logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakres pomiarów okresowych instalacji elektrycznej

extremeee 25 Paź 2012 20:01 18258 21
  • #1 11450108
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie zakresu przeprowadzania pomiarów instalacji elektrycznej.
    Z tego co udało mi się odnaleźć w internecie wynika że :

"Zgodnie z PN-HD 60364-6:2008 okresowe sprawdzania i próby powinny obejmować, co najmniej:
    oględziny dotyczące ochrony podstawowej (przed dotykiem bezpośrednim) i ochrony przeciwpożarowej;
    pomiary rezystancji izolacji;
    badania ciągłości przewodów ochronnych;
    badania ochrony przy uszkodzeniu (przed dotykiem pośrednim); czyli sprawdzenie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej;
    próby działania urządzeń różnicowoprądowych."

Czy dane te są aktualne ?
    Ponadto jak to wygląda w praktyce ?
    Przykładowo mieszkania w bloku - sprawdzane są wszystkie obwody w danym mieszkaniu w tym oświetleniowe ?
    Spotkałem się z praktyką sprawdzania tylko i wyłącznie obwodów gniazdek w kuchni i w łazience. Czy to praktyka czy lenistwo wykonujących okresowe pomiary ?

Pozdrawiam
  • #2 11450156
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Wszystko jest we wspomnianej normie PN-HD 60364-6:2008
    PN-HD 60364-6:2008 No i lenistwo, jak również kasa, czyli wygrany przetarg.
  • #3 11450236
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    ,,Ponadto jak to wygląda w praktyce ?,, Witam.Pomiarowiec wygrał przetarg na sprawdzanie instalacji elektrycznej w około 30 domach wielorodzinnych cena brutto za mieszkanie12 PLN.Siedziba firmy pomiarowca oddalona o około 70 km.Jak można oczekiwać wykonania zlecenia zgodnie z aktualnymi przepisami przy takiej cenie.
    Jego protokoły to sztuka/pisania/.
  • #4 11450331
    extremeee
    Poziom 25  
    Dziękuje za odpowiedzi, dostępu do normy niestety nie mam,
    Byłem przy 3 przeglądach okresowych (dwa w mieszkaniu i jeden w firmie) posiadam także uprawnienia "E" do 1 kV ale bez pomiarów - w 2 przypadkach sprawdzano wszystkie gniazdka ale bez oświetlenia w jednym przypadku sprawdzano tylko w/w łazienkę i kuchnie.
    czyli sprawdzone powinny zostać wszystkie obwody łącznie z oświetleniowymi w pełnym zakresie
    (tj łącznie z rezystancją izolacji etc ?)
  • #5 11450338
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    No u mnie jak w bloku było sprawdzane to sprawdzał wszystko każde gniazdko, obwód oświetleniowy na koniec trzeba było podpisać protokół sprawdzenia.

A później ze spółdzielni przyszło pismo i jak ktoś miał coś nie tak to był nakaz naprawy(wymiany)
  • #6 11450349
    qadam12
    Poziom 27  
    Przeprowadza się kontrolę instalacji elektrycznej-całej
  • #7 11450366
    extremeee
    Poziom 25  
    Ok, serdecznie dziękuje za odpowiedzi :)
    a co w przypadku gdy oświetleniem są halogeny 12V zasilane z zasilacza umieszczonego nad pełnym sufitem podwieszanym ? (tak jest u mnie w pracy ;) ) co wtedy powinno być wpisane w protokole ??
    U nas ten obwód został pominięty podczas pomiaru
  • #8 11450407
    qadam12
    Poziom 27  
    Pomyśl.Gdy np. rezystancja przewodów będzie zbyt mała co się może stać?
  • #9 11450414
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    extremeee napisał:
    U nas ten obwód został pominięty podczas pomiaru

E tam. Obwód zasilający w dalszym ciągu podlega pod sprawdzenie.
    A oględziny w/w , dobór zabezpieczenia i przewodu na obciążalność prądową itd. itd. to już się nie liczy ?
    "Głupie" sprawdzenie przyłączenia N i L do odpowiednich elementów instalacji też należy do oględzin.
  • #10 11451684
    extremeee
    Poziom 25  
    Oczywiście ja zdaje sobie z tego sprawę, tylko dziwi mnie ignorancja pomiarowców z spółdzielni...
    Podczas następnych pomiarów trochę ich "zmotywuje":)
    Dzięki za odpowiedzi:)
  • #11 11451801
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 11451877
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    extremeee napisał:
    tj łącznie z rezystancją izolacji etc ?
    Jeśli ktoś daje cenę za pomiar rezystancji izolacji niższą niż cena założenia nowej plomby na licznik przez ZE to albo dokłada do interesu albo tego pomiaru nie wykonuje... A często tak jest.
  • #13 11467439
    extremeee
    Poziom 25  
    Czyli mam też rozumieć że spółdzielnia zlecając wykonanie pomiarów ma też sprawdzić WLZ ? Ponieważ u Nas elektrycy sprawdzali tylko mieszkania, nie widziałem żeby sprawdzane cokolwiek innego.
  • #14 11468257
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    extremeee napisał:
    Czyli mam też rozumieć że spółdzielnia zlecając wykonanie pomiarów ma też sprawdzić WLZ ?
    Tak. WLZ jest częścią instalacji, a sprawdzeniu podlega cała instalacja.
  • #15 11584762
    extremeee
    Poziom 25  
    Odgrzewam temat w jeszcze jednym względzie, spotkali się koledzy może z czymś takim jak sprawdzanie tylko punktów "mokrych" (łazienka i kuchnia) i nie mówię tutaj o lenistwie elektryków pomiarowców tylko o ofertach na pomiary tylko tych punktów !
    Spotkałem się z sytuacja że wspólnota mieszkaniowa chce dokonać tylko takich pomiarów czyli gniazd w łazienkach i kuchniach. Tak zlecają elektrykom, ponoć niechęć mierzenia reszty instalacji można ominąć pisząc jakieś oświadczenie (jako wspólnota) że chce się sprawdzać tylko w/w punkty. Co koledzy na to ?
  • #16 11585407
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Skoro zlecenie jest tylko na łazienkę i kuchnie to w czym problem. Klient nasz pan. W protokole oczywiście stosowna adnotacja.
  • #17 11587050
    extremeee
    Poziom 25  
    Tak oczywiście - zgadzam się to bezpieczne dla pomiarowca.
    Tylko czy bezpieczne dla użytkowników instalacji ??!!
    I jak to się ma do obowiązków nałożonych na użytkowników/zarządców instalacji polskim prawem (P. budowlane i norma) ?
  • Pomocny post
    #18 11587075
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    A ma się tak, że w dalszym ciągu obowiązuje stan zastany, chyba że eksploatowana instalacja stwarza zagrożenie porażeniowe i pozarowe dla ludzi i zwierząt oraz utraty mienia.
  • Pomocny post
    #19 11587090
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Zlecenie wykonania pomiarów przez zarządce tylko w łazienkach i kuchniach ma się nijak do obowiązujących przeglądów i pomiarów pięcioletnich regulowanych ustawą.
    Przegląd i pomiary okresowe wykonuje się dla całego obiektu a nie jego części. Co nie oznacza, że klient ma prawo zażyczyć sobie pomiary tylko jednego pomieszczenia, urządzenia, gniazda itd. Jego sprawa i jego tyłek.
  • #20 11588340
    extremeee
    Poziom 25  
    @elpapiotr a co jeśli budynek jest 5 letni (1 sze badania okresowe) czy brak bolca jest takim zagrożeniem o którym piszesz czy nie ? (przewód 3 żyłowy ale gniazdu bez bolca) ?
    @Łukasz-O - ok właśnie o to mi chodziło - czyli problem zostaje po stronie klienta/zarządcy :)
    Mam rozumieć że w momencie pomiaru pomiarowiec wpisuje do protokołu że klient zażyczył sobie pomiar tylko tych miejsc ?
  • Pomocny post
    #21 11588547
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.

Przecież dla tego budynku już obowiązywało Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki (Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 z późniejszymi zmianami), gdzie mamy wymóg stosowania oddzielnych przewodów - neutralny i ochronny dla instalacji odbiorczej.
    Przewód ochronny ma wisieć w powietrzu w obwodzie gniazd wtykowych pokoju ?
    I nie brak bolca jest zagrożeniem, lecz wzajemna relacja zasilanie-odbiornik + inne czynniki zabezpieczeń instalacji.
    Brak bolca dla urzadzenia odbiorczego wykonanego w II klasie nie jest przeszkodą dla ochrony przeciwporażeniowej, a zastosowanie odpowiednich zabezpieczeń przed zwarciem i przeciążeniem chroni instalację pożarowo. (patrz : PN-HD 60364-4-42:2011, następca PN-IEC 60364-4-42:1999)
    Zresztą PN-IEC 60364-4-41 z lutego 2000 roku wskazywała na te środki ochrony.
    Dla sprawdzeń i prób okresowych (badania okresowe) to czynności, które zostały wyszczególnione w PN-IEC 60364-6-61 z marca 2000 roku, a obecnie PN-HD 60364-6:2008
    A żeby było ciekawiej, najlepiej zajrzeć do protokołów badań odbiorczych tej instalacji, o projekcie nie wspomnę.
    Tam powinny być podane informacje o nowej instalacji, która już ma 5 lat.
  • #22 11598545
    extremeee
    Poziom 25  
    Owszem zgadzam się, tylko czy gniazdko w pokoju zawsze będzie zasilało urządzenia tylko w II klasie ? - Niekoniecznie.
    Do dokumentacji będę miał grzecznościowy wgląd w tym tyg. wiec napisze jak to jest naprawdę.
    Z tego co się dowiedziałem na tą chwile dokumentacja która dysponuje zarządca tylko częściowo pokrywa się z aktualną sytuacją (mieszkańcy sami przerabiali instalację).

Zasadnicze pytanie brzmi co w sytuacji gdy badany był lokal gdzie stwierdzono brak bolca w gniazdkach a zgodnie z przepisami które kolega elpapiotr przytoczył mieć bolec powinny.
    Czy jest to kryterium umożliwiające wystawienie "negatywnego" protokołu ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakresu przeprowadzania okresowych pomiarów instalacji elektrycznej zgodnie z normą PN-HD 60364-6:2008. Uczestnicy podnoszą kwestie dotyczące praktyki pomiarowej, wskazując na powszechne pomijanie obwodów oświetleniowych oraz ograniczanie pomiarów do gniazdek w "mokrych" punktach, takich jak łazienka i kuchnia. Wiele osób zauważa, że niskie ceny za pomiary mogą prowadzić do niedokładności i lenistwa w wykonywaniu obowiązków. Pojawia się również pytanie o odpowiedzialność zarządców budynków w kontekście przepisów budowlanych oraz norm dotyczących bezpieczeństwa instalacji. Wskazano, że cała instalacja powinna być sprawdzana, a nie tylko jej fragmenty, co jest zgodne z obowiązującymi przepisami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA