logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

not only tv - LV5T deluxe - nie znajduje stacji, brak obrazu, windows 7

dzogo 12 Gru 2012 21:22 39885 23
REKLAMA
  • #1 11644211
    dzogo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam Tuner pod USB firmy NotOnlyTV, model: LV5TDLX.
    Uzywam Windowsa 7 64BIT Ultimate
    Po instalacji sterowników system jak i windows media center wykrywa Tuner, ale podczas szukania programów tv nic nie znajduje. Antenat dobra. Na innym laptopie z takim samym systemem wyszukuje 22 stacje ale jest tylko fonia bez obrazu, na trzecim laptopie z Windowsem XP SP3 wszystko hula, tylko że na programie Total Media.
    Na WIN 7 ani total media ani windows media player w pierwszym przypadku nie dają rady a w drugim w programie wmp jest tylko fonia.

Czy muszę formatować dysk?. Nie wiem co zrobić.

POMOCY.
  • REKLAMA
  • #2 11787867
    sb8gapi
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam. Ja miałem podobny problem na Vista 64 bit. Po instalacji najnowszych sterowników program Total Media wyszukał kanały a wcześniej nic nie znajdował. W VNC z nowymi sterownikami jest obraz i dźwięk. W załączniku sterowniki dla Win 32 bit. i 64 bit, oraz dla Win8. Może się przydadzą.
    Załączniki:
    • lv5tdlx.zip (7.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 11805085
    siwy_1974
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam,

jaka antena jest podłączona do tunera? z zestawu / pokojowa (wewnętrzna) / zewnętrzna (dachowa)
    Najnowsza wersja oprogramowania TotalMedia
    ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/LiveView-NotOnlyTV/Arcsoft_TotalMedia_357359.zip
  • REKLAMA
  • #4 11806068
    sb8gapi
    Poziom 14  
    Witam
    Jeśli po instalacji nowych sterowników i programu TotalMedia z tego tematu, nic się nie zmieni, to moim zdaniem należy jeszcze zaktualizować sterowniki:
    Karty graficznej i dźwiękowej, biblioteki DirectX oraz środowisko NET Framework.
    Jeżeli na jednym z systemów na antenie pokojowej działa (dołączonej do zestawu) to raczej wina sterowników lub oprogramowania. Poza tym standardowa antena jest średniej jakości, ale w pobliżu nadajnika odbiór powinien być możliwy, ale polecam jak najbardziej zmianę anteny na lepszą w razie problemów z odbiorem.

Poniżej wersja TotelMedia, której używam i działa bez problemu na Vista 64bit i sterownikami, które są powyżej.

ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/LiveView-NotOnlyTV/Arcsoft_TotalMedia_3.5.7.367_CD04384_20110415.zip
  • #5 12393423
    Astinus
    Poziom 11  
    Witam

Mam ciągle problem z nowo nabytym tunerem LV5TDLX ( Not Only TV DVB-T/DAB USB Deluxe Tuner ) pod Windows 7 Ultimate x64.

Z tego co wiem, po zainstalowaniu sterowników powinny się automatycznie doinstalować sterowniki do standarnowego urządzenia przechwytującego itp. U mnie natomiast pojawiły się dodatkowe dwa urządzenia HID, co w sumie daje:
    USB\VID_1F4D&PID_C803&REV_0100 (Urządzenie kompozytowe) - OK
    USB\VID_1F4D&PID_C803&REV_0100&MI_00 (DVBT/DAB TV Stick) - OK
    USB\VID_1F4D&PID_C803&REV_0100&MI_01 (HID Infrared Remote Receiver) - OK

HID\VID_1f4d&PID_c803&Col02 (Urządzenie sterujące użytkownika zgodne z HID) - sterowniki nie pasują
    HID\VID_1f4d&PID_c803&Col03 (Urządzenie zgodne z HID) - to samo

W efekcie żaden program (TotalMedia, DVB Dream, Windows Media Player) nie widzi tunera.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie znajdę brakujące sterowniki? Najpewniej brakuje mi jakichś składników systemu, ale jakich?
    Jeśli to nie kwestia sterowników, to może niech chociaż ktoś napisze jak poprawnie powinny zostać wykryte te dwa ostatnie urządzenia?

Nie wiem czy to się przyda, ale działam na laptopie Lenovo T61 6464V8E
    - Intel Core2 Duo T8100 2.10GHz
    - 4GB RAM
    - Intel(R) 965 Express Chipset Family
    - 3x USB 2.0

Z góry dzięki za pomoc
  • #6 12394330
    sb8gapi
    Poziom 14  
    Witam Czy po instalacji sterowników i TotalMedia, które zamieściłem w tym temacie jest to samo? Ja te sterowniki i program testowałem na systemach Vista 64 bit Home Premium i Windows 7 64 bit Home Premium i nie było problemów. Ważne jest żeby przed instalacją podanych sterowników z forum i programu odinstalować wcześniejsze sterowniki i program. Jak to nic nie zmieni proszę o info. Pozdrawiam
  • #7 12395116
    Astinus
    Poziom 11  
    Tak, ściągnąłem i zainstalowałem sterowniki, w sumie z kilku wersji, odinstalowywując wcześniejsze. Niestety nic nie pomogło. Podejrzewam raczej, że to wina systemu a nie sterowników, ale nie wiem co może powodować konflikty. Po prostu programy nie widzą tunera, mimo, że jest w menadżerze urządzeń, nie wyświetla błędu, no i działa pilot.

Tuner sprawdziłem na innym komputerze, wszystko działało jak powinno (tzn. nie znalazłem żadnego kanału TV cyfrowej, ale to może być wina anteny, za to radio FM działało na czym mi najbardziej zależy), żeby było śmieszniej, to na maszynie wirtualnej z XP Prof x86 (WM Player) program widzi tuner, ale nic nie znajduje ;)
  • #8 12399481
    sb8gapi
    Poziom 14  
    Witam proponuję instalację na Maszynie Wirtualnej systemu jaki jest na laptopie, i jeśli tuner będzie działał to bez ponownej instalacji systemu raczej się nie obędzie. Wszystko wskazuje, że to wina systemu - błędna konfiguracja urządzeń USB w rejestrze. Jeszcze co mogę poradzić to ręczne wykasowanie wpisów z rejestru dotyczących tunera, ale nieumiejętne operacje na rejestrze mogą spowodować nawet uszkodzenie systemu. Myślę, że wystarczy wykasować wszystkie wpisy zawierające te nazwy(które odnoszą się do tunera), ale nie ponoszę odpowiedzialności jak system przestanie działać
    "(Urządzenie kompozytowe)
    (DVBT/DAB TV Stick)
    (HID Infrared Remote Receiver)
    "
    Po wykasowaniu wpisów należy uruchomić komputer ponownie i zainstalować te sterowniki, które podałem na forum a dopiero potem podłączyć tuner (nie podłączać przed instalacja sterowników bo to może powodować także problemy i błędna instalację tunera) i poczekać na instalację sterowników
    Sam tuner wygląda na sprawny, jeśli działa na innym komputerze i systemie. Co do wyszukiwania kanałów to sugeruję podłączanie anteny zewnętrznej, bo ta dołączona do tunera jest kiepskiej jakości
  • REKLAMA
  • #9 12859088
    forumforum
    Poziom 2  
    Witam
    - dekoder not only tv - LV5T deluxe
    - system win 7 64 bity
    - antena pokojowa mocniejsza, nie z zestawu.
    U mnie wszystko działało przez jakiś czas idealnie na WMC. Teraz WMC pokazuje komunikat brak sygnału. Zainstalowałem dołączony program Total Media 3,5 i obraz jest idealny a zasięg prawie na max. Używam anteny pokojowej i nie zamierzam tego zmieniać (zależy mi na mobilności) ale WMC bardzo mi się podobał i chciałbym dalej na nim oglądać TV. Czy możecie mi powiedzieć w czym może być problem? Czy WMC potrzebuje lepszego sygnału dlatego nie działa? Mam małe dziecko, może ono coś wyłączyło?
  • REKLAMA
  • #11 12881641
    forumforum
    Poziom 2  
    witam
    dzięki za pomoc WMC działa!!!
    Mam jeszcze pytanie, na forach spotykałem się z info że WMC posiada wskaźnik sygnału. Ja tego nie mam czy jest możliwość włączenia go? Czy może jest jakaś aktualizacja?
  • #12 12881953
    sb8gapi
    Poziom 14  
    Witaj
    Ja osobiście nie używam WMC. Nie znalazłem w WMC opcji aktualizacji. Jego wersja zapewne zależy od wersji sytemu Windows. Ja akurat ma m Windowsa 8.1 pro, i zapewne w nim jest najnowsza wersja. Nie wiem czy Microsoft oferuje uaktualnienie w starszych systemach.
    Zobacz tu:
    http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vi...pdated-Guide-listings-in-Windows-Media-Center
    i ewentualnie na stronie Microsoftu (Sklep i pobieranie) jest aktualizacja WMC, dla twojego systemu:
    http://support.microsoft.com/kb/977863
    Pozdrawiam
  • #13 12887686
    forumforum
    Poziom 2  
    witam
    Jeszcze jedna sprawa. Po ustawieniu nagrywania w WMC mogłem zhibernować mojego laptopa. Kiedy nadchodziła godzina audycji komputer włączał się WMC nagrywał a po nagraniu komp się wyłączał. To była wielka zaleta tego programu, ale niestety to opcja teraz mi nie działa. Pogrzebałem w opcjach zasilania i w opcji "zmień zaawansowane ustawienia zasilania" w opcji "uśpienie" włączyłem "zezwalaj na wznawianie pracy według czasomierza". Nie wiem co to dokładnie jest ale udało się. Jak zhibernuje kompa to WMC nagrywa program. Jest jedno ale, jak włączę hibernacje w laptopie cały czas miga mi dioda i w usb jest zasilanie. Trochę to do bani bo komp cały czas pobiera prąd a jak wyłączę listwę to przy uruchomieniu pyta czy uruchomić normalnie i takie tam jak by podczas pracy systemu brakło prądu. i teraz pytanie.
    1. Dlaczego WMC podczas hibernacji systemu nie nagrywa programów?
    2.Czy można to włączyć jakoś inaczej jak opisałem powyżej = tzn. żeby podczas hibernacji nie pobierał prądu?
    z góry dzięki.
  • #14 12888121
    sb8gapi
    Poziom 14  
    Witam
    Na początek uściślijmy dwa pojęcia, które się tu pojawiły czyli uśpienie i hibernacja.

Uśpienie to tryb oszczędzania energii, który pozwala na szybkie przywrócenie pełnej wydajności komputera (zazwyczaj w ciągu kilku sekund) przy kontynuowaniu pracy.Przełączenie komputera w tryb uśpienia przypomina wstrzymanie odtwarzacza DVD: Działanie komputera jest natychmiast zatrzymywane i jest on gotów do ponownego uruchomienia, gdy tylko użytkownik będzie chciał wznowić jego działanie.

Hibernacja to tryb oszczędzania energii przeznaczony głównie dla komputerów przenośnych.Podczas gdy tryb uśpienia powoduje umieszczenie stanu pracy oraz ustawień w pamięci i pobieranie niewielkiej ilości energii, hibernacja powoduje utworzenie obrazu wszystkich otwartych dokumentów i programów na twardym dysku, a następnie wyłączenie komputera. Hibernacja zużywa najmniejszą ilość energii ze wszystkich trybów oszczędzania energii systemu Windows. W przypadku komputerów przenośnych zaleca się używanie trybu hibernacji, jeżeli komputer nie będzie używany przez dłuższy czas i nie będzie możliwości naładowania baterii.

Więcej informacji na temat trybu uśpienia i hibernacji można znaleźć w artykule Uśpienie i hibernacja:często zadawane pytania. http://windows.microsoft.com/pl-pl/Windows7/Sleep-and-hibernation-frequently-asked-questions

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest w tekście powyżej. W stanie hibernacji komputer nie pobiera prądu i nie działa, więc nie nagrywa.
    Żeby WMC nagrywał konieczne jest jego działanie, czyli wybudzenie ze stanu uspienia.
    Proszę poczytać ten dokument:

http://h10010.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&docname=c01926056

Pod koniec tekstu jest nagłówek:
    Wskazówki dotyczące nagrywania programów telewizyjnych

i jeszcze to:(żeby odpowiednio włączyć uśpienie z poziomu WMC)
    http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/turn-off-your-computer-using-windows-media-center

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne
  • #15 12891550
    forumforum
    Poziom 2  
    cześć
    przy grzebaniu w opcjach zasilania niechcący ustawiłem że zamknięcie pokrywy włącza uśpienie a nie hibernacje. Już jest ok, przy włączeniu hibernacji WMC włącza system na czas nagrania. Zmiana ustawień zasilania o których pisałem wcześniej pomogła. dzięki za pomoc!!!
  • #16 13785912
    SuliX
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    U mnie tuner wyświetla 16 kanałów z Mux 1 i 2. Cały Mux 3 nie jest wyświetlany. Ciekawe, że na liście są te kanały. Miał ktoś może taką sytuację. Wskaźnik mocy sygnału na tych niedostępnych na zero. Reszta na max. Jakieś wskazówki ?
    Nie wiem czy to uszkodzenie sprzętowe czy może soft.
  • #17 13787039
    sb8gapi
    Poziom 14  
    To raczej wina softu i ustawień programu Total Media. A jaka antena jest podłączona do tunera? Fabryczna czy zewnętrzna? Po pierwsze proszę sprawdzić, czy na tej antenie jest odbiór MUX3 na telewizorze.
    Proponuję uruchomienie tunera w alternatywnym programie do oglądania DVB-T. Najprostszym jest VLC - http://www.videolan.org/vlc/
    Opis instalacji i ostawień VLC z forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2591553.html

Jeśli w VLC będzie działał MUX3 to proponuję instalację innej wersji Total Media lub pozostanie przy VLC.
  • #18 13787387
    SuliX
    Poziom 11  
    Antena daje 100% sygnału bo jest podpięta normalnie na co dzień do tv. Dziś przez moment pojawił się słabiutki sygnał z mux3 i przywieszany obraz jednak po kolejnym włączeniu LV5T nawet to siadło. Nie ma też sygnału z vlc media. Próbowałem dwóch dostępnych częstotliwości i dalej kicha. Mux 1 i 2 podobnie jak w Total Media chodzą z sygnałem b. dobrym. Zastanawiam się teraz czy jednak sam LV5T nie jest uszkodzony ...
  • #19 13787563
    sb8gapi
    Poziom 14  
    Proponuję odinstalować Total Media i sterowniki i zainstalować te
    sterowniki:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2444006.html#11787867
    i sprawdzić działanie w VLC
    lub
    sterowniki i Total Media:
    ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/LiveView-NotOnlyTV/Arcsoft_TotalMedia_3.5.7.367_CD04384_20110415.zip
    (posty 2 i 4 z tego wątku).

Też miałem problemy z Total Media. Sterowniki z płytki do tunera i Total Media nie działały - brak kanałów po wyszukaniu
    A w VLC są pozostałe MUX-y 1 i 2? To dziwne, że nie chce odbierać akurat MUX 3.
  • #20 13788233
    SuliX
    Poziom 11  
    To jest właśnie dziwne, ze nie widzi Mux 3. Ten soft który proponujesz jest u mnie na płytce z ostatnią wersją Total Media. Zwróciłeś słusznie uwagę, że tuner nie działa na mux 3 również na VLC. To wychodzi, że chyba jednak nie stery są powodem. Kompletnie nie kumam dlaczego akurat sygnał antenowy jest tylko w tym przypadku na zero a dwa pozostałe muxy na full. Taka sama sytuacja na dwóch lapkach. Jeden ma Win 7 drugi XP.
  • #22 13789801
    SuliX
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedzi. W moim przypadku kiedy już miałem zamiar zwrócić tuner bo nie był to problem softu coś tknęło mnie żeby pokombinować z wtykiem anteny. Kiedy go trochę wysunąłem okazało się, że zaczął łapać mux3. Pomyślałem, że chyba coś nie fajnie skonstruowane lub zlutowane jest gniazdo w samym tunerze. Byłem całkiem skołowany bo na tv wszystko śmiga na tym sygnale bez problemu i jeszcze ta sytuacja, że dwa Mux'y odbiera normalnie ale już 3 mux potrzebuje wysunięcia wtyczki o 2 mm... aby cokolwiek złapać. A może powinienem kupić jakiś tłumik bo cały czas mam ten sam kłopocik. Czy możliwe, że LV5T nie lubi zbyt mocnego sygnału bo dostaje prawie 100% mocy. Korzystam z wewnętrznej sieci w budynku dla dvb-t. Czy po wzmocnieniu może być to za silne i przesterowane ? Nie miałem do tej pory sytuacji z hipotetycznie za silnym sygnałem dla danego tunera. Akurat antenka dołączona fabrycznie w tych warunkach nic nie łapie.
    O za mocnym sygnale jest coś tutaj. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2166124.html
  • #23 14048501
    don_viking
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam Kolegów serdecznie. Ja troszkę w innej kwestii. Czy spotkał ktoś ten model tunera z układem R820T? Jak do tej pory to montowano w nim na początku słaby FC0012 potem E4000, a teraz z lepszą czułością i AGC układ FC0013. Jestem ciekawy czy firma wyprodukowała takie tunery z układem R820T ponieważ jest on czulszy. Pytałem wszedzie i nawet maile pisałem do producenta i nikt mi nie udzielił odpowiedzi. Może ktoś z kolegów wie coś na ten temat.
  • #24 14187064
    autko18
    Poziom 1  
    Witam,
    Wczoraj również zakupiłem LV5T deluxe i mam problem z obrazem. Dźwięk jest sygnał jest bardzo dobry, tylko nie ma obrazu. Po wgraniu directx z dostarczonej płytki pojawił się obraz, ale po wyłączeniu kompa sytuacja wróciła do tej bez obrazu. Ponowna instalacja directa nie przyniosła już żadnego rezultatu. Już próbowałem instalki sterowników załączonych wcześniej ale nie przyniosło to rezultatu. Proszę o pomoc co może być powodem. Posiadam XP Professional.

Pozdrawiam Piotr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z tunerem USB NotOnlyTV LV5TDLX na systemie Windows 7 64-bit, gdzie po zainstalowaniu sterowników nie udaje się znaleźć stacji telewizyjnych, a na innym laptopie dźwięk działa, ale nie ma obrazu. W odpowiedziach sugerowane są aktualizacje sterowników, zmiana anteny na lepszą, a także sprawdzenie ustawień systemowych i rejestru. Użytkownicy dzielą się linkami do najnowszych wersji oprogramowania TotalMedia oraz wskazówkami dotyczącymi konfiguracji. Problemy z odbiorem MUX-3 są również omawiane, z sugestiami dotyczącymi sprawdzenia sygnału antenowego oraz ewentualnych uszkodzeń sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA