Źródło:
http://www.maximumpc.com/article/news/intel_quit_making_motherboards2013
Fajne? Ranking DIY
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamelektryku5 napisał:Bo Intel "klepał" głównie badziewie do OEM'ów. Foxconn w większości również produkuje na rynek OEM (a ostatnio chyba już wyłącznie).Swoją drogą jakoś nie widziałem w polskich sklepach płyt z Intela, ta płyta doczepiona do tematu mi Foxconna przypomina...
Nathir napisał:Myślę, że jeśli intel przejdzie na BGA (nawet nie za rok, trzy, ale kiedys) i zrobi to pierwszy, to zyska na tym AMD, przynajmniej na poczatku.
elektryku5 napisał:
Swoją drogą jakoś nie widziałem w polskich sklepach płyt z Intela, ta płyta doczepiona do tematu mi Foxconna przypomina...
tzok napisał:Kiedyś pojawiały się płyty z wlutowanymi procesorami ale wtedy się to nie przyjęło. Obecnie jednak chyba mało kto wymienia sam procesor, jak już to razem z płytą.
Nathir napisał:tzok napisał:Kiedyś pojawiały się płyty z wlutowanymi procesorami ale wtedy się to nie przyjęło. Obecnie jednak chyba mało kto wymienia sam procesor, jak już to razem z płytą.
A jednak - ponad rok temu złożyłem komputer z i3 2120 na pokładzie i w ostatnim czasie zmieniłem go na i5 2500k + dodatkowa karta graficzna.
Nie wymieniałem przy tym płyty i to jest oczywiście plus.
Dodatkowo - jeśli ktoś ma stary komputer na s775 i na pokładzie 1/2 rdzeniowiec to dziś może sobie zakupić używanego quada np. Q6600 za 300zł i kartę graficzną za jakieś 500zł i ma komputer na kolejne pare lat, nie zmieniając reszty platformy. (o ile był dobry zasilacz + ram)...
Sam takie modyfikacje do nie jednego komputera wprowadzałem. To o wiele tańsze niż wymiana MoBo + procesor nowej technologii.
elektryku5 napisał:No jak ktoś ma powiedzmy świadomość, że w jego kompie siedzą np 2 zablokowane rdzenie, to raczej będzie próbował to obejść...
0 napisał:No jak ktoś ma powiedzmy świadomość, że w jego kompie siedzą np 2 zablokowane rdzenie, to raczej będzie próbował to obejść...