logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zoptymalizować obudowę dla głośnika XW-165-1394 przy 30l?

Logan 04 Lut 2005 15:02 1707 29
REKLAMA
  • #1 1197564
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Witam ;)

Projektujac kolumny spedzilem wiele godzin w poszukiwaniu odpowiedniego glosnika oraz dobraniu do niego odpowiedniej obudowy. Pozniej przyszedl czas na realizacje projektu, no i niby wszystko dopiete na ostatni guzik, kolumny stoja gotowe i.... niespodzianka :( Buda zamiast 25 litrow ma 30 (netto) i jakby tego bylo malo dowiedzialem sie ze Xmax dla tytulowego glosnika to +/- 3,5 mm a nie +/- 7 mm... Mysle sobie "zobaczmy jak to wyglada w symulatorze". Odpalam WinISD alpha i widze cos co mnie martwi czyli wykres wychylenia membrany (tak to chyba sie nazywa?).

Dla 50 W w obudowie 30l (strojenie 36 Hz):

dla 25 Hz - 21 mm
    dla 30 Hz - 11 mm
    dla 36 Hz - 3 mm (czestotliwosc strojenia), pozniej rosnie az do
    58 Hz - 9 mm, a nastepnie spada osiagajac
    121 Hz - 3,5 mm (Xmax).

Dla 25 litrow wyglada to nastepujaco:

dla 25 Hz - 22 mm
    dla 30 Hz - 14 mm
    dla 40 Hz - 2 mm (czestotliwosc strojenia), pozniej rosnie az do
    62 Hz - 8 mm, a nastepnie spada osiagajac
    122 Hz - 3,5 mm (Xmax).

No i teraz nie wiem do ilu litrow zmniejszac obudowe ? 25 litrow czy moze wytlumione 20 (25 l tez bedzie wytlumione).

Zastanawiam sie ciagle jakiej mocy wzmacniacz dobrac do tego sprzetu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1197620
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Więc sprawa jest trochę dziwna. W WinISD podaje się wychylenie w jedną stronę. Czyli 3,5mm co daje w sumie 7mm P-P. Natomias zakładka cone... podaje chyba wychylenie P-P. Tak przynjamniej wydaje mi się po tym co zaobserwowałem.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #3 1197907
    Logan
    Poziom 30  
    Kwaczor napisał:
    Więc sprawa jest trochę dziwna. W WinISD podaje się wychylenie w jedną stronę. Czyli 3,5mm co daje w sumie 7mm P-P. Natomias zakładka cone... podaje chyba wychylenie P-P. Tak przynjamniej wydaje mi się po tym co zaobserwowałem.

Gdy projektowalem kolumne mialem wpisane +/- 7mm i wszysto wygladalo calkiem inaczej :)
  • Pomocny post
    #4 1202155
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Najbardziej mnie dziwi, ze WinISD pokazuje na wykresie Cone Excursion nie od peak do peak, tylko od 0 do peak... A powinien P-P (tak jak jest to zaznaczone w opcjach wykresu). Latwo sprawdzic to, zauwazajac, ze tamtejsza czerwona linia to xmax, a w mysl tych ustawien powinna byc 2 razy wyzej :? :? :?
  • Pomocny post
    #5 1202171
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Trzeba byc bardzo lekko myslnym zeby dawac 16cm glosnik do budy 30L i myslec ze nic sie nie stanie...

Zakres tolerowanych obudow dla tego glosnika to 15-20L

ZAPAMIETAJ:
    lepsza lekka gorka w symulatorze niz wielkie siodlo na mocowej i zmulony, przeciagły bas...
  • Pomocny post
    #6 1202178
    djbolo
    Poziom 31  
    :arrow: nfsking - racja, a jesli zrobimy wbrew tej zasadzie (jesli musimy isc na jakis kompromis) to bedziemy zalowac podczas glosniejszych imprez. Chociaz w sumie 16cm na imprezie, to chyba tylko do satelity.
  • REKLAMA
  • #7 1202277
    Logan
    Poziom 30  
    nfsking napisał:
    Trzeba byc bardzo lekko myslnym zeby dawac 16cm glosnik do budy 30L i myslec ze nic się nie stanie...

Zakres tolerowanych obudow dla tego glosnika to 15-20L

VAS tego glosnika to 28 litrow, 25 litrow doradzil mi toadi o czym mozesz sie przekonac w tym poscie , impuls dla takiej obodowy wynosi troche ponad 15 ms a wiec akceptowalny dla obudowy b-r.

30 (doklandie to 27) litrow wyszlo przypadkiem, gdy przeprowadzalem symulacje mialem wpisane +/- 7 mm i wszystko wygladalo naprawde super, a teraz taki zonk.. no ale przeciez kolumn nie wyrzuce... ;)
  • Pomocny post
    #8 1203793
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Popatrz sobie, pewnie to Xmax, to jest maxymalne liniowe 3,5 mm. Xmax, które tam się powinno wpisać, wynosi tak pewnie z 6mm, jest wyższe od liniowego. Za liniowym głośnik jeszcze może prawie (zazwyczaj ) drugie tyle iść, zanim uderzy o nabiegunnik, albo uszkodzi zawieszenie.

To co napisałeś to jest faktycznie trochę dużo (mimo wszystko, co napisałem wyżej), pewnie nie da się tego nie usłyszeć.

W środek obudowy wrzuć jakieś wzmocnienie, poziomą przegrodę, pod nią nasyp piasek albo coś, zmniejsz tym sposobem do 25L i włóż ten głośnik. W ten sposób zniwelujesz problem z wytrzymałością mocową.
  • Pomocny post
    #9 1203819
    nfsking
    Poziom 24  
    logan, impuls i cha-ka to nie wszystko... istnieje cos takiego jak wytrzymalosc mocowa. Niestety ten parametr jest pomijany(lub niedoceniany) przez wiekszosc młodych konstruktorów.
  • #10 1203843
    djbolo
    Poziom 31  
    Wykres wytrzymalosci mocowej wiaze sie bezposrednio z wykresem wychylenia. Ja wole najpierw patrzec na wykres wychylenia, wiem wtedy o ile glosnik moze grac powyzej xmax. Dopiero pozniej patrze jak to teoretycznie wyglada wzgledem mocy.

Ale pamietajcie, ze to co jest na tych wykresach, to i tak jest dla danej czestotliwosci przy stalym wysterowaniu (sinus o stalej glosnosci). A w muzyce to jest przeciez bum... a nastepnie, jak raz eqt ladnie okreslil, ogon nizszych-spadajachych czestotliwosci.
  • REKLAMA
  • #11 1203879
    gdL
    Poziom 27  
    Ale ten wykres też nie uwzględnia podatności zawieszenia, jak się nie wpisze, też narysuje wykres. Ani progresywnego zawieszenia "S" ...

Generalnie nie trzeba aż tak na to patrzeć. 888 mają po 14mm Xmax, a już przy wzmaku 20 w falują. Jak masz dobry głosnik, to się nie martw, bo nie ma czym. Wykres "Cone excursion" ma znaczenie bardziej poglądowe. Ktoś na forum mi tak napisał, bo też się stresowałem, że moja Vifa ma maxymalnie 4mm liniowo. Nie potrzebuje więcej...
  • #12 1203920
    djbolo
    Poziom 31  
    :arrow: gdL - no dziwne, bo u mnie nie ma problemow z tymi wykresami, jak zwieksze podatnosc, to rzecz jasna ze wychylenie wzrosnie. A jak podasz podstawowa piątke: fs, Qts, Qms, Qes, Vas, to jak niby program moze sobie wyrysowac wychylenie bez podatnosci i BL :?:
  • #13 1203970
    gdL
    Poziom 27  
    Bez BI rysuje, ale wychodzi mu większe wychylenie. Rysuje też bez CMs. Jak - nie wiem. to pewnie dlatego wychodzą dziwne rzeczy, jak się nie wpisze tego parametru, a wpisze xmax w estradówkach. Spadek mocy już przy 100Hz.. do 10 watów...

Reasumując, dla autora tematu. Sprawdź czy wpisałeś wartość BI i Cms do programu. Inaczej wykres traktuj z pprzymróżeniem oka.
  • #14 1203987
    djbolo
    Poziom 31  
    Ale to jest niemozliwe! Program nie moze sobie sam wymyslac parematrow!

Zobacz jak u mnie to wyglada przy podstawowych parametrach:
    Załączniki:
    • Jak zoptymalizować obudowę dla głośnika XW-165-1394 przy 30l? winisd.jpg (95.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1204001
    gdL
    Poziom 27  
    U mnie ...
    Załączniki:
    • Jak zoptymalizować obudowę dla głośnika XW-165-1394 przy 30l? dziwne.jpg (128.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1204014
    djbolo
    Poziom 31  
    A no tak, bo masz podane jednoczesnie Vas i Sd, a z tego wyliczysz Cms. Dalej rownie latwo wyliczyc z tych parametrow BL. Moze w tej tabelce tego nie widac, ale program widzi praktycznie wszystkie parametry. Zabierz mu wszystkie, tak zeby zostalo pierwsze 5, wtedy zobaczysz.
  • #17 1204031
    gdL
    Poziom 27  
    Możliwe, że jest jak mówisz. Mi tego nie pokazał, że je policzył.

A dlaczego mówię o poglądowym traktowniu wykresu.. ano zobaczcie sobie...

Paczki mają po niewielkie jak na estradówki... Po 100, 150L. A jednak wytrzymałośc mocowa ... pozostawia do życzenia, a cone exc. jest prawie zawsze (poza strojeniem ) powyżej normy. Obudowa BR.
    Załączniki:
    • Jak zoptymalizować obudowę dla głośnika XW-165-1394 przy 30l? Image4.jpg (95.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #18 1204052
    djbolo
    Poziom 31  
    W sumie Eminence'y maja i tak spory zapas wychylenia. Zobacz z innymi estradowkami - wlasciwie to bardzo czeste zjawisko z tym wychyleniem, np. Celestion Truvox. Ja bym tak do konca nie trzymal sie tych wykresow, w muzyce czesto okazuje sie inaczej. Te wykresy mozna uzyskac zmieniajac czestotliwosc sinusa podawanego na glosnik przy stalym wysterowaniu. Wtedy jak najbardziej.
  • #19 1204186
    Logan
    Poziom 30  
    nfsking wytrzymalosc mocowa dla b-r w 30 litrach wyglada lepiej niz dla zamknietej 20 litrow.

gdL wpisane mam wszystkie parametry ktore znalazlem na stronie producenta, reszte program sam sobie wyliczyl.
    Załączniki:
    • Jak zoptymalizować obudowę dla głośnika XW-165-1394 przy 30l? maximum power.jpg (161.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1204328
    nfsking
    Poziom 24  
    a kto mowi o zamknietej 20L???

chodzi cały czas o BR
  • #21 1204517
    gdL
    Poziom 27  
    Logan no ja widzę tylko jedną możliwość. Zmniejsz objętość obudowy, zmień strojenie siłą rzeczy, żeby nie popsuć charakterystyki.

Dobre będzie wsadzenie choćby worka z piachem i umocowanie go, żeby nie latał. To dobrze wpłynie na stabilność zresztą. Myk ten jest często stosowany w dobrych, drogich konstrukcjach. Tak z 1dm³. Resztę ( z 4dm, zależnie od potrzeb - zobacz sobie w WinISD ) wypełnij jakimś materiałem i odgrodź. Wytrzymałośc mococwa Ci skoczy.

Co do Xmax, to na stronie producenta jest Xmax liniowe. Ono jest jak już pisałem , niższe niż to które powinno się wstawić do WinISD.
  • #22 1204791
    Logan
    Poziom 30  
    nfsking zrobilem symulacje zamknietej aby miec z czym porownac.

gdL ze trzeba zmniejszyc obudowe to wiem tylko pytanie do ilu najlepiej ? 25 czy 20 litrow ? Strojenia nie moge zmienic (dluzszy tunel nie wchodzi w gre). Te kilka litrow mam zamia odjac styropianem poniewaz planuje powiesic kolumny pod syfitem i dodatkowe kg sa tutaj zbedne.
  • #23 1204815
    djbolo
    Poziom 31  
    :arrow: Logan - to ze na tym wykresie glosnik w BR ma ciut lepsza wytrzymalosc mocowa, to nie znaczy ze bedzie mniej swirowal. Trzebaby sie dowiedziec, od ktorego momentu powyzej xmax rzeczywiscie zaczyna swirowac.
  • #24 1204890
    Logan
    Poziom 30  
    djbolo napisał:
    :arrow: Logan - to ze na tym wykresie glosnik w BR ma ciut lepsza wytrzymalosc mocowa, to nie znaczy ze bedzie mniej swirowal. Trzebaby się dowiedziec, od ktorego momentu powyzej xmax rzeczywiscie zaczyna swirowac.

"Swirowal" ?? Mozesz pisac bardziej technicznym jezykiem poniewaz nic nie rozumiem... ? :>
  • #25 1204911
    djbolo
    Poziom 31  
    Jakby to bardziej po chlopsku wyjasnic: "niespodziewanie mocno wychylal sie" :lol:
  • #26 1204919
    gdL
    Poziom 27  
    Od pewnego momentu, podczas pracy poza liniowym wychyleniem głośnik zaczyna zniekształcać sygnał. Pojawia się słyszalna kompresja, zniekształcenie dźwięku i w końcu cewka uderza o nabiegunnik, co może skończyć się uszkodzeniem głośnika. Ale nie wiem o co chodzi Bolowi :))

Polecam porównać moduł impedancji, albo lepiej "Amplifier Apparent Load Power", z siodłem mocy w "Maximum power. Być może częsciowo się pokryje spadek ze spadkiem. Wtedy nie ma się już wogóle czym przejmować.
  • #27 1204936
    djbolo
    Poziom 31  
    Pomimo tych wykresow i tak latwiej bedzie uszkodzic glosnik w BR.
  • #28 1204973
    Logan
    Poziom 30  
    djbolo napisał:

Z tego co mi wiadomo zawsze bedzie latwiej uszkodzic glosnik w b-r niz w zamknietej (przynajmniej mechanicznie).
  • #29 1205000
    djbolo
    Poziom 31  
    Logan napisał:
    djbolo napisał:

Z tego co mi wiadomo zawsze bedzie latwiej uszkodzic glosnik w b-r niz w zamknietej (przynajmniej mechanicznie).

No wlasnie to napisalem :) Co z tego, ze w fb bedzie malutkie wychylenie, jak obok tego bedzie juz bardzo duze... W ostatecznosci wolalbym zrezygnowac z basu z tego glosnika, by go nie przemeczyc.

Ide nyny, jutro zobacze co wymysliliscie :)
  • #30 1205016
    Logan
    Poziom 30  
    gdL napisał:
    Polecam porównać moduł impedancji, albo lepiej "Amplifier Apparent Load Power", z siodłem mocy w "Maximum power. Być może częsciowo się pokryje spadek ze spadkiem. Wtedy nie ma się już wogóle czym przejmować.

Tak wlasnie uczynilem i na cale szczescie wszystko sie pieknie pokrywa :>

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji obudowy typu bass-reflex (BR) dla głośnika XW-165-1394 o objętości 30 litrów netto, przy strojenia na 36 Hz. Problemem jest przekroczenie liniowego wychylenia membrany (Xmax) wynoszącego ±3,5 mm, podczas gdy w symulacjach WinISD pojawiają się niejasności dotyczące interpretacji wykresów wychylenia membrany (cone excursion), które w programie są podawane od 0 do peak zamiast peak-to-peak. Użytkownicy zwracają uwagę, że Xmax liniowe jest niższe niż wartość maksymalna, którą można wpisać do symulatora, co wpływa na wyniki symulacji. Zalecane jest zmniejszenie objętości obudowy do 20-25 litrów, gdyż zakres tolerowany dla tego głośnika to 15-20 litrów, co poprawi charakterystykę i wytrzymałość mocową. Proponowane jest także zastosowanie wzmocnień wewnątrz obudowy oraz wypełnienie jej materiałem tłumiącym (np. piasek, styropian) w celu stabilizacji i redukcji objętości efektywnej. Dyskutowano również o ograniczeniach symulatora WinISD, który może nie uwzględniać wszystkich parametrów mechanicznych głośnika (np. podatności zawieszenia, BL, Cms), co wpływa na dokładność wykresów. Podkreślono, że głośnik w obudowie BR jest bardziej narażony na uszkodzenia mechaniczne niż w obudowie zamkniętej, a przekroczenie Xmax powoduje zniekształcenia dźwięku i ryzyko uszkodzenia cewki. Ostatecznie rekomenduje się kompromis między objętością obudowy a strojem, z uwzględnieniem ograniczeń konstrukcyjnych i wagowych, zwłaszcza przy montażu pod sufitem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA