logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi BAR12F - Uszczelnienie wycieku przy zaworze pompy i wężyku ciśnieniowym

___pi 05 Sty 2013 12:05 6324 7
REKLAMA
  • #1 11743681
    ___pi
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Witam!
    Mój leciwy ekspres zaczął ostatnio solidnie przeciekać podczas parzenia kawy. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że więcej wody wypływa na zewnątrz niż do filiżanki.
    Po zdjęciu pokrywy namierzyłem miejsce wycieku. To łączenie zaworu pompy z wężykiem ciśnieniowym podającym wodę do bojlera - zaznaczyłem to na poniższym obrazku:

DeLonghi BAR12F - Uszczelnienie wycieku przy zaworze pompy i wężyku ciśnieniowym

Oczywiście cieknie głównie podczas pracy pompy. Czym to uszczelnić? Połączenie nie ma żadnych gumowych uszczelek, jest tam stożkowy plastikowy króciec, na który nasunięta jest odpowiednio uformowana końcówka wężyka i całość skręcona nakrętką (na plastikowy gwint zaworu, więc dokręcanie "siłowe" nie wchodzi w grę).

Obawiam się również, że wyciek jest efektem, a nie główną przyczyną usterki. Wcześniej ekspres dość leniwie nalewał wodę do filiżanek. Podejrzewam zakamienienie bojlera w efekcie czego woda zamiast przeciskać się przez zarośnięte kanały znalazła sobie łatwiejsze ujście (choć nie znam wewnętrznej konstrukcji bojlera, więc mogę się mylić). Wyjąłem cały wkład i przez króciec wlotowy i wylot (z wyjętym zaworkiem) wytrząsnąłem sporo wapniowego "piasku". Czy warto rozbierać bojler (i czy da się go potem złożyć)?

Poza opisanymi mankamentami elektrycznie urządzenie wygląda na sprawne, kawa z niego smakuje żonie, więc wolałbym go uratować. Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #2 11743723
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1649
    Zazwyczaj wystarczy wymienić wężyk i dobrze go nałożyć.
  • REKLAMA
  • #3 11744343
    ___pi
    Poziom 14  
    To musi być wężyk dedykowany do tego konkretnego modelu? Czy kupuje się "z metra cięty"?
  • #4 11745356
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    W boilerze jest jedynie jedna rurka, którą naprawde ciezko było by zakamienic ;)
    Juz bardziej obstawiałbym sitko przy prowadnicy czarki..

Węzyk musi byc dedykowany, zaden inny nie zda egzaminu..
    Ale czy wezyk pomoze? Tego nie był bym pewien gdyz czasem trzeba wymienic rowniez zawór na pompie..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #5 11748350
    ___pi
    Poziom 14  
    nioop napisał:
    W boilerze jest jedynie jedna rurka, którą naprawde ciezko było by zakamienic ;)

Faktycznie. Znalazłem w sieci zdjęcia rozebranego bojlera i porzuciłem myśl o demontażu. ;)

nioop napisał:

Juz bardziej obstawiałbym sitko przy prowadnicy czarki..

Tam na pewno jest czysto - od tego zacząłem...

nioop napisał:

Węzyk musi byc dedykowany, zaden inny nie zda egzaminu..
    Ale czy wezyk pomoze? Tego nie był bym pewien gdyz czasem trzeba wymienic rowniez zawór na pompie..

Właśnie. Podczas eksperymentów zauważyłem, że wężem powrotnym woda właściwie nigdy nie wraca do zbiornika. Czasem po zakończeniu pompowania popłynie kilka kropel ale nic więcej. Czy ten układ działa tylko jako zawór bezpieczeństwa otwierający się przy naprawdę dużym ciśnieniu, czy też świadczy to o jego usterce?
  • REKLAMA
  • #6 11748753
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    Tak , jest to zawór bezpieczeństwa.. Jest on dosyc wadliwy , gdyz role zaworków w nim pełnią gumowe stożki, które z czasem traca swoje właściwosci..
    Prawidlowo działajacy zawór powinien puszczac wodę w znacznym/srednim stopniu przy nagrzewaniu na parę..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #7 11813031
    robothack
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Cześć

Mam taki sam ekspres i dziś go rozebrałem właśnie z powodu wycieku wody. Okazało się, że u mnie wystąpił podobny problem. Trochę eksperymentowałem i na ten stożkowy plastikowy króciec nałożyłem dobrany z zapasów do mojego starego gazowego pieca :-) gumowy oring. Wszystko spasowało i udało się nakręcić nakrętkę. I już wydawało się, że usterka została usunięta ale niestety pojawiło się kolejne źródło wycieku. W tej dużej plastikowej nakrętce zaworu zaraz przy gwincie metalowej nakrętki mam mikro pęknięcie. Prawdopodobnie lata eksploatacji wysokie ciśnienie podawane przez pompę (15 bar) plus jakość plastiku zrobiło swoje. Sprawdź czy u Ciebie nie ma podobnej sytuacji i możesz przetestować uszczelnienie oringiem.
    Teraz zastanawiam się czy jest szansa jakoś ten plastikowy element uszczelnić ew. czy jest szansa kupienia takiego zaworu. Moja żona :-) również lubi kawę z tego sprzętu i też nie ciachałbym go złomować.
  • #8 12856234
    ___pi
    Poziom 14  
    Koniec końców poszedłem podobną ścieżką jak robothack. I niestety z podobnym efektem.
    Po sprawdzeniu cen części (zawór, wężyk) i uwzględniwszy wiek i wizualne sfatygowanie urządzenia zdecydowałem zakończyć jego żywot i odświeżyć wystrój kuchni nowym ekspresem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem wody z ekspresu DeLonghi BAR12F, który występuje podczas parzenia kawy. Wyciek zlokalizowano w miejscu połączenia zaworu pompy z wężykiem ciśnieniowym. Użytkownicy sugerują wymianę wężyka na dedykowany model oraz sprawdzenie stanu zaworu, który może być wadliwy z powodu zużycia gumowych stożków. Inny użytkownik podjął próbę uszczelnienia wycieku za pomocą oringu, jednak napotkał dodatkowy problem z pęknięciem w plastikowej nakrętce zaworu. Ostatecznie, po rozważeniu kosztów naprawy, niektórzy użytkownicy decydują się na zakup nowego ekspresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA