logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po 20 latach Intel wycofuje się z produkcji płyt głównych

pseven 23 Sty 2013 15:17 11199 34
  • Po 20 latach Intel wycofuje się z produkcji płyt głównychRzecznik prasowy korporacji Intel ogłosił plany wycofania się firmy z produkcji płyt głównych przeznaczonych na rynek konsumencki. Proces restrukturyzacji potrwa 3 lata, a ostatnimi modelami płyt głównych będą te przeznaczone dla procesorów architektury Haswell. Firma planuje skupić swoją strategię na rozwoju rozwiązań zintegrowanych, takich jak NUC i innych gałęziach, które nie zostały wymienione w informacji prasowej. Po pogłoskach mówiących o tym, że układy Haswell będą ostatnimi procesorami wykorzystującymi podstawki LGA przed przejściem na obudowy z wyprowadzeniami do lutowania (BGA) wiadomość ta stała się kolejnym sygnałem i źródłem teorii o planach całkowitego wycofania się koncernu z produkcji przeznaczonych na rynek konsumencki oddzielnych komponentów do budowy komputerów.

Źródło:
    http://www.maximumpc.com/article/news/intel_quit_making_motherboards2013

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • #2 11830790
    Nathir
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Jeśli intel przejdzie na procesory o montażu BGA to chyba strzeli sobie w stopę... No chyba, że to krok w stronę większej wydajności.
  • #3 11830837
    Bulioner
    Poziom 10  
    Ta i już to widzę... BGA, kulki bezołowiowe i wizyta w serwisie co pół roku jak nie częściej.
  • #4 11831203
    Sobek007
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Piekarniki pójdą w ruch będzie reballing domowym sposobem :)
  • #5 11831211
    Nathir
    Poziom 15  
    Myślę, że jeśli intel przejdzie na BGA (nawet nie za rok, trzy, ale kiedys) i zrobi to pierwszy, to zyska na tym AMD, przynajmniej na poczatku.
  • #6 11831259
    siurdack2moderator
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Niestety wszystko sunie w tym kierunku aby zmusić konsumenta do kupowanie coraz nowszego produktu poprzez uniemożliwienie naprawy poprzez nieopłacalność.
  • #7 11831381
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    Opalarki i "hotejry" pójdą w ruch, no ale co z tego jak reballing nie przynosi długotrwałej naprawy, samo grzanie tymbardziej...

Swoją drogą jakoś nie widziałem w polskich sklepach płyt z Intela, ta płyta doczepiona do tematu mi Foxconna przypomina...
  • #8 11831648
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    elektryku5 napisał:
    Swoją drogą jakoś nie widziałem w polskich sklepach płyt z Intela, ta płyta doczepiona do tematu mi Foxconna przypomina...
    Bo Intel "klepał" głównie badziewie do OEM'ów. Foxconn w większości również produkuje na rynek OEM (a ostatnio chyba już wyłącznie).
  • #9 11831895
    also
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Mi ostatnio padł chipset na płycie wystarczyłaby regeneracja no ale nie mam sprzętu "a opcja z piekarnikiem" nie próbowałem ... Natomiast serwis to zbyt droga zabawa :) więc za 140 zł kupiłem nową płytę :)

Czemu reballing -wymiana kulek nie przynosi efektu ?
  • #10 11831913
    tomek10861
    Poziom 27  
    Ocena: 199
    Nathir napisał:
    Myślę, że jeśli intel przejdzie na BGA (nawet nie za rok, trzy, ale kiedys) i zrobi to pierwszy, to zyska na tym AMD, przynajmniej na poczatku.

Nie do końca się z tym zgodzę. Pasjonaci to niewielka część rynku. Reszta rynku to firmy gdzie stosuje się komputery firmowe a nie składaki, oraz użytkownicy prywatni którzy najprawdopodobniej kupią komputer jaki poleci im sprzedawca w Vobisie, czy innym Media Markcie. Dodatkowo intel na początku może trochę zejść z ceny, przez co płyty staną się popularne. Dodatkowo sądzę że producenci firmowi tacy jak DELL, HP, ACER, ect. Wybiorą płyty zintegrowane z procesorem bo to jest im bardziej na rękę, no może poza płytami serwerowymi, ale te żądzą się innymi prawami.
    Pozdrawiam
  • #12 11832186
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6563
    Kiedyś pojawiały się płyty z wlutowanymi procesorami ale wtedy się to nie przyjęło. Obecnie jednak chyba mało kto wymienia sam procesor, jak już to razem z płytą.
  • #13 11832442
    Nathir
    Poziom 15  
    tzok napisał:
    Kiedyś pojawiały się płyty z wlutowanymi procesorami ale wtedy się to nie przyjęło. Obecnie jednak chyba mało kto wymienia sam procesor, jak już to razem z płytą.

A jednak - ponad rok temu złożyłem komputer z i3 2120 na pokładzie i w ostatnim czasie zmieniłem go na i5 2500k + dodatkowa karta graficzna.
    Nie wymieniałem przy tym płyty i to jest oczywiście plus.

Dodatkowo - jeśli ktoś ma stary komputer na s775 i na pokładzie 1/2 rdzeniowiec to dziś może sobie zakupić używanego quada np. Q6600 za 300zł i kartę graficzną za jakieś 500zł i ma komputer na kolejne pare lat, nie zmieniając reszty platformy. (o ile był dobry zasilacz + ram)...

Sam takie modyfikacje do nie jednego komputera wprowadzałem. To o wiele tańsze niż wymiana MoBo + procesor nowej technologii.
  • #14 11832613
    coyot
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Podejrzewam że rozbudowa takiego systemu komputerowego sprowadzi się do kupienia klucza, który odblokuje kolejne rdzenie, cache, lub inne funkcjonalności. W ten sposób wymiana fizycznego procesora nie będzie konieczna. Na dzień dzisiejszy już mamy taką opcję, inna sprawa że nie znam nikogo, kto by z tego korzystał.
  • #15 11832643
    Nathir
    Poziom 15  
    Myślę, że tak nie będzie...
    Chociaż wiadomo, że producenci ograniczają możliwości niektórych swoich urządzonek by za większe kwoty kupować lepsze wersje...
    Ale wg mnie nie rozwiążą tego softem. Piractwo to powalający argument.
  • #17 11833183
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    Nathir napisał:
    tzok napisał:

A jednak - ponad rok temu złożyłem komputer z i3 2120 na pokładzie i w ostatnim czasie zmieniłem go na i5 2500k + dodatkowa karta graficzna.
    Nie wymieniałem przy tym płyty i to jest oczywiście plus.

Dodatkowo - jeśli ktoś ma stary komputer na s775 i na pokładzie 1/2 rdzeniowiec to dziś może sobie zakupić używanego quada np. Q6600 za 300zł i kartę graficzną za jakieś 500zł i ma komputer na kolejne pare lat, nie zmieniając reszty platformy. (o ile był dobry zasilacz + ram)...

Sam takie modyfikacje do nie jednego komputera wprowadzałem. To o wiele tańsze niż wymiana MoBo + procesor nowej technologii.

Gdy miałem płytę z popularną podstawką s775 to wymieniałem procesor 6 razy, potem odsprzedałem płytę i kolejne 2 procesory przez nią przewendrowały i chyba na tym nie koniec ;)

Teraz swoją obecną płytę wymienił bym z procesorem, ze względu na popaprany kontroler dysków. A takie babole wychodzą z czasem.

elektryku5 napisał:
    No jak ktoś ma powiedzmy świadomość, że w jego kompie siedzą np 2 zablokowane rdzenie, to raczej będzie próbował to obejść...

Zakładając że to komputer domowy, a i typowy "Kowalski" tego nie zrobi.
  • #18 11833311
    coyot
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Typowy "Kowalski" kupuje komputer i po paru latach wymienia "cały komputer" i raczej nie grzebie w trzewiach i z tego, co wiem nie nosi do serwisu jak naprawdę nie musi. Niestety tacy konsumenci jak My są w mniejszości, a rynek powiedzmy bardziej wyczynowy rządzi się innymi prawami. Nie zmienia to faktu, że do pracy czegoś takiego bym nie kupił, ale do domu... Maile, filmy, www, foty, itp. Na starość człowiek robi się wygodny i leniwy.
  • #19 11833330
    gRRubasek
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Nie byłbym taki sceptyczny. Procesory BGA pewnie będą, ale podstawki zostaną na bank. Przyczyna jest prosta - elastyczność konfiguracji. Intel produkuje obecnie kilkadziesiąt typów procesorów i3, i5, i7. Produkując jedną płytę można stworzyć wiele konfiguracji. Trudno sobie wyobrazić produkcję tylu wariantów płyt głównych. Od lat tak to funkcjonuje w laptopach gdzie w zasadzie gdzie producent na jednej platformie tworzy wiele konfiguracji. Np ten sam laptop Lenovo można kupić z i3 i5 czy i7.

Drugi powód to rynek graczy. Jeśli dobrze pamiętam 80% komputerów PC w USA służy do grania. Ten rynek jest ogromny, a większość graczy jedzie na "upgrejdach".
  • #20 11833694
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Tak sobie myślę... to może być w przyszłości krok ku jeszcze większemu zróżnicowaniu - jeśli procki będą w BGA, będą mogłby być montowane wielowarstwowo z pamięciami. Oczywiście takei rozwiązanie jest kłopotliwe jeśli chodzi o chłodzenie (oraz awaryjność, niby RAMy się nei psują, ale jednak). ale do małych komuterków jest jak znalazł. Taki moduł mógłby być lutowany na płytce z pinami, która dopiero byłaby wkłądana do gniazda na płycie głównej.
  • #21 11834686
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 2020
    Wszystkie najbardziej udane komputery, jakie zbudowałem oparte były o płyty Intel. To prawdopodobnie jedyna firma, która produkowała płyty Thin Mini-ITX. Na takich płytach budowane są komputery przemysłowe typu Auletia czy HTPC czy AIO. Dostępna od kilku lat płyta D945GSEJT (Atom 230, zasilana pojedynczym napięciem) biła swojego czasu rekordy popularności na Allegro. Podobnie DQ77KB. Te dwa produkty Intela biorąc pod uwagę funkcjonalność i cenę moim zdaniem nie mają rynkowych odpowiedników. Dziś gdybym miał konstruować komputer to również nie oszczędzałbym podzespołach bazowych kupując coś zaprojektowanego i wyprodukowanego w Korei/Chinach typu MSI, ASRock tymczasem za 3 lata może nie być wyboru.
  • #22 11835665
    elektryku5
    Poziom 39  
    "Typowy Kowalski" kupi komputer poskładany przez specjalistów, montujących wyroby zasilaczopodobne i czy będzie chciał czy nie, to i tak kupi nowy bo tamten padnie.

Jeśli chodzi o 775, to była to prawdziwa legenda, zaczęło się od płyt z DDR i AGP, a kończy na DDR3 z PCI-E. Sam sobie poskładałem na tej platformie komputer z C2D po kosztach i nie ma co narzekać. (Oczywiście zasilacz zamontowałem porządny, żeby kogoś to "po kosztach" nie zmyliło.)
  • #23 11836245
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Tak wiadom oze intel zarabial duzo na chipset a plyty z ich chipset to byl duzy zysk, w chwili wprowadzneia bga i problemow z bga nie chca zadolowac finansowo gdyby bga zaczelo odskakiwac itp bo gwarancje musza dac na plyte a nie na procesor ;) a koszty serwisu i wymiany to w nieudanych seriach jesli sie takowe trafia to strata wiec po co sie pchac w niepewny biznes ... zmniejszenie ryzyka i kosztow obslugi serwisowej logistycznej przyniesie im pewnie wyrownanie dochodow z poziomu produkcji plyt ot co i mniejsze ryzyko ;) tu nie liczy sie user a zysk.... Intel na szkoleniach mowil jak AMD wprowadzilo zintegrowany kontroler pamieci ze to nie potrzebne ze zysk z tego tytulu jest zaden ( bo dal nich zysk to nie wydajnosc a kasa z chipsetow no i z procka ) ale AMD szlo dalej a juz po chipset nie dalo rady i musieli zintegrowany kontroler wpakowac ;) marketing by im sie zatarl jak by tego nie zrobili bo jak mowic o wydajnosci jak jej by nie bylo ;) To AMD stymyluje rynek od czasow K5 itp to oni wprowadzali wiele rozwiazan pierwsi niestety sa bardziej pionierscy w podejsciu do konstrukcji procesora od intela ....
  • #24 11839247
    TooMeeK
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Bardzo zasmuciła mnie ta wiadomość.
    Mamy serwer na bazie podzespołów Intela (płyta, procesor, SSD, dodatkowa karta quad gigabit), który lekkiego życia nie ma.
    Poza początkowymi problemami z wykrywaniem dysków (talerzowych, nie SSD) pracuje stabilnie od roku.
    Intel DZ68BC + Core i7 2600k (bez OC)
    Tego typu składana konstrukcja była o rząd wielkości tańsza niż rasowy odpowiednik o podobnych parametrach. Szkoda, że takich płyt już nie będzie od Intela.
  • #25 11839268
    pako150
    Poziom 17  
    Ocena: 174
    0 napisał:
    No jak ktoś ma powiedzmy świadomość, że w jego kompie siedzą np 2 zablokowane rdzenie, to raczej będzie próbował to obejść...

elektryku5 ma rację. Polak potrafi, tak jak kazdy inny gdy jest odpowiednio zdeterminowany.
  • #26 11840013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 11840022
    Nathir
    Poziom 15  
    Desktopy na pewno nie odejdą. Nie w przeciągu najbliższych kilku dekad.
  • #28 11840097
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    master13s napisał:
    Nie rozumiem po co chcą pozbyć się pól stykowych na rzecz BGA.
    To była jedna plotka! Nie rozdmuchujcie tak tego! Przez najbliższe kilka lat odejście od PGA/LGA nam nie grozi...
  • #29 11840391
    elektryku5
    Poziom 39  
    No i miejmy taką nadzieję, dla osób żonglujących podzespołami byłaby to masakra...

Swoją drogą droższe rozwiązania stosuje się raczej w jakiś poważnych zastosowaniach lub porządnych składakach, w takim czymś BGA to byłaby udręka... Zresztą nawet w gorszym rozwiązaniu lepiej zamontować wymienialny procesor, bo jeśli będzie niedomagać, to można zawsze coś podmienić...

Jeśli chodzi o miniaturyzację, to smuci mnie fakt, że nie da się kupić jakiegoś fajnego małego zasilacza i obudowy w porządnej cenie, a taka płyta pod mATX spokojnie nadałaby się pod mały komputerek media center, czy serwerek lub dysk sieciowy, można gdzieś wrzucić w niewidoczne miejsce itd, no ale co mi po tym, że mam płytę mATX skoro obudowy o odpowiednio małych wymiarach i zasilacza w rozsądnej cenie ciężko kupić, chyba że ktoś wie gdzie da się to kupić w cenach jak zwykłe budy.
    Do jakiegoś uwalonego amplitunera można by zamontować, tylko skąd taki mały zasilacz...
    I takie coś jak na moje oko byłoby dużo bardziej rozwojowym rozwiązanie niż TV z internetem, ale to jest oczywiste akurat.
  • #30 11841711
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Tylko, że Microsoft ostatnio ma kiepskiego nosa do interesów i pomysłów. Widać to juz od czasów porażek jego odtwarzaczy muzyki. Obecnie trochę nadgonił z Windows Phone, ale to nie jest sprzęt tylko soft :|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rzecznik prasowy Intela ogłosił plan wycofania się z produkcji płyt głównych dla rynku konsumenckiego, co ma trwać trzy lata. Ostatnie modele będą przeznaczone dla procesorów Haswell. Użytkownicy wyrażają obawy dotyczące przejścia na montaż BGA, co może prowadzić do większej awaryjności i problemów z naprawą. Wiele osób zauważa, że zmiany te mogą sprzyjać konkurencji, zwłaszcza ze strony AMD, oraz że Intel może skupić się na zintegrowanych rozwiązaniach, takich jak NUC. Dyskusja dotyczy również problemów związanych z serwisowaniem i wymianą komponentów w systemach komputerowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA