logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stabilny mininadajnik UKF z PLL na 94MHz?

Kociejsko 28 Sty 2005 23:33 5975 29
  • #1 1177900
    Kociejsko
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    A więc panie i panowie. Wpadłem na taki pomysł zeby zrobić wypasiony nadajnik ukf który ma służyć sprawom szkolnym, dobra ale mniejsza z tym. Zabawka ma mieć dobrą moc wyjściową jak na pluskwe i stabilną F.

Więc do rzeczy. Mam kilka tranzystorów SMD
    1W 1,5 GHz.
    0.25W 1,5GHz

sprawa z nadajnikiem samym jest prosta bo mam w tym juz jakies doswiadczenie. mysle ze da sie zrobić ten 1W na 3 stopniach.
    bo jak będzie pll to nie trzeba az tak zagorzale sie separować od generatora.
    gorzej sprawa wygląda z układem SAA1057 w wersji SMD.
    bo jakby takowy sie znalazł to jakiś pic małoportowy do tego i synteza gotowa. bo przeciez niedopuszczalne jest aby zabawka pływała po częstotliwościach. Procek byłby zaprogramowany na jedną konkretną częstotliwość np 94MHz. Co wy na to? bo na necie to tylko ten sam kicz od kilku pokoleń juz i schematy tylko powielane.
    No i moze ktos bardziej obczajony w PLL zna jakis inny fajny scalaczek zamiast SAA1057 ?
    Nie używaj dużych liter w tytule - REGULAMIN.[h]
  • #2 1178399
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    Obecnie męczę TSA6057. Programik na stałą częstotliwość już mam dla ATtiny12.
    Później będę obrabiał TSA5511, a jeszcze później LMX2306 dla aplikacji na baterię, ale wszystko na kontrolerach AVR.
    1W przy zasilaniu co najmniej 12V da się zrobić na 2 stopniach, o ile ma się sprawne tranzystory.
    Zajrzyj tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic238321.html
  • #3 1179398
    r_dziurek
    Poziom 12  
    Ja przerabiałem SAA1057 , TSA5511 i TSA6057 ale na jesieni trafiłem na TSA6060 w wersji smd i z tego byłem najbardziej zadowolony. testowałem go z róznymi generatorami i raczej nie miałem problemu z synchronizacją pętli. Od TSA6057 różni on się głównie tym że posiada większą częstotliwość graniczną ( 200MHz zamiast 150MHz ) i posiada wyjście sygnalizujące stan pętli czego w TSA6057 brak.
  • #4 1179444
    czarutek
    Poziom 34  
    Może wiesz skąd zdobyć TSA6060 obecnie?
  • #5 1179480
    r_dziurek
    Poziom 12  
    Kupiłem go w sklepie Magserv w Gdyni i miałem szczęście bo była to ostatnia sztuka. Sprawdzałem przed chwilą na ich stronie i pozycja ta nadal tam widnieje ale czy obecnie fizycznie go posiadają to nie jestem w stanie powiedzieć.
  • #6 1179508
    czarutek
    Poziom 34  
    Właśnie szkoda że trudno go zdobyć, bo dorobilibyśmy jeszcze ograniczanie mocy przy "lock out".
    Zresztą TSA6057 też jakoś poznikały... :(
  • #7 1181315
    Abili
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam

Właśnie parę dni temu zakupiłem na Allegro znakomity nadajniczek UKF za 160 zł. PLL -krok100kHz, moc - 20mW i 1W, mono-stereo,ustawiona częstotliwość wyświetlana na LCD. W komplecie jest zasilacz oraz kable sygnałowe. Poniżej namiar strony wykonawcy
    www.sp6huk.prv.pl

AB
    Załączniki:
    • Jak zbudować stabilny mininadajnik UKF z PLL na 94MHz? UKF.jpg (53.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1181672
    Kociejsko
    Poziom 14  
    Jakbyś mógł jeszcze skana instrukcji tego najdajniczka wrzócic o ile taka istnieje... jakies zalety wady tego no i oczywiście jaki zasięg to ma na kawałku kabla na 1W ( o ile wolno na takim kablu to włączać ) ?
    No i jak wykonawca tego nadajnika robi to metodami warsztatowymi to jestem pełen podziwu ,,, a jeszcze stero to juz zaniemuwiłem . bo gdzie gość pomiścił PLL koder stereo i procek do syntezy i LCD to nie wiem.
  • #9 1181676
    czarutek
    Poziom 34  
    No ekstra jest!
    Wiesz może jakie układy są wewnątrz? Bo na jego stronie widzę tylko ciemność... :(
    Cena jest zdumiewająco niska.
  • #10 1181776
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam. Mam ten nadajniczek. Po zdjęciu obudowy niestety stwierdziłem, że układy mają starte oznaczenia, co uniemożliwia odwzorowanie i ewentualną naprawę.
  • #11 1181808
    Kociejsko
    Poziom 14  
    albion1 napisał:
    Witam. Mam ten nadajniczek. Po zdjęciu obudowy niestety stwierdziłem, że układy mają starte oznaczenia, co uniemożliwia odwzorowanie i ewentualną naprawę.

No ekstra , ale moze cos ktos napisze o tym nadajniku. Bo jestem ciekaw jak sie sprawdza w praktyce.
    No i czy można normalnie do niego dopałki porobić np na 5W a jeszcze dalej na 25W.
    Kolega mówi ze układy są pościerane i naprawa będzie kiepska no ale czy trzeba juz go naprawiać ( twój przypadek ) ? psuje sie ?
    Bo jak mam robić wszystko od zera sobie to mi sie nie opłaci chyba. Bo opracowanie schematu ( pewnie z 20 poprawek zanim bedzie działąjący i gotowy ) opracowanie płytki . napisanie programu na procka zeby obsługiwał lcd synteze. nie mówiąc o koderze stereo roboty tyle ze jak juz opracować taki schemat to tylko na produkcje masową bo na jeden egzemplarz to bez sensu... lepiej sobie kupić bo i tak bym tak ładnie nie zrobił.
  • #12 1181850
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Nadajnik sprawuje się dobrze i nie miałem z nim poważniejszych problemów. Chcę zrobic jakiś dopał bo dla mnie 1W to troszkę mało, i jeśli coś pójdzie nie tak to naprawa raczej nie będzie możliwa właśnie z powodu braku oznaczeń na układach.
  • #13 1181941
    Abili
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Kociejsko napisał:
    Jakbyś mógł jeszcze skana instrukcji tego najdajniczka wrzócic o ile taka istnieje... jakies zalety wady tego no i oczywiście jaki zasięg to ma na kawałku kabla na 1W ( o ile wolno na takim kablu to włączać ) ?
    No i jak wykonawca tego nadajnika robi to metodami warsztatowymi to jestem pełen podziwu ,,, a jeszcze stero to juz zaniemuwiłem . bo gdzie gość pomiścił PLL koder stereo i procek do syntezy i LCD to nie wiem.

Witam

Instrukcja jest dołączona do nadajnika, mogę zrobić skany ale dopiero na wtorek. Nadajnik ten zakupiłem do teatru, na scenie jest stary patefon z którego mają być otwarzane różne efekty. Problem był w tym że w trakcie przedstawienia jest ciągle przenoszony w różne miejsca, więc odpadały kable. W patefonie umieszczono bateryjny odbiornik radiowy, nadajnik podpięty pod stół mikserski i szafa gra. Nadajnik pracuje z mocą 20mW z anteną dołączoną do zestawu, zasięg z tą mocą z 4 piętra- kabina akustyczna do piwnic teatru.Mury grube i jak to w teatrze masa kabli i żelastwa. Obsługa nadajnika trywialnie prosta przyciskiem "F" wybieramy tryb pracy - działa w sposób senkwencyjny czyli mono-stereo-20mW-1W itd. Przyciski "-, +"- częstotliwość nadawania,raster 100kHz, dioda "M"- poziom wysterowania,należy tak dobrać sygnał wejciowy doprowadzony do gniazd "L , R" aby dioda sporadycznie zapalała się.

AB
  • #15 1184228
    czarutek
    Poziom 34  
    albion1 napisał:
    ... Po zdjęciu obudowy niestety stwierdziłem, że układy mają starte oznaczenia ...

Gdybyś rozebrał jeszcze raz i zrobił fotki, może się domyślimy...
  • Pomocny post
    #16 1184524
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    JA znalazłem coś takiego, w miarę małe, tylko nie wiem, czy ta synteza jest do kupienia w Polsce.
    http://hem.passagen.se/communication/fm_500.html

Z małych syntez, to może być jeszcze TB31202 z telefomu bezprzewodowego na 900MHz. W nocie katalogowej jest napisane, że działa w zakresie 200MHz do 900MHz, ale pewnie da się to objejść :D Wymiary: 5x6.4x1.2mm raster wyprowadzeń 0.65mm.

A ten nadajnik to na 90% SAA1057 + AT89x051 ale fotka się przyda.
  • #17 1184555
    czarutek
    Poziom 34  
    LMX2306 National Semi, raczej nie do kupienia.
    Mam ją, ale jeszcze się za nią nie zabrałem. Bierze mało prądu, ale wymaga gotowego generatora.
    Co do tego nadajnika, najbardziej interesuje mnie stereokoder.
  • #18 1184616
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Elementy Nationala są do kupienia w EBV, lub Microdisie. Jeśli chodzi o generatory to
    http://www.tvsat.com.pl/
    Są też tam do kupienia różne syntezy, między innymi LMX2335
  • #19 1189575
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Ja bym zrobił na lampach. Jedna trida + pentoda i masz nadajnik 10 W.
    Napięcie anodowe prostowane z sieci 230V , 6 V z małego transformatorka do żarzenia. Ma wadę niebezpieczne napięcia i nieseparowane chassis. Żarówka od latarki pali się w palcach przy dotknięciu do anteny.

Tak zadałem. Prostota i efekt przewyższający te konstrukcje z dopałkami. Stabilność przy zastosowaniu elementów dużej dobroci dosyć dobra a jak chce syntezę to polecam tsa 5512. Można doczepić i do lamp.
  • #20 1189825
    Panda02
    Poziom 32  
    Na tej triodzie to rozumiem synteza częstotliwości, a na pentodzie wzmacniacz, generator :lol: . Czy zanim napisałeś ten post to zadałeś sobie odrobinę trudu, żeby przeczytać czego dotyczy temat? :shii:
  • Pomocny post
    #21 1191008
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Witam,
    także zakupiłem nadajnik od sp6huk . Moc 1W wystarczy do wysterowania wzmacnaicza około 10W.
    Sam nadajnik jest bardzo OK, fajne wykonanie, całość w środku bardzo porządnie zrobiona. Nadajnik jest stabilny, ale mam małe wątpliwości co do toru audio. Dźwięk jest taki przeciętny, tzn. w 90% przypadków pewnie wystarczy, ale mnie do końca nie satysfakcjonuje. Nadajnik stosunkowo łatwo przesterować. Trzeba na wejściu mu założyć skuteczny limiter (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic236460.html ewentualnie jakiś procesorek emisyjny ;-)
    Jak będę w domu to spróbuję rozebrać go i dowiedzieć się jakie układy sa na wejsciu i ewentualnie wymienić na mniej szumiące, bo szumy nadajnik ma dość duże (ale widziałem gorsze nadajniki).
    Do nadajnika trzeba zrobić porządną antenę, bo na kabelku to daleko nie zajedziemy ;-)
    Zasięg na mocy 20mW z zewnętrzną anteną, 4 piętro - 300- 600m, na mocy 1W z 13p wieżowca, przy ładnej pogodzie - nawet do 7km, przy zwykłych warunkach - 2- 4 km.

Ogólnie rzecz biorąc za 160zł to świetny interes. Nie opłaca się samemu robić. Wszystko w środku elegancko zmontowane, montaz SMD.
    http://allegro.pl/show_item.php?item=40190847

Noszę się z zamiarem wsadzenia elektroniki nadajnika do obudowy RACK 1U, z tyłu zamontować wejścia symetryczne XLR, do środka wbudować limiter (dostępny pod linkiem powyżej), wyswietlacz dać z przodu obudowy, Dokumentacja projektu ze schematami i fotkami wkrótce na mojej stronie ;-). Aha, może jeszcze dołożę wzmacniacz 10W, ale nie wiem czy tak duży jest mi potrzebny ;-)
  • #22 1191280
    Panda02
    Poziom 32  
    Szumy nadajnika mogą mieć różną przyczynę. Nie muszą one wynikać z szumów na wejściu audio, bo to wejście jest pewnie bardzo proste. Główną przyczyną tych szumów może być układ generatora VCO i syntezy i układy zasilania.
  • #24 1191887
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Na zdjęciu z Allegro scalaki nie są pozacierane ,co pawda ze zdjęcia nie da się odczytać symboli ale jeśli ktoś ma egzemplarz z niezatartymi to może podać zainteresowanym.
  • #25 1194624
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Cofam słowa o szumach, wczoraj testowałem nadajnik przez cały wieczór i humor mi się poprawił :D
    Mocno szumiała karta dźwiękowa. Jak pojawię się w domu to podłączę go jeszcze do mojej półprofesjonalnej karty i przetestuję ponownie.
    Jakość dźwięku z skali 0-10 oceniam na 7.
  • #26 1196476
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Orientuje sie ktoś może jak wygląda sprawa z jakością dzwięku w BA1404 (bez wykorzystywania generatora w.cz) i czy warto robić na tym koder z układem zastępczym za niezdzobywalny kwarc 38KHz?
  • #27 1196705
    czarutek
    Poziom 34  
    Qmc, nawet jeśli masz kwarc, nie będziesz zbytnio zadowolony. BA1404 będzie Ci za bardzo szumiał. Jemu trzeba przerobić wejście, a przede wszystkim przyjrzeć się podnośnej i pilotowi. Kombinuję nad tym, znacznie już szum zmniejszyłem, ale nie mam już czasu, muszę to odłożyć na później.

P.S. Mam dostęp do kwarca 38kHz, spytajcie Wojasa, cena 1szt. około 3CAD, przy większej liczbie może taniej. Jak będzie więcej chętnych, to dowiem się szczegółów.
  • #29 1199754
    czarutek
    Poziom 34  
    Najbardziej, to szumi karta dźwiękowa. Sam BA1404 wcale nie jest taki zły. Nie wiem z jakimi koderami go porównywałeś. Zrób w pająku proste, ale rozsądne wejście i podłącz go np. pod dobrego plajera MP3 albo choćby pod magnetowid. Szumu nie będzie prawie w ogóle.
  • #30 6584879
    Kociejsko
    Poziom 14  
    Dobra kupilem sobie ten gotowy nadajniczek z LCD
    do tego dopalka 20W w obudowie z zasilacza komputerowego i wszystko śmiga jak trzeba :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stabilnego mininadajnika UKF z syntezą PLL na częstotliwość 94 MHz, z naciskiem na stabilność częstotliwości i moc wyjściową około 1 W. Użytkownicy omawiają różne układy scalone do syntezy częstotliwości, takie jak SAA1057, TSA6057, TSA5511, TSA6060, LMX2306 oraz TB31202, wskazując na ich dostępność, parametry i zalety. TSA6060 wyróżnia się wyższą częstotliwością graniczną i sygnalizacją stanu pętli PLL, jednak jest trudno dostępny. Wspomniano także o gotowym nadajniku UKF z PLL i wyświetlaczem LCD oferowanym przez wykonawcę, który ma moc 20 mW i 1 W, tryby mono/stereo oraz prostą obsługę, choć zastrzeżono, że układy scalone w nim mają starte oznaczenia, co utrudnia naprawę. Nadajnik ten cechuje się stabilnością i zasięgiem do kilku kilometrów przy odpowiedniej antenie. Poruszono także kwestie jakości dźwięku, szumów generowanych przez tor audio i generator VCO, a także możliwości rozbudowy mocy nadajnika. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, w tym lampowych nadajników i problemów z układem BA1404 jako koderem stereo. Podsumowując, do budowy stabilnego nadajnika UKF z PLL na 94 MHz rekomendowane są nowocześniejsze układy syntezy, a gotowe rozwiązania oferują dobrą stabilność i moc, choć z ograniczeniami w zakresie napraw i jakości audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA