logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu

kristofeno 16 Gru 2012 20:14 2361 8
REKLAMA
  • #1 11661244
    kristofeno
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,ma dwa bezużyteczne komplety (pilot+centralka) wymontowane z samochodu,chciałbym to wykorzystać do zdalnego włączania i wyłączania np.oświetlenia tuningowego samochodu paskami LED.Odbiornik pilota jak i centralka są wymontowane z całą inst.elektr.
    Czy zamontowanie takiej centralki do innego samochodu, do włączania takiego oświetlenia będzie dużym problemem?Bo na elektronice to ja się nie znam,takie tam podstawowe rzeczy...
  • REKLAMA
  • #2 11661617
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2594
    kristofeno napisał:
    Witam,ma dwa bezużyteczne komplety (pilot+centralka) wymontowane z samochodu,chciałbym to wykorzystać do zdalnego włączania i wyłączania np.oświetlenia tuningowego samochodu paskami LED.Odbiornik pilota jak i centralka są wymontowane z całą inst.elektr.
    Czy zamontowanie takiej centralki do innego samochodu, do włączania takiego oświetlenia będzie dużym problemem?Bo na elektronice to ja się nie znam,takie tam podstawowe rzeczy...

Dla mnie nie ma żadnego problemu, ale skąd mamy wiedzieć co Ty potrafisz, a czego nie?
    Jakiej więc odpowiedzi oczekujesz?
  • REKLAMA
  • #3 11664040
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Plumpi napisał:

Dla mnie nie ma żadnego problemu, ale skąd mamy wiedzieć co Ty potrafisz, a czego nie?

Kolega chce wiedzieć jak to zrobić :D Najlepiej gdybyś podał dokładny model tego pilota i centralki. Wtedy gdybyśmy zobaczyli schemat dało by rade coś więcej powiedzieć. Nie jest to raczej trudne ;)
  • #4 11664379
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2594
    MrDoimer napisał:
    Plumpi napisał:

Najlepiej gdybyś podał dokładny model tego pilota i centralki.

Ale ja nie wiem jaką on ma centralkę ;)
  • #5 11664567
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Plumpi napisał:
    e ja nie wiem jaką on ma centralkę :wink:
    Ale ja mówie do niego ;)
  • REKLAMA
  • #6 11665707
    kristofeno
    Poziom 10  
    Już odpowiadam,schematu to ja nie mam,jeżeli to pomoże to pyknę kilka zdjęć płytki po zdjęciu obudowy.Jak pisałem na elektronice się nie znam,a na elektryce trochę tak.Potrafię np.zrobić instalację elektryczną mieszkania,podłączyć ledy w suficie.
    Jak by mi ktoś pokazał co z czym połączyć,to pewnie dam radę.Zaraz zrobię kilka zdjęć i dodam...
    Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu Pilot od alarmu jako włącznik oświetlenia samochodu
  • #8 11671423
    kristofeno
    Poziom 10  
    Poszperałem trochę w sieci,i znalazłem takie oto cudo,myślę że przy tej cenie nie ma co kombinować z alarmami.
    http://allegro.pl/radiowy-sterownik-sciemniacz-tasm-led-pilot-i2863932342.html
    Jak by podłączyć do tego stycznik,to nie jedną rzecz można by tym włączać.
    Są oczywiście,bardziej rozbudowane piloty, ale wtedy stają się nieporęczne.
  • REKLAMA
  • #9 11672894
    MrDoimer
    Poziom 38  
    A więc sam widzisz ;D Ten pilot wykorzystaj sobie do czego innego ale to jak ogarniesz bardziej elektronike

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa komplety pilotów i centralek alarmowych, które chciałby wykorzystać do zdalnego włączania oświetlenia LED w samochodzie. W dyskusji poruszono kwestie związane z montażem centralki w innym pojeździe oraz potrzebą posiadania schematu połączeń. Użytkownik nie ma doświadczenia w elektronice, ale potrafi wykonać podstawowe instalacje elektryczne. W odpowiedziach zasugerowano, aby dostarczył zdjęcia płytki oraz oznaczeń, co mogłoby pomóc w dalszej diagnostyce. Ostatecznie, użytkownik znalazł alternatywne rozwiązanie w postaci radiowego sterownika do taśm LED, co może być prostszą opcją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA