logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i materiały wybrać do budowy kolumny?

ynkrywydyble 26 Paź 2012 11:00 1644 10
REKLAMA
  • #1 11451935
    ynkrywydyble
    Poziom 10  
    Jak w opisie. Zero zmian. Tylko odpowiedzi na 4 punkty. Jakie głośniki i materiały wybrać do budowy kolumny?
  • REKLAMA
  • #2 11452202
    Herethic
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    1) Mdf powyżej 32mm.
    2) To zależy od jego Spl.
    3) Watolina poliestrowa (Ovata/Owata)
    4) Wyliczone np.w win isd razem z pojemnością obudowy

Mimo wszystko jednak:

5) Czy jesteś pewien, że wiesz co robisz? Dziura w paśmie, ogromny rezonans obudowy
    i niewiadomej jakości głośniki nie są raczej gwarancją zadowolenia z efektu.
    O braku zwrotnicy nie wspominając - jeśli chociaż nie zabezpieczysz tweetera,
    zrobisz z niego zapiekankę...

Pozdro.
  • #3 11452619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 11452797
    Herethic
    Poziom 29  
    Herethic napisał:
    ogromny rezonans obudowy
    dj-MatyAS napisał:
    A tego nie rozumiem.

dj-MatyAS - o ile pomysł z użyciem papieru uważam za realny (jeśli autor wie, jak to zrobić*),
    o tyle obudowę z niego o grubości 1cm i wysokości prawie półtora metra - za nie trafiony.
    Na rysunku nie ma nawet wzmocnień, moim zdaniem rezonans będzie za duży...
    Delikatnie mówiąc...:?

Pozdrawiam.

------------------------------------------------------------------------
    Na marginesie:
    *Klejony warstwowo (naprzemiennie) papier ma właściwości zbliżone do MDF-u, tyle, że większą wytrzymałość.
    Najlepiej nadają się do takich zastosowań papiery o dużej zawartości celulozy długowłóknistej, m.innymi pakowy, etykietowy...
    W tym przypadku - oczywiście mogę się mylić - obawiam się jednak, że może to być coś w rodzaju rury do wylewania
    słupów betonowych a'la Castorama. Stanowczo coś takiego odradzam.
  • REKLAMA
  • #5 11453503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11456249
    Herethic
    Poziom 29  
    Jak na człowieka "który się nie zna ;) ", odwalasz kawał solidnej i fachowej roboty na "el-ce". :)

Wracając do tematu:
    Również uważam, że papier to bardzo ciekawy materiał.
    Skusiłbym się jednak na grubszą obudowę i nie przesadzałbym z wytłumieniem - w końcu to BR.
    Fakt, że to jak napisałeś "gdybanie", bo nie wiadomo jak została zrobiona...
    Problem fali stojącej załatwiłby kształt i odpowiednio zaprojektowane wzmocnienia (jeśli będą).

ynkrywydyble - nie lepiej zainwestować w coś bardziej "cywilizowanego"
    i uzupełnić po prostu 15"-wym subwooferem?
    Przy dobrym głośniku "Armagedon" w chałupie murowany... Jakie głośniki i materiały wybrać do budowy kolumny?

Pozdro.
  • #7 11457385
    ynkrywydyble
    Poziom 10  
    Panie i Panowie! To jest tylko pomysł, nic jeszcze nie kupiłem, nic nie zrobiłem. Mam tylko te dwie tuby papierowe (mam w razie czego spory zapas) , na których była nawinięta blacha aluminiowa. materiał jest bardzo wytrzymały, stanąłem na nim (prawie 100kg) i sądzę, że drugie tyle wytrzyma. Zamierzam je wykorzystać do kolumn, jak w temacie. Głośniki basowe wybrałem dla przykładu - są tanie a najwyżej przy odsłuchu - gdy będzie tragedia, to wstawię inne. Nie potrzebuję precyzyjnych obliczeń, nie jestem wymagający, ale jakiś tam słuch mam. Chcę to połączyć mniej więcej jak w Zeusach, napisałem na rysunku. Zamierzam wykorzystać wełnę owczą, bo jak wyczytałem jest najlepsza i sądzę, że w tym przypadku (bez precyzyjnych danych) będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli zajdzie potrzeba, to wzmocnię kolumnę od środka. nie wymagam opinii ekspertów, lecz tylko chciałem dowiedzieć się co inni mogą ciekawego powiedzieć/doradzić mi w tym eksperymencie;)
  • REKLAMA
  • #8 11457475
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11457759
    Herethic
    Poziom 29  
    ynkrywydyble - może też warto dopasować konstrukcję do możliwości pomieszczenia w którym ma grać?
    dj-MatyAS napisał:
    Albo robić dobrze, albo nie robić wcale.
    Również moim, skromnym zdaniem "trzecia opcja" jest bez sensu...

Pozdrawiam.
  • #10 11458578
    ynkrywydyble
    Poziom 10  
    Rozumiem, że zostałem przegłosowany. Zmieniam zdanie. Znacie wymiary tuby i przedniej ściany. Co proponujecie tam wstawić?
  • #11 11460376
    Herethic
    Poziom 29  
    Przy tej wiekości obudów mógłbys poszukać nawet 12"-owych wooferów (po dwa "na stronę"),
    do tego np.6,5"-owy - midwoofer i jakiś solidny tweeter. Coś by sie znalazło.
    Może nawet jakiś "gotowiec " do skopiowania? Sęk w tym, że jesli
    dobrze rozumiem, zamierzasz wydać jakieś siedem, osiem stów na wszystko razem ze zwrotnicami.
    To trochę mało na konstrukcję tej wielkości...

Dlatego jeżeli ma to grać w domu - rozważyłbym zamiast takiego diy
    używane Tonsil Scherzo 350. Spokojnie poradzą sobie nawet w 60-70 metrach kwadratowych.
    Za osiem stów da się je kupić w całkiem przyzwoitym stanie.

Druga opcja? Coś mniejszego i ewentualnie dokupienie póżniej subwoofera.
    Tu masz opis budowy kolumn:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1644509.html
    A tu kilka propozycji właśnie nieco mniejszych, ale ciekawych konstrukcji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1921110.html
    Jak widać są również na dość sporych głośnikach, np.:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic537792.html

Trzecia opcja, to - przynajmniej moim zdaniem - znaczne zwiększenie budżetu.
    Ale podstawowe pytanie - co w ogóle chcesz nagłosnić? Bo jeśli np.30 metrowy pokoik,
    to jaki ma sens tak duża konstrukcja?

Jeżeli natomiast Twoje kolumny mają nagłaśniać imprezy, to głośniki tej klasy, o których wspominałeś kompletnie
    sie do tego nie nadają. Poszukałbym wówczas inspiracji w dziale "Nagłosnienie Estrada".

Pozdrawiam.

------------------------------------------------------------------------------
    P.s. Przesłałem Ci 30 punktów, bo byłeś " na zero". Mam nadzieję, że się do czegoś przydadzą. :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące budowy kolumn głośnikowych, w tym wybór materiałów i głośników. Uczestnicy sugerują użycie MDF o grubości powyżej 32 mm oraz watoliny poliestrowej jako materiału tłumiącego. Zwracają uwagę na konieczność zaprojektowania zwrotnicy oraz na ryzyko rezonansu obudowy, zwłaszcza przy użyciu papieru jako materiału konstrukcyjnego. Wskazano na potrzebę dostosowania konstrukcji do specyfikacji głośników oraz pomieszczenia, w którym będą używane. Uczestnicy podkreślają, że projektowanie kolumn powinno być oparte na konkretnych głośnikach, a nie na ogólnych założeniach. Proponowane są również gotowe rozwiązania, takie jak głośniki Tonsil Scherzo 350, które mogą być bardziej opłacalne niż DIY.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA