logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z siecią Lan - Laptop nie widzi kabla. Problem z kartą sieciową.

jestemdomel 29 Paź 2012 14:31 19659 8
REKLAMA
  • #1 11464151
    jestemdomel
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie.
    Jako, że jestem nowy na forum, mogłem temat założyć w nieodpowiednim dziale za co z góry przepraszam.
    Mój problem polega na tym, że komputer nie widzi kabla do internetu. Trochę jaśniej.

Mam internet z firmy wmc, stałe łącze. Mając komputer stacjonarny nie ma żadnego problemu z podłączeniem się do sieci. Podłączam kabel, od razu działa jak należy. Karta sieciowa to Realtec rtl8139 family.

Teraz w plusie wziąłem laptopa Acer Aspire V3-571 (windows 7, 64bity) wraz z internetem mobilnym. A że wpadłem w szał zassysania z sieci limit mi się skończył i wpadłem na pomysł aby podłączyć moje stałe łącze pod laptopa. I tu własnie pojawia się problem.
    Podłączając kabel dioda się świeci ale nic więcej się nie dzieje. I nie wiem teraz w czym tkwi problem (podejrzewam, że z kartą sieciową).

W biosie kartę sieciową włączyłem, tj. turn on lan - enabled (tak, zatwierdziłem zmiany).

Sterowniki ze strony producenta zainstalowałem.
    Probowałem zmienić numer mac na różne sposoby - nic.
    Probowałem zaktualizować sterowniki - nic.
    Probowałem wyszukać problemu z siecia poprzez panel sterowania - nic.
    Probowałem dodać nowe urządzenia - nic.

Według mnie coś jest mimo wszystko nie tak z kartą sieciową. Dlaczego?
    W polu uruchom/cmd/(nie pamiętam) wyskakuje okienko i informuje o tym, że internet w ogóle nie jest podłączony.
    Jeśli chodzi o menadżer urządzeń to też trochę dziwna sprawa, bo wygląda to następująco. W zakładkach nie ma w ogóle do wyboru karty sieciowej, jest tylko coś takiego:

---NAZWA KOMPUTERA
    ------computer]
    ------modems]
    ------monitor]
    ------ other devices]
    ---------ethernet controller]
    ---------network controller]
    ---------unknown device]
    ---------unknown device]
    ------processors]

Tak mniej więcej wygląda moje drzewko w menadżerze urządzeń.

Już nie wiem, z której strony to ugryźć, mam nadzieję, że Wy wiecie. :)
  • REKLAMA
  • #2 11464207
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    No właśnie uruchom-cmd-ipconfig/all i daj screena co jest.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11464264
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Przywróć ustawienia domyślne karty,następnie połącz notebooka z komputerem i sprawdź czy działa połączenie sieciowe.

Dodano po 3 [minuty]:

Problemem będzie prawdopodobnie filtrowanie adresu MAC przez operatora internetu-rozwiązaniem może być zakup odpowiedniego routera(xdsl z opjcą klonowania adresu mac),wtedy komputer podłączasz przewodowo,a z laptopa łączysz się przez WiFi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 11464299
    jestemdomel
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    To czekaj, bo albo czegoś nie rozumiem albo jest to mało sensowne.
    Adres mac wpisywałem na kilka sposobów i internet mimo to nie działał.

Czyli, że jakby mi się ten komputer stacjonarny zepsuł to już po ptakach? Mogę kabel podłączyć tylko do pc i nigdzie więcej? Trochę bezsens.
  • Pomocny post
    #6 11464321
    sosarek

Poziom 43  
    Dokładnie tak,dlatego polecam router.Wpisywanie adresu mac nie ma najmniejszego sensu ponieważ jest on sprzętowo przypisany do konkretnego urządzenia.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11465951
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    sosarek - gdybyś przyjrzał się zrzutowi ekranu dokładniej, zobaczyłbyś, że nie ma tam żadnej fizycznej karty sieciowej, więc może podłączać sobie nawet Junipery i Cisco, a i tak Internet nie zadziała.
    Właśnie te unknown device kryją w sobie kartę sieciową. Zainstaluj sterowniki do komputera zgodnie z zaleceniami producenta, a Internet będzie miał większe możliwości rozpoczęcia pracy.
  • #8 11466006
    sosarek

Poziom 43  
    W chwili obecnej skazany jestem do korzystania z tabletu,a na nim nie wszystko da się zrobić/zobaczyć.Niemniej nie zmienia to faktu że większość operatorów kablowych korzysta właśnie z filtrowania adresów mac w celu ograniczenia dostępu do sieci osobom trzecim,dlatego zasugerowałem użycie routera xdsl,ale w pierwszej kolejności podpiecia notebooka bezpośrednio do komputera celem sprawdzenia poprawności konfiguracji połączenia kablowego i działania karty w notebooku.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire V3-571, który nie widzi kabla Ethernet, mimo że komputer stacjonarny działa poprawnie. Karta sieciowa w laptopie jest włączona w BIOSie, a sterowniki zostały zainstalowane. Użytkownik podejrzewa, że problem może dotyczyć filtrowania adresu MAC przez dostawcę internetu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przywrócenie ustawień domyślnych karty sieciowej oraz rozważenie zakupu routera xDSL z opcją klonowania adresu MAC, aby umożliwić podłączenie laptopa do sieci. Wskazano również na konieczność zainstalowania odpowiednich sterowników, aby laptop mógł poprawnie rozpoznać kartę sieciową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA