Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ.

splawik00 20 Jul 2015 19:22 4584 11
Relpol
  • Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ.

Witam.
    Chciałbym przedstawić kolejną konstrukcję służącą do sterowania kamerami PTZ. Urządzenie powstało z powodu dużych cen gotowych sterowników oraz tego, że potrzebowałem bezprzewodowego sterownika, a takiego gotowego nigdzie nie znalazłem. Węc postanowiłem zbudować od samemu :)
    Całość jest o tyle uniwersalna, że może służyć jako bezprzewodowy sterownik lub statyczny. Oznacza to, że nie musimy korzystać z odbiornika. Przewody RS485 można podłączyć bezpośrednio do nadajnika.
    Całosć oparta jest na procesorach Atmega8, zarówno nadajnik jak i odbiornik, a taktowanie to kwarc 8MHz. Zasilanie nadajnika zrealizowane jest na akumulatorze litowo-polimerowym o pojemności 3,1Ah co starcza na bardzo długi czas użytkowania. Urządzenie posiada oczywiście wbudowaną ładowarkę z zabezpieczeniem termicznym akumulatora. Komunikacja bezprzewodowa oparta jest na układach NRF24L01. Zasięg uzyskiwany z tych modułów to kilkanaście metrów w mieszkaniu.
    Jeśli chodzi o funkcjonalność to urządzenie nadaje komendy w protokole PELCO-P przy prędkości 4800 przez UART. Następnie całosć przetwarzania jest na kostkach MAX485 do standardu RS485. Przewidziana jest również możliwość użycia poprzez zworę terminatora zarówno w odbiorniku jak i nadajniku.
    Niestety w obecnej wersji nie przewidziałem możliwości zmiany protokołu oraz prędkości. Również adres kamery jest ustawiony na stałę na 22.
    Stwrowanie odbywa się poprzez joystick (pion, poziom, zoom) oczywiście proporcjonalnie do wychylenia drążka zmienia się prędkość. Dodatkowo mamy klawiaturę za pomocą której można wybierać presety i ścieżki patrolowe oraz je zapamiętywać (zapisywać) po dłuższym przytrzymaniu przycisku. Dodatkowo można ustawiaćć ręcznie focus kamery przyciskami * i #. Wejście w menu kamery odbywa się przyciskiem na joysticku.
    Jeśli chodzi o wsady do procesorów to niestety na razie nie przewiduję udostępnienia ich na forum. Zamieszczam schematy oraz zdjęcia konstrukcji i zapraszam do zadawania pytań :)

Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ. Bezprzewodowy sterownik kamer PTZ.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    splawik00
    Level 23  
    Has specialization in: ---
    splawik00 wrote 842 posts with rating 134, helped 34 times. Live in city Zielona Góra. Been with us since 2007 year.
  • Relpol
  • Relpol
    dedito
    Level 39  
    splawik00 wrote:
    Urządzenie powstało z powodu dużych cen gotowych sterowników
    A jaki jest orientacyjny koszt twojego rozwiązania?
    Gruby__
    Level 16  
    Do czego jest ten byczy silnik i potencjometr? I dlaczego to właśnie w taki sposób jest zrobione? ;)
    Gruby__
    Level 16  
    O matko, z tyłu wygląda to jak serwo, a to jest joystick. :D Przepraszam za niedopatrzenie. ;)
    splawik00
    Level 23  
    Niestety moduły ze wzmacniaczami są tak samo skuteczne jak te bez. Robiłem testy i nie odnotowałem żadnej różnicy w zasięgu. Może coś źle skonfigurowałem, tylko co? Moc na max, prędkość transmisji minimalna, sprawdzałem różne kanały i nic.
    Przekaźnik rozłącza akumulator od układu. Wtedy gdy używam urządzenie podczas ładowania to cały prąd idzie z ładowarki, a nie z ładowanego akumulatora.
    WALDERAMA 7!
    Level 12  
    Fajnie, ale bez wsadu to projekt wystawiony tylko do pochwalenia się,
    a szkoda, potrzebuję tylko wbić się do swojej kamery na bramie by optymalnie z domu sprzed TV poustawiać ją sobie
    Potrzebuję tylko obsłużyć menu, bez obracania,
    Może ktoś pomóc? w ostateczności mogę rozwinąć te 100m skrętki by podłączyć się kablem, tylko jak to zasterować by mieć kursory i menu?