Witam
Projektujac kolumny spedzilem wiele godzin w poszukiwaniu odpowiedniego glosnika oraz dobraniu do niego odpowiedniej obudowy. Pozniej przyszedl czas na realizacje projektu, no i niby wszystko dopiete na ostatni guzik, kolumny stoja gotowe i.... niespodzianka
Buda zamiast 25 litrow ma 30 (netto) i jakby tego bylo malo dowiedzialem sie ze Xmax dla tytulowego glosnika to +/- 3,5 mm a nie +/- 7 mm... Mysle sobie "zobaczmy jak to wyglada w symulatorze". Odpalam WinISD alpha i widze cos co mnie martwi czyli wykres wychylenia membrany (tak to chyba sie nazywa?).
Dla 50 W w obudowie 30l (strojenie 36 Hz):
dla 25 Hz - 21 mm
dla 30 Hz - 11 mm
dla 36 Hz - 3 mm (czestotliwosc strojenia), pozniej rosnie az do
58 Hz - 9 mm, a nastepnie spada osiagajac
121 Hz - 3,5 mm (Xmax).
Dla 25 litrow wyglada to nastepujaco:
dla 25 Hz - 22 mm
dla 30 Hz - 14 mm
dla 40 Hz - 2 mm (czestotliwosc strojenia), pozniej rosnie az do
62 Hz - 8 mm, a nastepnie spada osiagajac
122 Hz - 3,5 mm (Xmax).
No i teraz nie wiem do ilu litrow zmniejszac obudowe ? 25 litrow czy moze wytlumione 20 (25 l tez bedzie wytlumione).
Zastanawiam sie ciagle jakiej mocy wzmacniacz dobrac do tego sprzetu ?
Projektujac kolumny spedzilem wiele godzin w poszukiwaniu odpowiedniego glosnika oraz dobraniu do niego odpowiedniej obudowy. Pozniej przyszedl czas na realizacje projektu, no i niby wszystko dopiete na ostatni guzik, kolumny stoja gotowe i.... niespodzianka
Dla 50 W w obudowie 30l (strojenie 36 Hz):
dla 25 Hz - 21 mm
dla 30 Hz - 11 mm
dla 36 Hz - 3 mm (czestotliwosc strojenia), pozniej rosnie az do
58 Hz - 9 mm, a nastepnie spada osiagajac
121 Hz - 3,5 mm (Xmax).
Dla 25 litrow wyglada to nastepujaco:
dla 25 Hz - 22 mm
dla 30 Hz - 14 mm
dla 40 Hz - 2 mm (czestotliwosc strojenia), pozniej rosnie az do
62 Hz - 8 mm, a nastepnie spada osiagajac
122 Hz - 3,5 mm (Xmax).
No i teraz nie wiem do ilu litrow zmniejszac obudowe ? 25 litrow czy moze wytlumione 20 (25 l tez bedzie wytlumione).
Zastanawiam sie ciagle jakiej mocy wzmacniacz dobrac do tego sprzetu ?