logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy agregat chłodniczy DDR 3-cylindrowy nadaje się na sprężarkę warsztatową?

jojna0411 03 Gru 2012 22:55 13962 13
REKLAMA
  • #1 11607626
    jojna0411
    Poziom 14  
    Ocena: 102
    Witam. Mam agregat chłodniczy 3 cylindrowy zintegrowany razem z silnikiem. Jest on jeszcze produkcji DDR. Na tabliczce jest napisane z tego co zrozumiałem że ciśnienie robocze wynosi 1,7 MPa. I tu moje pytanie czy taki agregat nadaje się na zrobienie sprężarki warsztatowej? Wrzucę zdjęcie podobnego agregatu tylko 2 cylindrowego. Czy agregat chłodniczy DDR 3-cylindrowy nadaje się na sprężarkę warsztatową?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11611858
    jojna0411
    Poziom 14  
    Zbiornik mam od gazu 80l, odwadniacz z reduktorem, wyłącznik ciśnieniowy mam tyle że jednofazowy i tak się zastanawiam czy wyłącznikiem który ma 2 styki obciążeniowe wyłączać silnik poprzez podpięcie 2 faz do tego wyłącznika, czy lepiej tym wyłącznikiem sterować stycznik który by załączał i wyłączał silnik?
  • #4 11612230
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    jojna0411 napisał:
    podpięcie 2 faz do tego wyłącznika,

A co z trzecią, na stał będziesz miał podpięte to niebezpieczne.
    Kup lepiej stycznik koszt niewielki.
    Ciekaw jestem jakiej mocy jest tam silnik, jaka jest wydajność kompresora, moc chłodnicza?.
    Z czego to, porządna maszyna, wygląda zajebiście :).
  • #5 11614859
    jojna0411
    Poziom 14  
    Tak właśnie myślałem że lepiej by było aby wyłącznik ciśnieniowy sterował stycznikiem, ta na zdjęciu to jest gdzieś z internetu. Moja jest 3 cylindrowa. Po oznaczeniach na tabliczce policzyłem że silnik ma ok. 2 kW. Podłączyłem ją do starej sprężarki, a raczej do samej butli 120 litrów i do 1,4 MPa nabiła w ok. 2,5 minuty.
  • REKLAMA
  • #6 11658744
    radek2902
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie chciałbym odświeżyć temat gdyż ostatnio zakupiłem agregat chłodniczy i chciałbym się poradzić czy byłby on dobrym materiałem na solidny kompresor warsztatowy poniżej załączam zdjęcia. Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to proszę o odpowiedź
    Czy agregat chłodniczy DDR 3-cylindrowy nadaje się na sprężarkę warsztatową? Czy agregat chłodniczy DDR 3-cylindrowy nadaje się na sprężarkę warsztatową? Czy agregat chłodniczy DDR 3-cylindrowy nadaje się na sprężarkę warsztatową? Czy agregat chłodniczy DDR 3-cylindrowy nadaje się na sprężarkę warsztatową?
  • #7 11660774
    jojna0411
    Poziom 14  
    Kolego radek2902 mam dokładnie taki sam kompresor, z tego co tutaj inni koledzy piszą, i pytałem się też kilku osób i wynika że taki kompresor będzie nadawał się jak najbardziej. [/b]
  • #8 11661287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11662635
    zimny8
    Poziom 33  
    tomo1885- Kolego nie pyskuj tutaj, ja tylko zapytałem, a całkiem podobne mam w urządzeniach chłodniczych na sklepach, choć mniejsze.
  • #10 11663388
    radek2902
    Poziom 10  
    No właśnie przy pierwszych próbach uruchomienia go mocno waliło olejem z powietrza myślałem że to przejdzie ale jak mi tu kolega podpowiada raczej nie..
    Jaką teoretyczną wydajność może mieć ten agregat bo jeszcze go nie testowałem gdyż nie mam na stanie oleju do sprężarek chyba że znacie Panowie jakiś dobry zamiennik dostępny na byle jakiej stacji paliw?
  • #11 11663727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 11664544
    zimny8
    Poziom 33  
    tomo1885- miodzio, mistrzu, a co Ty z "tym" na swoim warsztacie robisz???? bo chyba tylko warsztatowe kompresory :).

Ps. bez urazy młody kolego.
  • #13 11667647
    radek2902
    Poziom 10  
    No to czeka mnie sporo roboty a może orientujecie się panowie ile tego oleju może schodzić podczas pracy bo jeżeli nie zbyt dużo to można byłoby dać jakiś porządny odolejacz a stan oleju w agregacie kontrolować co jakiś czas i w razie potrzeby robić dolewki. Na razie muszę czekać na chwilę wolnego czasu i olej do sprężarki, spróbuję ją uruchomić na dłuższy czas pod zbiornikiem 100l i zobaczymy co się będzie działo.
  • #14 11668026
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy agregat chłodniczy 3-cylindrowy z DDR nadaje się do przerobienia na sprężarkę warsztatową. Odpowiedzi wskazują, że jest to możliwe, pod warunkiem zakupu odpowiednich komponentów, takich jak zbiornik i armatura. Użytkownik posiada zbiornik 80l oraz odwadniacz z reduktorem, a także rozważa zastosowanie stycznika do sterowania silnikiem. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące oleju, pierścieni olejowych oraz wydajności kompresora, która może wynosić około 20m3/h. Użytkownicy ostrzegają przed problemami z olejem i koniecznością modyfikacji konstrukcji, aby zapewnić prawidłowe działanie sprężarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA