logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IAW Scan2 - obsługa, interfejs, problem z połączeniem

robin15 07 Sty 2013 20:47 6630 18
REKLAMA
  • #1 10525473
    robin15
    Poziom 10  
    w programie IAW Scan2 na wstępie musze wybrać ECU i COM.
    ECU to rozumiem że odczytam z ECU w aucie, a port COM na jakiej podstawie mam wybrać? jest 12 do wyboru, więc tak po kolei każdy to chyba nie ?
  • REKLAMA
  • #2 10526431
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6536
    robin15 napisał:
    ECU to rozumiem że odczytam z ECU w aucie, a port COM na jakiej podstawie mam wybrać? jest 12 do wyboru, więc tak po kolei każdy to chyba nie ?
    W Punto 75 masz IAW-8F.5T, zaś port COM wybierasz ten do którego masz podłączony interfejs, lub jeśli masz interfejs na USB to ten, który został utworzony przez sterownik tegoż interfejsu (sprawdzisz w menedżerze urządzeń).
  • #3 10527073
    robin15
    Poziom 10  
    Jeśli można prościej i bardziej łopatologicznie to poproszę. To moje pierwsze kroki, i tak:
    mam interfejs na USB,
    jeszcze nie podłączałem niczego, tylko włączyłem program i zobaczyłem, że należy tam wybrać ECU i COM.
    Mam wybrać IAW-8F.5T a mam takie opcje:
    1.Wykryj automatycznie (wyłącznie IAW-x6F/x8F(D))
    2. IAW-6F/16F SPI
    3. IAW-8F/18F MPI - ten obstawiam
    4. IAW-18FD MPI
    5. IAW-8F MPI (pre FASE-2)
    6. IAW-04K.P8 MPI

COM: czyli po podłączeniu interfejsu muszę zainstalować sterowniki? Jeśli tak to skąd je? I jak sprawdzić pod które wejście USB - jego nazwę podłączyłem w tym menedżerze?
  • #4 10528607
    tzok
    Jeśli chodzi o wybór sterownika to dobrze obstawiasz, możesz też skorzystać z opcji "Wykryj automatycznie".

Wraz z interfejsem powinieneś mieć płytkę ze sterownikami, jeśli jej nie masz to najprawdopodobniej uda się zainstalować właściwy sterownik automatycznie z Windows Update lub możesz go pobrać ze strony producenta konwertera USB-RS232 użytego w tym kablu, najczęściej jest to układ FT232 firmy FTDI. Jak już podłączysz ten kabel i zainstalujesz sterowniki w menedżerze urządzeń pojawi się nowy port COM i przy nazwie, w nawiasie będzie widniał przydzielony mu identyfikator.
  • REKLAMA
  • #5 10529234
    robin15
    Poziom 10  
    płytka jest, sterowniki zainstalowane.
    To zdanie nic mi nie mówi ale to raczej teraz już nie istotne:"sterownik automatycznie z Windows Update lub możesz go pobrać ze strony producenta konwertera USB-RS232 użytego w tym kablu, najczęściej jest to układ FT232 firmy FTDI."

Port COM już wiem jest COM8.
    Ale jak już mam to wszystko to i tak nic nie idzie zrobić. Może błędy na samym początku przy podłączaniu, nie mam pojęcia, ale myślałem że to prostsze i bardziej intuicyjne.

Pytania do samego interfejsu:
    Czy przełącznik jest prawidłowo ustawiony?
    Po co jest odejście do zapalniczki ?

To jest moja wtyczka, pod która podpinam interfejs:

I robie tak:

- podłączam kabel do kompa i do wtyczki DLC
    - uruchamiam program, wybieram port COM8, i ECU IAW-8F/18F MPI
    - co z LOG włączony, tryb zgodności? zaznaczać to czy jak? w każdym razie ja nie zaznaczyłem
    - klikam połącz
    - uruchamiam silnik
    - i pisze że sie nie może połączyć z ECU, jak zaznaczyłem wszystkie parametry to we wszystkich error !

Pomocy

A i jeszcze chcąc wyjść programu wyłączam zapłon i klikając F11 tak jak każde program - no sie nie zamyka nie wychodzi, cały czas pokazuje Proszę wyłączyć zapłon, naciśnij by potwierdzić F11 .
  • REKLAMA
  • #6 10529321
    tzok
    Przełącznik jest ustawiony prawidłowo, w skrajnej, lewej pozycji.

Musisz jeszcze podłączyć zasilanie interfejsu do gniazda zapalniczki (bardziej popularne są wersje z krokodylkiem do akumulatora). Zapłon samochodu włączasz po kliknięciu połącz (choć w przypadku tego ECU nie ma to większego znaczenia). Nie musisz uruchamiać silnika (choć oczywiście możesz).

robin15 napisał:
    A i jeszcze chcąc wyjść programu wyłączam zapłon i klikając F11 tak jak każde program - no sie nie zamyka nie wychodzi, cały czas pokazuje Proszę wyłączyć zapłon, naciśnij by potwierdzić F11 .
    Sądzę, że nie działa Ci klawisz F11 na klawiaturze...
  • #7 10529656
    robin15
    Poziom 10  
    hehe, no ładnie ! no i sprawa rozwiązana!, taki krokodylek byłby lepszym rozwiązaniem przynajmniej dla tego auta gdzie wtyczka nie jest w środku;p Ale dziękuje:)!

Dodano po 33 [minuty]:

jakaś propozycja innego rozwiązania niż wtykać tą końcówkę do zapalniczki? bo nijak nie dosięgnę?
  • #8 10529877
    tzok
    Masz gniazdo to sobie dorób krokodylka... zobacz czy zaświeci się kontrolka we wtyku zapalniczki jak dotkniesz końcówką do + akumulatora (masa powinna być podpięta w gnieździe diagnostycznym).
  • #9 10563964
    robin15
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

kolejne problemy z podłączeniem, przedłużyłem kabelek żeby wystarczył do zapalniczki i próba i znów to samo, że sie z ECU nie może skomunikować.

ale wyciągam wtyczkę z zapalniczki a ona cała gorąca, rozebrałem ją i tak to wygląda:

Nie znam się kompletnie ale może te dwie blaszki są za blisko siebie? bo widać, co jest zaznaczone że plastik się stopił i poszło po sprężynce bo tam też jest.

Poradźcie :)
  • #10 10564126
    tzok
    Utnij ta wtyczkę i zostaw tylko dwa kabelki, które podłączysz do akumulatora. Ten który idzie do bocznej blaszki to "-", a ten do środkowego styku to "+".
  • #11 10572370
    robin15
    Poziom 10  
    Zostawiłem dwa kabelki podłączyłem do akumulatora, a kabel + nadal się robił gorący, tak że ten pancerzyk robił sie bardzo miękki.

I nadal taki komunikat:

Nie wiem co dalej, bardziej w tym wszystkim sie boje o laptopa że sie coś może stać.
  • #12 10583855
    robin15
    Poziom 10  
    dobra widzę że nie ma chętnych na podpowiedzi, może to jest wina kabla? i może ktoś wie gdzie można kupić, sprawdzony, sprawny?
  • REKLAMA
  • #13 10584264
    tzok
    Możesz wziąć miernik i sprawdzić gdzie który przewód jest podłączony w przejściówce? Skoro kabel się grzeje to nie trzeba być geniuszem, żeby się zorientować, że jest zwarcie... przecież ten układ pobiera kilka mA.

We wtyku OBD-II masz kontrolkę - ona sygnalizuje poprawność podłączenia zasilania, po podpięciu zasilania ma się zaświecić, nawet bez podłączenia do USB czy linii diagnostycznych.
  • #14 10584676
    robin15
    Poziom 10  
    no to przy podłączeniu czy do wejścia od zapalniczki (kontrolka na wtyku od zapalniczki się świeciła) czy do akumulatora to kontrolka na złączu OBD się nie świeciła. Później napisze co i jak.
  • #15 10634719
    robin15
    Poziom 10  
    po przerwie dalej męczę temat.

Rozebrałem wtyczkę, sprawdziłem połączenia - to w sumie byłoby tyle jak na moją wiedzę, ale może Tobie tzok to nasunie jakieś wnioski, albo od razu rozpoznasz przyczynę.

Po rozebraniu obudowy, taki widok, coś się rozlało - niestety nie umiem tego nazwać co tam się uszkodziło, i widać to też na obudowie:

dalej prezentuje jak idą połączenia:

pomiędzy tymi poniżej - główne 1,2,3,4 (zielone)

a pomiędzy:
    A) zasilaniem (pierwotnie wejście zapalniczki)

i tutaj środek tego wejścia połączony jest z 2 (zielony) - biegun ujemny sugerując się wejściem do zapalniczki, a obrzeże połączone jest z 1 (zielony) - biegun dodatni

B) wtykiem diagnostycznym 3 pinowym

to 1 (niebieski) do 3 (zielony)
    2 (niebieski) do 1 (zielony)
    i 3 (niebieski) do 4 (zielony)

C)wtyczką OBD

i tutaj górna 2 (czerwony) do 4 (zielony)
    górna 5 (czerwony) do 1 (zielony)
    dolna 1 (czerwony) do 2 (zielony)
    dolna 2 (czerwony) do 3 (zielony)
  • #16 10636909
    tzok
    Z jednej strony spalony jest tranzystor, a z drugiej układ scalony (chyba to jest komparator). Coś poszło nie tak z tym podłączeniem... te opisy są strasznie chaotyczne i niekompletne.

4/5 (góra) w interfejsie powinno mieć połączenie z 2 w FIAT 3-pin i którymś pinem we wtyku zasilania - to będzie masa.

16 (8 dół) w interfejsie powinno mieć połączenie z drugim pinem we wtyku zasilania i to będzie +Vbatt.

Wewnątrz interfejsu, na płytce masz zaznaczone piny 1, 8, 9 i 16.
  • #17 10637515
    robin15
    Poziom 10  
    no to jak tam wolisz, żeby było przejrzyściej to:

5 z interfejsu u góry (czyli tak naprawde 4) jest połączona z 2 pinem z wtyku FIAT 3-pin i z wtykiem zasilania, z tym obrzeżem od połączenia - z tą obwódką, ale dalej jakby podłączyć do tego ten wtyk od zasilania co jest do wejścia do zapalniczki to łączy się ten kabelek z tą blaszką co jest po środku wejścia zapalniczki ( to chyba powinien być +) ? Może w tym cały problem ? Na początku nie podłączałem zasilania i wiadomo nie szło, a potem podłączyłem zasilanie do zapalniczki i sie wszystko popaliło ?

16 z interfejsu jest połączone z drugim pinem od zasilania

cenna uwaga!
  • #18 10637549
    tzok
    Ten kabel od zasilania to był fabryczny od tej przejściówki? Bo piny 4 i 5 w OBD to na 100% masa, tak jak i środkowy pin w złączu 3-pin.

We wtyku zapalniczki środkowy pin to +12V, a zewnętrzne blaszki to masa.
  • #19 10637619
    robin15
    Poziom 10  
    tak to był jeden cały komplet, zakupiony w zestawie z gdzieś powyżej wymienionej aukcji.

Czyli przejściówka OBD / 3-pin jest ok, ale dalsza część do zasilania jest przyczyną wszystkich niepowodzeń !

Dzięki wielkie za pomoc w rozwiązaniu tej sprawy !

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy związane z używaniem programu IAW Scan2 do diagnostyki ECU w samochodzie. Użytkownik miał trudności z wyborem odpowiedniego portu COM oraz z podłączeniem interfejsu diagnostycznego. Ustalono, że port COM należy wybrać zgodnie z podłączonym interfejsem, a w przypadku interfejsu USB, sterowniki można zainstalować z płyty dołączonej do urządzenia lub pobrać ze strony producenta. Użytkownik napotkał problemy z zasilaniem interfejsu, które wymagało podłączenia do gniazda zapalniczki, co prowadziło do przegrzewania się wtyczki. Po wymianie zasilania na bezpośrednie podłączenie do akumulatora, problem z komunikacją z ECU nadal występował. Ostatecznie zidentyfikowano, że przyczyną problemów były błędne połączenia w zasilaniu interfejsu, co skutkowało uszkodzeniem komponentów. Użytkownik uzyskał pomoc w diagnostyce i naprawie połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA