logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie i podgląd kamer przez internet mobilny

matty70 06 Lis 2012 14:13 23325 16
  • #1 11495577
    matty70
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, jak wygląda na dziś możliwość podłączenia rejestratora i podgląd kamer poprzez internet mobilny.
    Dzwonilem do operatorów i jak ustaliłem tylko play daje zewnętrzne IP ale blokuje większość portów, dostępny jest tylko port 80 i jakiś z którego korzysta windows (słowa pani z telefonu). Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów przerabiał ten problem to proszę o pomoc. Podobne wątki na forum już sprawdzałem ale są dość leciwe.

Podumowując czy jest to na chwilę obecną możliwe i które sieci to umożliwiają.
    Z góry dziękuję
  • #2 11495692
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    Plus dla biznesu ma taką opcję, testowane na monitoringu sklepu z brakiem dostępu do internetu po kablu.
  • #3 11495806
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    matty70 napisał:
    tylko play daje zewnętrzne IP ale blokuje większość portów, dostępny jest tylko port 80 i jakiś z którego korzysta windows

Jeśli chodzi o połączenia TCP przychodzące z zewnątrz to w publicznych APNach wszyscy operatorzy je blokują.
    Jednak każdy operator może włączyć dla danej karty SIM dostęp do APN bez wymienionej blokady. Plus, T-mobile i Orange mają taką usługę dla kart abonamentowych w standardowej ofercie. Play chyba tego nie oferuje.
  • #4 11498533
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    Pawel2420 napisał:
    lus, T-mobile i Orange mają taką usługę dla kart abonamentowych w standardowej ofercie. Play chyba tego nie oferuje.

Oczywiście wiąże się to z pewnymi kosztami co miesiąc.
  • #6 11498704
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Chyba pozostaje tylko monitoring komputerowy, odpowiednie oprogramowanie i skorzystanie z serwera pośredniczącego w dostępie do monitoringu (rodzaj reverse proxy).
    Nie spotkałem rejestratora z taką funkcją.
  • #7 11498921
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Zbliżoną funkcjonalność oferuje w swoim rozwiązaniu firma Heitel.
  • #8 11510618
    matty70
    Poziom 11  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc. Zamierzam osobiście odwiedzić operatorów, aby jeszcze zasięgnąć języka o opcje dla firm. Nie zapomnę podzielić się uzyskanymi informacjami.
  • #9 11513547
    matty70
    Poziom 11  
    Witam , dziś odwiedziłem trzy salony: ery, play i plus.
    Tylko w plus otrzymałem jednoznaczą odpowiedź i to pozytywną. Publiczne ip otrzymuje się jako opcję do standardowej usługi. Opcja kosztuje 30 zł. niestety nie posiadaja routerów z wyjściem RJ, ale to już nie problem. w pozostałych salonach mieli niezłą "zagwozdkę" jakie ip przydzielają.
  • #10 11513663
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Tzw. publiczny adres IP i możliwość nawiązywania połączeń TCP z Internetu do urządzenia mobilnego to dwie zupełnie różne sprawy.
  • #11 11513768
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Dokładnie powinieneś pytać o publiczne IP, najlepiej stałe (nie dynamicznie) i bez blokady portów wejściowych z Internetu.
  • #12 11513792
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    na razie to przetestowałeś " salonowców" pod katem znajomości usług, która to jak zaczyna się nieco drążyć temat okazuje się zazwyczaj dość powierzchowną.......
    miałem to samo. Sprzedawcy świetnie orientują sie w tym ile pixeli ma aparat w telefonie ale stałe/ zmienne IP jakieś porty.....
    Pozdrawiam
  • #13 11514196
    matty70
    Poziom 11  
    Dokładnie tak jak powiedział kol. Suworow powierzchowna wiedza "salonowców". Próba drążenia tematu zawsze kończyła się telefonem do kogoś bardziej ogarniętego w IT. Dla mnie problemem właśnie jest nie jak zestawić połączenie tylko czy da się to zrobić na tym co te sieci oferują, a o odpowiedź u źródeł ciężko.
  • #14 11514566
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    napewno jest jeszcze w t-mobile. Rok temu było tylko w abonamencie na firmy, 10pln miesięcznie. Tera pewnie podobnie jest. Ale miałem z salonowcem inne przejścia.... po wprowadzeniu usługi, APN musiałem zmienić, przez 2 tygodnie twierdzili że nic nie muszę zmieniać, wreszcie sam znalazłem na necie, że musiałem na eradata przejść.. dwa tygodonie im zajeło, niby coś włączali itp. Po 3 tygodniach do mnie zadzwonili że "eureka wiemy"..... złożyłem reklamacje, że przez ich bezndziejne wsparcie ponad tydzień nie miałem dostępu do uslugi, dali jakieś 2gb darmowe...
    Generalnie usługi mobilne na miernym poziomie, powinni mieć zrobiony poradnik, co powiedzieć jak klient chce stałę IP i co klient ma ustawić.... bo zmiana polega tylko na zmianie APN z "internet" na "eradata"...
  • #15 12743316
    rav_bt
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Kamery BTICAM mają opcję P2P. Zestawiają połączenie od strony kamery, wiec czy dostawca GSM blokuje porty przychodzące czy nie, nie ma to znaczenia na kamerę można wejść bez problemu!
    Podłączenie i podgląd kamer przez internet mobilny
  • #16 12749423
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Porty potrzebne to z reguły 80, 3357 i 3360. Dynamiczne IP nie jest problemem, można używać DDNS np. no-ip.com. Jeśli chodzi o samo podłączenie urządzenia do rejestratora przez gniazdo sieciowe wystarczy router z obsługą modemów GMS (ok.100zł).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 12757171
    rav_bt
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    sosarek napisał:
    Porty potrzebne to z reguły 80, 3357 i 3360. Dynamiczne IP nie jest problemem, można używać DDNS np. no-ip.com. Jeśli chodzi o samo podłączenie urządzenia do rejestratora przez gniazdo sieciowe wystarczy router z obsługą modemów GMS (ok.100zł).

Pod warunkiem, że dostawca GSM odblokowuje porty przychodzące. W większości przypadków trzeba za to zapłacić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o możliwościach podłączenia rejestratorów i podglądu kamer przez internet mobilny. Operatorzy, tacy jak Plus, T-Mobile i Orange, oferują opcje z publicznym IP, jednak często wiążą się one z dodatkowymi kosztami i ograniczeniami w blokowaniu portów. Play oferuje zewnętrzne IP, ale z ograniczeniem do portu 80. Użytkownicy sugerują korzystanie z rozwiązań P2P, jak kamery BTICAM, które umożliwiają połączenie bez względu na blokady portów. Wiele osób podkreśla, że wiedza pracowników salonów operatorów na temat tych usług jest często powierzchowna, co utrudnia uzyskanie dokładnych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA