logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik multipleksowe sterowanie wieloma silnikami

Jerzy_W 21 Sty 2013 19:51 2193 6
  • #1 11821647
    Jerzy_W
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jest 5 identycznych silników 2,2kW, które pracują sekwencyjnie i pojedyńczo.
    Czy mogę je sterować z jednego falownika?
    Wyjście falownika daję na 5 styczników.
    Pomiędzy wyłączeniem jednego, a załaczeniem kolejnego jest wstawiona zwłoka czasowa.
    Czyli sekwencja sterująca wyglądałaby tak:
    0) x=0
    1) Załączenie stycznika x
    2) Falownik Start
    3) Po spełnieniu pewnego warunku Falownik Stop
    4) Przerwa (na zatrzymanie silnika)
    5) Wyłaczenie stycznika nr x
    5) x=x+1
    6) if x<5 Pkt1

W instrukcji falownika doczytałem, że nie jest wskazane wstawianie (zatrzymywanie) silnika przez dodatkowy stycznik na wyjściu. I stąd moje pytanie. Czy falownik nie będzie blokował się, wyrzucał jakiegoś błędu,który trzeba skasować na panelu?
    Pozdrawiam!
  • #2 11822254
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Przy zmianach x -> x+1 falownik będzie zatrzymany - nic się nie powinno wydarzyć; natomiast kiedy falownik "jest w ruchu" - bez stabilnego zatrzymania ...i nastąpi odłączenie obciążenia (jakim jest jeden z kolejnych zespołów stycznik/silnik) wtedy falownik może/na pewno zgłosi błąd.
    Raczej nie opierałbym się na przerwie czasowej (jak sugerujesz) ale może falownik ma wewnętrzne wyjście (przekaźnik?), które można oprogramować by zgłaszał koniec pracy?!
  • #3 11822418
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1813
    są falowniki do których możesz dokupić kartę sterowania stycznikami np LS IS5.
    W przypadku robienia tego niezależnie należy najpierw zatrzymać falownik poczekać na jego zatrzymanie(np biorąc sygnał z wyjścia sygnalizacyjnego następnie przełączyć stycznik i uruchomić falownik. Przełączanie na ostro skończy sie ubiciem falownika.
  • #4 11822792
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam.
    Karta zazwyczaj jest potrzebna do sterowania PFC lub podobnego.
    Krótki opis jeden falownik kilka silników, zarówno w pracy jednoczesnej jak i wybrane silniki.
    Algorytm sterowania:
    Start > zamknięcie stycznika 1 > start falownika > stop > stop falownika > otwarcie stycznika 1... itd...
    Dobrze jest wykorzystać przekaźnik falownika w układzie sterowania tak aby stycznik otwierał się przy 0Hz, ustawić hamowanie silnika wybiegiem...

Pozdrawiam :)
  • #5 11823773
    jazda_gazda
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Myślę że koledzy powyżej wyczerpali temat. Kiedyś robiłem takie rozwiązanie lecz dodatkowo miałem podłączone zabezpieczenia termiczne. Niestety podczas przełączeń wymuszany był błąd, który trzeba było każdorazowo kasować. W moim przypadku przełączenie następowało co tydzień chyba że wcześniej wystąpiła awaria jednego z nich.
  • #6 11828003
    Jerzy_W
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ok!
    Dzięki za konkretne odpowiedzi. Oczywiście wiem, że wyłączenie stycznika i załączenie kolejnego nie powinno być robione na ruchu. Na szczęście technologia wymaga w tym momencie przerwy, więc odczekanie na zatrzymanie silnika nie będzie żadnym problemem. Poczytam też o tej dodatkowej karcie do sterowania stycznikami.
    Pozdrawiam!
  • #7 11828556
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Dało by sie to wykonać. W ustawieniu falownika trzeba wyłączyć rampę hamowania i ustawić że po zaniku sygnału Start, silnik jest puszczany w wolny bieg. W takim ustawieniu po stopie falownik sam odłącza się od silnika i nie występuje błąd przy hamowaniu. Jeżeli zaraz po tej operacji trzeba uruchomić drugi silnik który np. jeszcze trochę się kręci w falowniku trzeba ustawić "szukanie prędkości". Wtedy bez problemu wystartuje go z obojętnie jakich obrotów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię sterowania pięcioma identycznymi silnikami 2,2 kW z jednego falownika, który ma być używany sekwencyjnie. Użytkownik zapytał o możliwość stosowania styczników do włączania i wyłączania silników oraz o potencjalne błędy falownika związane z odłączaniem obciążenia w trakcie pracy. Odpowiedzi sugerują, że falownik powinien być zatrzymany przed przełączeniem styczników, aby uniknąć błędów. Wskazano również na możliwość użycia dodatkowej karty sterującej do falownika, co może ułatwić zarządzanie stycznikami. Użytkownicy podkreślili znaczenie odpowiedniego ustawienia falownika, w tym wyłączenia rampy hamowania oraz ustawienia "szukania prędkości" dla płynnego uruchamiania silników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA