karta sd (mapa terenu) lcd z s65
(proste menu) , akcelerometr,
3-generowanie PWM 2 kanały
4-kontrola nap aku (adc)
5-uart (btm222)
6-kilka pinów sterowanie oświetleniem
7-określanie najbardziej optymalnej drogi (algorytmu jeszcze nie określiłem)
8-timer1 32,768kHz
I to na razie tyle chyba że jeszcze mi się coś przypomni a sam liczę, myślę i już sam nie wiem może zredukować enkodery do 2 sztuk tzn. 4 wyjść tylko z tylnych kół ??
Pomóżcie
Schemat myślę że nie jest potrzebny ale mogę umieścić.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Podczas projektowania robocika 4 kołowego z 4 silnikami(pololu lub HL149) chciałem założyć na oś 4 tarcze z myszy kulkowej i układ opto (dioda IR +fototranzystor podwójny)+komparatory LM358D
Planuje kontrolować przebytą drogę jak i kierunek obrotu kół(coś ala kontrola trakcji),
8 wyjść z komparatorów planuje podłączyć pod 8 przerwań zewnętrznych AT128 .
O sprzętowych peryferiach to wiem i je uwzględniłem
I teraz nasuwa się pytanie a właściwie pytania :
1- int1 ma wyższy priorytet niż inne nie będzie konfliktu jak enkodery wywołają przerwanie na innych pinach przerwań ??(przerwanie będzie inkrementowało zmienna(droga) i sprawdzało ustawiało flagę kierunku
2-czy atmega przy 16MHz (Vcc-3,3V) wyrobi się z m.in. : karta sd (mapa terenu) lcd z s65
(proste menu) , akcelerometr,
3-generowanie PWM 2 kanały
4-kontrola nap aku (adc)
5-uart (btm222)
6-kilka pinów sterowanie oświetleniem
7-określanie najbardziej optymalnej drogi (algorytmu jeszcze nie określiłem)
8-timer1 32,768kHz
I to na razie tyle chyba że jeszcze mi się coś przypomni a sam liczę, myślę i już sam nie wiem może zredukować enkodery do 2 sztuk tzn. 4 wyjść tylko z tylnych kół ??
Pomóżcie
Schemat myślę że nie jest potrzebny ale mogę umieścić.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc