Posiadam 3 zasilacze AC-V018G (jeden z tych 3 jest w 100% sprawny) do monitora SONY SDM-M81. Parametry zasilacza na wyjściu: 18V DC/4A/72W. Na Elektrodzie nie znalazłem schematu - jeżeli ktoś ma i jest chętny się podzielić to poproszę.
Wiem, że dokładnie taki zasilacz można dostać za 20 dolarów w Azji, ale mając jeden sprawny myślę, że uda mi się naprawić dwa pozostałe. No chyba, że ktoś poleci mi jakiś tani zamiennik tylko żeby był w miarę ok i nie spalił mi domu.
Jeden zasilacz nie ma widocznych objawów zepsucia (popalonych lub przegrzanych elementów/miejsc) natomiast w drugim jest sporo spalonych rzeczy (dioda BAV21, UC3843, wyrzuciłem trochę spalonych rezystorów i jeden tranzystor - były tak przepalone, że nie mogły działać poprawnie).
Tematy z elektrody w jakimś stopniu dotykające tego zasilacza to:
Li Shin model: LSE0202A2090 Out: 20V/4,5A spalony układ scalony? - układ TMS101AC
Zasilacz Sony 18V 3.33A - obniżenie napięcia na 16.8V
Nie mam dużego doświadcznie w naprawie zasilaczy, ale mam wszystkie potrzebne narzędzia (oscyloskop, multimetr) oraz czas
, nie mam jedynie regulowanego obciążenia (myślę o zakupie, więc propozycję też mile widziane cena na drugim miejscu, na pierwszym jakość - nie musi to być urządzenie do profesjonalnych serwisów), myślę również nad zakupem transformatora separującego od sieci. Od czego zacząć sprawdzanie i naprawę tych zasilaczy?
Na razie przeprowadziłem wstępną weryfikację "na oko" i parę rzeczy wyeliminowałem multimetrem. Na wyjściu tego popalonego jest zwarcie, natomiast ten bez widocznych uszkodzeń nie ma zwarcia na wyjściu ma natomiast dodaną diodę zenera 24V/1W (może już ktoś go naprawiał? dioda jest sprawna i dolutowana na wyjściu między nogami kondensatorów + i -). W załączniku zdjęcia tych dwóch zasilaczy z zaznaczonymi różnicami oraz wyjściem plus i minus na tym jednym zdjęciu widać że był dodatkowy element, który wyparował wraz z kawałkiem miedzi z płytki.
Z oznaczeń tranzystorów SMD udało mi się jedynie odczytać:
- N1 (brak dodatkowych oznaczeń)
- L31 (pionowo mniejszymi literami jest JO lub J0 ale nie na 100%)
- Y4... brak drugiej litry ( pionowo mniejszymi literami jest P0 nie na 100%)
- B3 ( pionowo mniejszymi literami jest 00 na 100%)
Element TMS101AC można kupić tu za 7,65zł:
TMS101AC - north_pl
Za wszelką pomoc dziękuję (identyfikacja elementów, rozwiązanie czy propozycje sprzętowe).

Wiem, że dokładnie taki zasilacz można dostać za 20 dolarów w Azji, ale mając jeden sprawny myślę, że uda mi się naprawić dwa pozostałe. No chyba, że ktoś poleci mi jakiś tani zamiennik tylko żeby był w miarę ok i nie spalił mi domu.
Jeden zasilacz nie ma widocznych objawów zepsucia (popalonych lub przegrzanych elementów/miejsc) natomiast w drugim jest sporo spalonych rzeczy (dioda BAV21, UC3843, wyrzuciłem trochę spalonych rezystorów i jeden tranzystor - były tak przepalone, że nie mogły działać poprawnie).
Tematy z elektrody w jakimś stopniu dotykające tego zasilacza to:
Li Shin model: LSE0202A2090 Out: 20V/4,5A spalony układ scalony? - układ TMS101AC
Zasilacz Sony 18V 3.33A - obniżenie napięcia na 16.8V
Nie mam dużego doświadcznie w naprawie zasilaczy, ale mam wszystkie potrzebne narzędzia (oscyloskop, multimetr) oraz czas
Na razie przeprowadziłem wstępną weryfikację "na oko" i parę rzeczy wyeliminowałem multimetrem. Na wyjściu tego popalonego jest zwarcie, natomiast ten bez widocznych uszkodzeń nie ma zwarcia na wyjściu ma natomiast dodaną diodę zenera 24V/1W (może już ktoś go naprawiał? dioda jest sprawna i dolutowana na wyjściu między nogami kondensatorów + i -). W załączniku zdjęcia tych dwóch zasilaczy z zaznaczonymi różnicami oraz wyjściem plus i minus na tym jednym zdjęciu widać że był dodatkowy element, który wyparował wraz z kawałkiem miedzi z płytki.
Z oznaczeń tranzystorów SMD udało mi się jedynie odczytać:
- N1 (brak dodatkowych oznaczeń)
- L31 (pionowo mniejszymi literami jest JO lub J0 ale nie na 100%)
- Y4... brak drugiej litry ( pionowo mniejszymi literami jest P0 nie na 100%)
- B3 ( pionowo mniejszymi literami jest 00 na 100%)
Element TMS101AC można kupić tu za 7,65zł:
TMS101AC - north_pl
Za wszelką pomoc dziękuję (identyfikacja elementów, rozwiązanie czy propozycje sprzętowe).