Witam,
Mam pytanie odnośnie zakresu przeprowadzania pomiarów instalacji elektrycznej.
Z tego co udało mi się odnaleźć w internecie wynika że :
"Zgodnie z PN-HD 60364-6:2008 okresowe sprawdzania i próby powinny obejmować, co najmniej:
oględziny dotyczące ochrony podstawowej (przed dotykiem bezpośrednim) i ochrony przeciwpożarowej;
pomiary rezystancji izolacji;
badania ciągłości przewodów ochronnych;
badania ochrony przy uszkodzeniu (przed dotykiem pośrednim); czyli sprawdzenie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej;
próby działania urządzeń różnicowoprądowych."
Czy dane te są aktualne ?
Ponadto jak to wygląda w praktyce ?
Przykładowo mieszkania w bloku - sprawdzane są wszystkie obwody w danym mieszkaniu w tym oświetleniowe ?
Spotkałem się z praktyką sprawdzania tylko i wyłącznie obwodów gniazdek w kuchni i w łazience. Czy to praktyka czy lenistwo wykonujących okresowe pomiary ?
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie zakresu przeprowadzania pomiarów instalacji elektrycznej.
Z tego co udało mi się odnaleźć w internecie wynika że :
"Zgodnie z PN-HD 60364-6:2008 okresowe sprawdzania i próby powinny obejmować, co najmniej:
oględziny dotyczące ochrony podstawowej (przed dotykiem bezpośrednim) i ochrony przeciwpożarowej;
pomiary rezystancji izolacji;
badania ciągłości przewodów ochronnych;
badania ochrony przy uszkodzeniu (przed dotykiem pośrednim); czyli sprawdzenie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej;
próby działania urządzeń różnicowoprądowych."
Czy dane te są aktualne ?
Ponadto jak to wygląda w praktyce ?
Przykładowo mieszkania w bloku - sprawdzane są wszystkie obwody w danym mieszkaniu w tym oświetleniowe ?
Spotkałem się z praktyką sprawdzania tylko i wyłącznie obwodów gniazdek w kuchni i w łazience. Czy to praktyka czy lenistwo wykonujących okresowe pomiary ?
Pozdrawiam