logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas Avio Maior - samoczynne zapalanie i brak uruchomienia pompy, co robić?

wod-kan 23 Paź 2012 00:36 1254 8
REKLAMA
  • #1 11440520
    wod-kan
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    zapala się bez potrzeby i nie uruchamia pompy, doprowadza do przegrzania i się wyłącza i tak w koło - jaka przyczyna takiego zjawiska, a może płyta główna ? - proszę o szybką pomoc. Dodam jeszcze, że po wyłączeniu się palnika pompa rusza i obniża się temperatura i po chwili cykl się powtarza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11441896
    wod-kan
    Poziom 12  
    O czujnikach myślałem ale nie mam dokumentacji
  • #4 11442880
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Więc ją pobierz ze strony producenta.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 11443367
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Ocena: 231
    W takim razie spróbuj tak. Na pewno są przynajmniej dwa takiego samego typu. Zdemontuj. Pomierz je przy róznych temperaturach ,jak sie różnią wskazaniami to na pewno jeden siedzi. Masz także na nich opisy wiec nie powinno byc problemu by w googlach wyszukac charakterystyki.
  • #7 11443424
    wod-kan
    Poziom 12  
    Witam tęgie głowy i dziękuję za wskazówki. Otóż były pomocne ale nie w pełni, a mianowicie - sprawdziłem czujniki i jeden od ciepłej wody wymieniłem. Efekt wymiany był pozytywny w stosunku do grzania ciepłej wody. Natomiast z c.o. dalej lipa - myślę że brak otwarcia przez silnik krokowy zaworu trójdrogowego - czy to możliwe ? pomóżcie bo idą zimne dni.
  • Pomocny post
    #8 11443428
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Wypnij regulator pokojowy, i wstaw za niego zworę. Potem sprawdź styki presostatu, bo stanął w pozycji zwartej ( takie czarne plastikowe coś z wystającą blaszką, zlokalizowane w okolicy pompy pod nią ).

Silnik krokowy zawsze psuje się także nie robi kocioł ciepłej wody tylko CO.
    Sprawdź to co pisałem powyżej.
  • #9 11448188
    wod-kan
    Poziom 12  
    pawel_i skierowałeś mnie w dobrym kierunku, a mianowicie "( takie czarne plastikowe coś z wystającą blaszką, zlokalizowane w okolicy pompy pod nią )" to miniwyłącznik załączany przez czujnik ruchu. A przyczyną takiej niezrozumiałej pracy było zatarcie trzpienia tego czujnika, który naciska na miniwyłącznik po załączeniu pompy i zwalnia nacisk po zatrzymaniu się pompy. Tak dzięki tobie trafiłem na przyczynę awarii i ją usunąłem . Dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Immergas Avio Maior, który samoczynnie się zapala, nie uruchamia pompy, co prowadzi do przegrzania i wyłączenia. Po wyłączeniu palnika pompa działa, obniżając temperaturę, a cykl się powtarza. Użytkownik rozważał uszkodzenie czujników temperatury oraz płyty głównej. Po wymianie czujnika od ciepłej wody problem z grzaniem się poprawił, ale problem z c.o. pozostał. Sugerowano sprawdzenie regulatora pokojowego, presostatu oraz silnika krokowego zaworu trójdrogowego. Ostatecznie zidentyfikowano zatarcie trzpienia czujnika ruchu jako przyczynę awarii, co zostało naprawione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA