logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ranking najlepszych programów do szeroko pojętej analizy i przywracania.

cough 23 Lis 2012 22:44 1989 15
REKLAMA
  • #1 11566806
    cough
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam, na wstępie nie jestem zbyt doświadczony w dziedzinie analizy i przywracania danych, lecz parę dni temu trafił do mnie komputer który był u kilku "specjalistów" którzy nie mogli stwierdzić czemu komputer się zawiesza , wywala BSOD ect. Odkryłem że to dysk , poczytałem trochę, pobawiłem się z mhdd i komputer odżył.
    Chciałbym nabyć trochę wiedzy dotyczącej odzyskiwania danych i analizy hdd.
    Jeśli ktoś byłby na tyle uprzejmy by podzielić się swoją wiedzą, będę niezmiernie wdzięczny. Na wstępie chciałbym skompletować aplikacje które są jakby obowiązkowe w tych kręgach. Słyszałem o Parted Magic, DMDE, i masie innych, ale co zdaniem użytkowników którzy zjedli zęby w tym temacie, jest najlepsze ?
    Chciałbym przetestować aplikacje pozwalające na analize i odzysk z prawie wszystkich nośników.

PS. Liczę na opinie typu MHDD najlepszy do analizy, dmde do przywracania itp, aby móc uczyć się na najlepszym oprogramowaniu.
  • REKLAMA
  • #2 11566956
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Podwieszone - niebieskie tematy oraz FAQ, przeczytaj ze zrozumieniem.
    A potem to już ciągła praca w poszerzaniu własnej wiedzy. ;-)
    DMDE i MHDD są OK.
  • #3 11567056
    cough
    Poziom 9  
    jak rozumiem dmde jest programem windowsowym, natomaist mhdd jest dosowym programem low level, wiec czy uzywajac dmde do wykonania kopi posektorowej nie ryzykuje pogorszenia stanu uszkodzonego dysku?w mhdd jest opcja atof i czy nie jest to bezpieczniejsza droga do kopi posektorowej?
    a i tak nawiasem czy można wykonać kopię posektorową nośnika optycznego (CD,dvd ect)
  • REKLAMA
  • #4 11567409
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Rozszerz najpierw swoją wiedzę.
    1) DMDE - Windows = DUI , DOS , LINUX do NTFS i FAT-a bez RAW , Edycja HEX i po przez edytory (darmowy na 4000 plików w katalogu)
    2) PhotoREC - do RAW po sygnaturach (Darmowy) Windows - Linux
    3) MHDD nie do odzysku a do pracy testowania z dyskami DOS
    4) Vivart Tak jak DMDE z własnym systemem botowalnym

DMDE robi kopie tego co widzi na to co widzi (nie na CD i DVD) A po logice to mogą być nawet twoje plecy jeśli będą widoczne jako dysk logiczny w windowsie i będą do odczytu.

Poszerz wiedzę : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1202997.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1589389.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1332894.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
  • #5 11568360
    cough
    Poziom 9  
    tak wiem że mhdd nie jest programem do odzysku, lecz jednak potrafi on wykonać kopie posektorową. Co do DMDE to testowałem dziś w nocy ten program i wydaje się być przyjemny w obsłudze.
    Na forum czytałem że po nadpisaniu sektora raczej nie ma możliwości odzyskania poprzednio zawartej informacji, i podzielam tą opinię, lecz skoro już jedno nadpisanie sektora wystarcza do bezpowrotnej utraty danych z sektora, to po co wymyślono metodę Gutmanna ?
  • #6 11568472
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    cough napisał:
    Na forum czytałem że po nadpisaniu sektora raczej nie ma możliwości odzyskania poprzednio zawartej informacji, i podzielam tą opinię, lecz skoro już jedno nadpisanie sektora wystarcza do bezpowrotnej utraty danych z sektora, to po co wymyślono metodę Gutmanna ?

M.in. po to zeby robić ludziom wode z mózgu i wyciągać kasę od nieświadomych ludzi. Tak jak ci kolesie tutaj: http://next.gazeta.pl/next/1,114656,11954332,...ie_obrocisz__Polski_patent_na_niszczenie.html

Takich bredni jest wiele w internecie.
  • #7 11568681
    cough
    Poziom 9  
    czy ja wiem? Ontrack to chyba nie firma krzak, może wiedzą co mówią i zapewne dysponują technologią a nie softem jak większość tutaj.
    Z tego co znalazłem metoda Gutmanna stworzona została by uniemożliwić odzysk z użyciem mikroskopu elektronowego.
  • REKLAMA
  • #9 11568880
    cough
    Poziom 9  
    mam takie pytanie, czysto teoretyczne, powiedzmy jest plik worda, ktory jest zapisany w kilku sektorach, po jakimś czasie jeden sektor pada, i nie idzie go odczytać, plik worda oczywiście przestaje działać. Czy po skopiowaniu dobrych sektorów, istnieje jakaś możliwość aby powiedzmy skrypt próbował jakby "losowo" wgrywać dane hex w sektor aby próbować odtworzyć dane z uszkodzonego sektora? Nie wiem może na podstawie CRC choć nie wiem akurat CRC.
  • REKLAMA
  • #10 11568913
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    Załóżmy, że odzyskasz cały plik worda z pominięciem jednego sektora dysku, brakuje Ci 512 bajtów. Prędzej napiszesz od nowa dokument, niż wygenerujesz brakujący ciąg (wartości od 0 do 255 na 512 pozycjach - jest co zgadywać).

Jeśli się kalkulator nie myli to jest to ~1,044e+1233 kombinacji :)
  • #11 11568936
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    cough napisał:
    czy ja wiem? Ontrack to chyba nie firma krzak, może wiedzą co mówią i zapewne dysponują technologią a nie softem jak większość tutaj.
    Z tego co znalazłem metoda Gutmanna stworzona została by uniemożliwić odzysk z użyciem mikroskopu elektronowego.

Nawet nie mam siły z tym polemizować. Powtarzasz po prostu zasłyszane legendy ludowe wyssane z palca. Do tego powołujesz się na firmę po której wszystkie laby w Polsce poprawiają :)
  • #12 11569101
    cough
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Załóżmy, że odzyskasz cały plik worda z pominięciem jednego sektora dysku, brakuje Ci 512 bajtów. Prędzej napiszesz od nowa dokument, niż wygenerujesz brakujący ciąg (wartości od 0 do 255 na 512 pozycjach - jest co zgadywać).

Jeśli się kalkulator nie myli to jest to ~1,044e+1233 kombinacji :)

więc jeśli plik do odzyskania zapisał coś w sektorze który później stał się bad to jedyna opcja to odzyskanie pliku z wyłączeniem danych jakie były zapisane w bad sektorze, czyli np gdzieś w połowie pliku zniknie parę zdań tak? Rozumiem że w próbie odczytania reszty pliku w ruch idzie jakiś hex?
  • #13 11570467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 11572470
    cough
    Poziom 9  
    troche z innej beczki, kupiłem nowy dysk i chce przesiąść się ze starego i stary wyzerować wiec pomyslalem o kopi posektorowej co zapewne dało by idealną kopię 1:1, tylko dla przykładu na partycji systemowej jest troche wolnego miejsca, a tworzac posektorową program zapewne bedzie kopiował nawet te puste sektory i przy wgrywaniu kopii na nowy dysk tak samo bedzie wgrywał puste sektory na nowy dysk. Jest jakiś soft ktory robi kopie sektor po sektorze ale tylko tych sektorów w których znajdują się pliki?
  • #15 11572536
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    Komercyjny Ghost lub darmowa Clonezilla. Ale one nie robią kopii posektorowej. Ideą kopii posektorowej jest kopiowanie sektora niezależnie od tego, jaka jest jego wartość. Jeśli chcesz sklonować zawartość i strukturę dysku (ale nie koniecznie zrobić kopię posektorową) to między innymi dwa wspomniane narzędzia to zrobią.
  • #16 11572542
    cough
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Komercyjny Ghost lub darmowa Clonezilla. Ale one nie robią kopii posektorowej. Ideą kopii posektorowej jest kopiowanie sektora niezależnie od tego, jaka jest jego wartość. Jeśli chcesz sklonować zawartość i strukturę dysku (ale nie koniecznie zrobić kopię posektorową) to między innymi dwa wspomniane narzędzia to zrobią.

wielkie dzieki właśnie chwile temu trafiłem na clonezilla, btw clonezilla potrafi zrobic kopie posektorową jak i tą blokową.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat programów do analizy i odzyskiwania danych, w szczególności MHDD i DMDE, które są uznawane za przydatne narzędzia. Użytkownicy podkreślają, że MHDD jest programem do niskopoziomowego testowania dysków, natomiast DMDE działa w systemie Windows i umożliwia edycję HEX oraz odzyskiwanie danych. Wspomniano również o PhotoREC jako narzędziu do odzyskiwania danych po sygnaturach oraz Vivart, który ma własny system bootowalny. Użytkownicy dyskutowali o metodzie Gutmanna, jej zastosowaniu oraz o możliwościach odzyskiwania danych z uszkodzonych sektorów. Zwrócono uwagę na różnice między kopiowaniem posektorowym a kopiowaniem plików, a także na programy takie jak Clonezilla i Ghost, które mogą być użyte do klonowania dysków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA