logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do kina. Jakim trafem to wszystko zasilić?

dj_zibi 12 Lut 2005 19:11 1785 12
REKLAMA
  • #1 1222452
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Chcę zbudowa wzmacniacz do kina domowego. Mianowicie kino składa się będzie z kolumn:
    Przednie: trójdrożna konstrukcja Tesla arn312+ Tesla ARP 150+ Tonisl GDWK 10-80-7
    Tylne 2,5 way dwie Tesle ARN-150 + Tonsil GDWK 9-80-1
    Centralny Taki jak tylne
    Subwoofer Reveland TW3000

Myślałem by da na wszystkie kolumny Tda 7294 na przód dwa tył dwa i centralny.(Ale czy przy tesleach ARN 312 nie będzie mało może zastosowac mostek???????)

Do suba myślałem też nad mostkiem TDA lub PA300(nie wiem ile kosztuje i nie umiem go zrobi)

Proszę o pomoc w wyborze rodzaju wzmaka (tzn czy na przednie mostek czy nie). Czy to TW3000 wystarczy TDA. Jakim Trafem To wszysko zasili myślałem nad osobnym zasilaniem dla wzmaka i osobnym dla suba. Ile i gdzie kupic PA300.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1222504
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Budowa takiego wzmacniacza nie ma sensu.
    Po pierwsze - koszt przewyzszy wartość dobrego amplitunera.
    Ma to byc do kina - co z dekodowaniem sygnału Prologic, DTS itp. ?

Kanały surroundowe nie wymagaja takich duzych kolumn - tam sie nic nie dzieje w czasie ogladania filmu.
    Na tył i na centralny wystarcza końcówki ok. 20Wat RMS.
  • REKLAMA
  • #3 1222509
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Czyli nie robi. jaki wzmak polecicie w tych pieniądzach???
  • #4 1222515
    piapia
    Poziom 24  
    nie napisałes jaka kwota?
  • #5 1222519
    dj_zibi
    Poziom 18  
    sygnał bedzie szedł z kompa. już będzie 5,1 a jakie końcówki na tył i centralny???

Dodano po 1 [minuty]:

Tak do 400zł. tyle gdzieś wyjdzie budowa.
  • #6 1222538
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Ja bym Ci zaproponował :
    Cytat:
    Przednie: trójdrożna konstrukcja Tesla arn312+ Tesla ARP 150+ Tonisl GDWK 10-80-7

TDA 7294 po luzaku, nie wydusi z nich siódmych potów, ale będzie głośno.
    Albo STK4050, to jeśli planujesz coś wielkiegooo z tego kina i masz olbrzymi pokój do nagłośnienia. Bedzie głośniej niż z tego TDA, lepsza kontrola, większa moc, wyższa cena.

Cytat:
    Tylne 2,5 way dwie Tesle ARN-150 + Tonsil GDWK 9-80-1

+
    Cytat:
    Centralny Taki jak tylne

TDA 7294 potrzebne i wystarczające. Więcej to będzie za dużo.

Cytat:
    Subwoofer Reveland TW3000

Dałbym mu stk4050. Będzie ładnie grało. Mocno, szybko, z dobrą kontrolą.

Jakie zasilanie : ano na każdy TDA musisz dać trafo koło 150W, na stk po 300W. Jak się zdecydujesz na TDA pojedyncze na przodzie, to wtedy będziesz miał

2xprzód, 2xtył, central : 5x150W, czyli 750W na subka 300W, czyli 1050W.

Jak na przód pójdą stk, wtedy idzie ci w górę wszystko. Sobie przeliczysz.
    tak w 1500W powinienieś się zamknąć, dla tej konfiguracji.

Możesz się pokusić o zmniejszenie mocy zasilania, postawienie na większe kondensatory, jeśli dasz jedno duże trafo. Nie można liczyć, że wszystkie kanały bedą w jednej chwili maksymalnie wysterowane, bo to się w praktyce rzadko zdarza. Tym tokiem rozumowania idzie wiekszość firm robiących amplitunery budżetowe. Wtedy stosujesz trafo mocy dajmy na to 700W, co normalnie wystarcza... Chyba, że zestaw zapragnie łupać basem w jednej chwili z każdej kolumny, przez kawałek czasu. Wtedy kapota i za mało mocy.

Ale wybór konstruktora no i zasada mniejszego zła, kompromisów... Chyba, że tworzysz konstrukcję bezkompromisową.

piapia - czy nie warto. Dla mnie warto. taki dobry wzmak to z gatunku INTEGRY za grube pieniądze... Jak zrobi na tda, czy stk te wszystkie kanały, to będzie mógł konkurować z konstrukcjami za 10 000 zł. Ale do tego zewnętrzy dekoder, bo z kompa to wstyd.
  • REKLAMA
  • #7 1222562
    dj_zibi
    Poziom 18  
    kasa klicze bardzo. Więc na te tylne i central tda 7294?

Nad przodem myślałem nad mostkiem ale czy to potrzebne pokój mam 25mkw. Czy ten tda bedzie dobrze kontrolował bas????

Czy można podłączy twa trafa 250watt nie symetryczne i wtedy będzie symetryczne????(taniej wyjdziw jak się da to dam takie 3 czyli 750WAT)
  • #8 1222595
    gdL
    Poziom 27  
    Jak zrobisz wzmak który będzie miał na każdy kanał po jednym tda 7294, to będzie dobre, żeby nagłośnić i 70m^2. Uniwersalny bedzie nie tylko do kina, jak kiedyś zmienisz kolumny też będzie dobre. Mostek to przesada. Byłoby pewnie dużo mocniej, lepiej, ale nie ma sensu, jak tak te kase liczysz... Zreszta na przód jak chcesz coś już git, to nie mostek TDA tylko STK.

Co do wmacniacza subwooferowego stk to wszystko co potrzeba do takiego pokoju. Takiego zresztą i większego też.

Co do zasilania myślę, że te 3 trafa, jak to ma być w miarę wydajne prądowo.
  • #9 1222599
    piapia
    Poziom 24  
    Cytat:
    piapia - czy nie warto. Dla mnie warto. taki dobry wzmacniacz to z gatunku INTEGRY za grube pieniądze... Jak zrobi na tda, czy stk te wszystkie kanały, to będzie mógł konkurować z konstrukcjami za 10 000 zł. Ale do tego zewnętrzy dekoder, bo z kompa to wstyd.

Pewnie ze warto ;-) ale po co komu 700-1kW do pokoju 20m^2? ;-)

w kinie mam amplituner ktory pobiera z sieci ok. 270W + wzmacniacz subwoofera ok. 150W. Pokoj 40m^2 dla mnie to maks - na przodzie duze kolumny Koda AP802.

Nowe amplitunery do kina domowego (budżetowe) maja pobor na poziomie 200W (Sony, Pioneer itp). Wiecej chyba nie potrzeba. Chyba ze masz prawdziwe KINO ;-)

Pozostaja jeszcze koszta - ile kosztuje trafo 700-1kW ;-), nie liczac pozostałych drogich na sztuke elementów.

Zrob sobie porzadny wzmacniacz do subwoofera (to juz bedzie kwota ok. 200-300zł) a amplituner kup gotowy.

pozdrawiam
  • #10 1222646
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Gdzie kupic najtańcze trafa taki 600watt za 130zł troszkę duzo.

A czy można podłączy dwa trafa zwykłe nie symetryczne do zasilacza ???

Bedzie symetrycznie. Ten STk gotowy droko 80zł gdzies jest Taniej????????

A TDa 7294 podobno ma słabą kontrole nad Basem to prawda?
  • #11 1222695
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Może coś na bańkach?

Na przód poleciłbym EL84 PP na każdy kanał, na tył- EL84 PP lub nawet SE (w końcu takiej dużej mocy nie potrzeba tam). Trafo sieciowe można dać od Rubina (odp. uzwojenia na napięcia anodowe stopni mocy ma, a rdzeń takie bydlę że aż strach :D), głośnikowe to np. TGp10-27-666 dla push- pulli, a dla single-ended mogłoby być np. TG5-53-666. Jeśli kolumny dobrze przenoszą basy, to nie ma co robić subwoofera- ale jak trzeba, to można zrobić końcówkę na dwóch EL34. Razem wyszłoby tu jakieś 6-10 (w zależności od konfiguracji) lamp mocy i kilka do stopni wstępnych takich jak np. ECC83.
  • REKLAMA
  • #12 1222709
    gdL
    Poziom 27  
    LM3886 ma lepszą kontrolę nad basem od TDA. A generalnie kontrola nie jest najgorsza. ON robi bardzo miły basik. Ma sporą wydajność prądową.

Dwa trafa w jedno podłączyć ? Można, tylko tak, żeby się nie zniosło, tylko podwoiło napięcie. Przecież jak na jednym trafie są nawinięte 2 uzwojenia, to tak jak dwa trafa...

STK tyle kosztuje, od chińczyków jest taniej(ze 35zł kosztuje) , ale to zazwyczaj szajs o kant dupy rozbić. Uważaj, żeby Ci nie wlepili od chińczyków za 80zł bo to by dopiero była dolina.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza do kina domowego z kolumnami Tesla ARN312, ARN-150, Tonsil GDWK oraz subwooferem Reveland TW3000. Proponowano użycie układów TDA7294 na kanały przednie, tylne i centralny, z rozważeniem mostkowania dla większej mocy na przód. Zasugerowano, że TDA7294 wystarczy do nagłośnienia pokoju około 25 m², a mostek na przód może być przesadą, lepszym wyborem byłby układ STK4050 dla wyższej mocy i lepszej kontroli basu. Wzmacniacze na TDA7294 wymagają zasilania z transformatorów około 150W na kanał, a dla STK4050 około 300W. Zasugerowano osobne zasilanie dla subwoofera i wzmacniaczy, z mocą zasilania łącznie około 1050-1500W. Poruszono kwestię kosztów transformatorów i ich łączenia, wskazując na możliwość łączenia dwóch transformatorów nie symetrycznych w celu uzyskania symetrycznego zasilania. Wspomniano alternatywę w postaci wzmacniaczy lampowych (np. EL84 PP, EL34) dla lepszej jakości dźwięku, choć koszty i złożoność są wyższe. Porównano TDA7294 z LM3886, wskazując na lepszą kontrolę basu w LM3886. Zwrócono uwagę, że kanały tylne i centralny nie wymagają dużej mocy (około 20W RMS). Wskazano, że gotowe wzmacniacze STK4050 można kupić taniej, ale należy uważać na niskiej jakości chińskie podróbki. Podsumowując, dla budżetu około 400 zł na kanał TDA7294 jest wystarczający, mostkowanie na przód nie jest konieczne, a subwoofer można zasilić wzmacniaczem na STK lub PA300, jeśli dostępny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA