Witam serdecznie.
Jako, że jestem nowy na forum, mogłem temat założyć w nieodpowiednim dziale za co z góry przepraszam.
Mój problem polega na tym, że komputer nie widzi kabla do internetu. Trochę jaśniej.
Mam internet z firmy wmc, stałe łącze. Mając komputer stacjonarny nie ma żadnego problemu z podłączeniem się do sieci. Podłączam kabel, od razu działa jak należy. Karta sieciowa to Realtec rtl8139 family.
Teraz w plusie wziąłem laptopa Acer Aspire V3-571 (windows 7, 64bity) wraz z internetem mobilnym. A że wpadłem w szał zassysania z sieci limit mi się skończył i wpadłem na pomysł aby podłączyć moje stałe łącze pod laptopa. I tu własnie pojawia się problem.
Podłączając kabel dioda się świeci ale nic więcej się nie dzieje. I nie wiem teraz w czym tkwi problem (podejrzewam, że z kartą sieciową).
W biosie kartę sieciową włączyłem, tj. turn on lan - enabled (tak, zatwierdziłem zmiany).
Sterowniki ze strony producenta zainstalowałem.
Probowałem zmienić numer mac na różne sposoby - nic.
Probowałem zaktualizować sterowniki - nic.
Probowałem wyszukać problemu z siecia poprzez panel sterowania - nic.
Probowałem dodać nowe urządzenia - nic.
Według mnie coś jest mimo wszystko nie tak z kartą sieciową. Dlaczego?
W polu uruchom/cmd/(nie pamiętam) wyskakuje okienko i informuje o tym, że internet w ogóle nie jest podłączony.
Jeśli chodzi o menadżer urządzeń to też trochę dziwna sprawa, bo wygląda to następująco. W zakładkach nie ma w ogóle do wyboru karty sieciowej, jest tylko coś takiego:
---NAZWA KOMPUTERA
------computer]
------modems]
------monitor]
------ other devices]
---------ethernet controller]
---------network controller]
---------unknown device]
---------unknown device]
------processors]
Tak mniej więcej wygląda moje drzewko w menadżerze urządzeń.
Już nie wiem, z której strony to ugryźć, mam nadzieję, że Wy wiecie.
Jako, że jestem nowy na forum, mogłem temat założyć w nieodpowiednim dziale za co z góry przepraszam.
Mój problem polega na tym, że komputer nie widzi kabla do internetu. Trochę jaśniej.
Mam internet z firmy wmc, stałe łącze. Mając komputer stacjonarny nie ma żadnego problemu z podłączeniem się do sieci. Podłączam kabel, od razu działa jak należy. Karta sieciowa to Realtec rtl8139 family.
Teraz w plusie wziąłem laptopa Acer Aspire V3-571 (windows 7, 64bity) wraz z internetem mobilnym. A że wpadłem w szał zassysania z sieci limit mi się skończył i wpadłem na pomysł aby podłączyć moje stałe łącze pod laptopa. I tu własnie pojawia się problem.
Podłączając kabel dioda się świeci ale nic więcej się nie dzieje. I nie wiem teraz w czym tkwi problem (podejrzewam, że z kartą sieciową).
W biosie kartę sieciową włączyłem, tj. turn on lan - enabled (tak, zatwierdziłem zmiany).
Sterowniki ze strony producenta zainstalowałem.
Probowałem zmienić numer mac na różne sposoby - nic.
Probowałem zaktualizować sterowniki - nic.
Probowałem wyszukać problemu z siecia poprzez panel sterowania - nic.
Probowałem dodać nowe urządzenia - nic.
Według mnie coś jest mimo wszystko nie tak z kartą sieciową. Dlaczego?
W polu uruchom/cmd/(nie pamiętam) wyskakuje okienko i informuje o tym, że internet w ogóle nie jest podłączony.
Jeśli chodzi o menadżer urządzeń to też trochę dziwna sprawa, bo wygląda to następująco. W zakładkach nie ma w ogóle do wyboru karty sieciowej, jest tylko coś takiego:
---NAZWA KOMPUTERA
------computer]
------modems]
------monitor]
------ other devices]
---------ethernet controller]
---------network controller]
---------unknown device]
---------unknown device]
------processors]
Tak mniej więcej wygląda moje drzewko w menadżerze urządzeń.
Już nie wiem, z której strony to ugryźć, mam nadzieję, że Wy wiecie.