logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inteligentne Dom Mieszkanie - bezprzewodowe sterowanie oswitleniem itp

yelon777 11 Paź 2012 01:22 4704 2
  • #1 11399461
    yelon777
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Dwa lata temu zrobiłem na własne potrzeby sterowanie oświetleniem i nie tylko, ale nigdy nie miałem czasu tego projektu pociągnąć dalej. Aby projekt nie umarł , a raczej żeby był z niego pożytek większy niż u mnie w domu zdecydowałem się nim podzielić.

Myślę że największym sukcesem było nie tylko włacz/wyłacz, ale realizacja scen w małym pilociku który jednym klawiszem wyłączam cały sprzęt w domu.

Projekt powstawał w mieszkaniu, tak więc cała komunikacja pomiędzy urządzeniami odbywa się droga radiową.

Udostępniam płytki, komponenty oraz programy. Na stronie dodałem forum aby chętni mogli dalej rozwijać modyfikować rozwiązanie.

Na szybko umieściłem również filmik, jak działa sterowanie dwukanałowym ściemniaczem.

Dokumentacja umieszczona jest na stronie ciachbabkewpiach.it.pl
    Trochę śmieszna domena ale własna.

W razie pytań służę pomocą.
    Powodzenia Piotr
  • #2 11403953
    yelon777
    Poziom 10  
    Poniżej dołączam film prezentujący działanie układu.

http://youtu.be/_SGQKrJ-CeA

• #3 11550754
    yelon777
    Poziom 10  
    Witam,

Teraz już mamy projekt kompletn, można sterować oswietleniem z komputera czy tak popularnej Raspberry PI

Do realizacji projektu został wykorzystany konwerter USB to RS232 układ AVT1595 B MINIATUROWY KONWERTER USB<->UART (RS232)

Inteligentne Dom Mieszkanie - bezprzewodowe sterowanie oswitleniem itp Inteligentne Dom Mieszkanie - bezprzewodowe sterowanie oswitleniem itp

Rs232 pin masa – Pilot masa
    Rs232 pin +5V - Pilot + Bateria
    Rs232 pin RX – rez 330 – PIN D.0 tuż obok PINU RESET
    Cały układ pobiera zasilanie z USB.

Wgrywamy kod ze strony:
    http://ciachbabkewpiach.it.pl/wordpress/kod-urzadzen/
    i możemy sterować całym mieszkaniem. Jeżeli ktoś oprogramuje swój komputer to może połaczyć sterowanie domem z aplikacją na telefon. Powodzenia!
REKLAMA