logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane I 1,6 k7m - Prawdopodobnie nie udana wymiana uszczelki pod głowicą

pawelb5913 16 Lut 2013 11:26 3516 8
REKLAMA
  • #1 11941458
    pawelb5913
    Poziom 11  
    Ocena: 52
    Witam.

Otóż w maju 2012, czyli 9 miesięcy temu wymieniałem uszczelkę pod głowicą. Niestety teraz jest taka sytuacja że od strony rozrządu z tyłu silnika pociło się. Więc tydzień temu postanowiłem dokręcić głowicę. Dokręciłem śrubę od strony kolektora dolotowego dosłownie 2 mm (musiałem na klucz założyć przedłużkę i dobrze się zaprzeć). A chcąc dokręcić śrubę od strony kolektora wydechowego okazało się że śruba bardzo lekko idzie. Przestraszyłem się że śruba się zrywa i natychmiast przestałem. Finał jest taki że teraz poci się z pod głowicy i od strony dolotu i wydechu.
    Co robić.??
  • REKLAMA
  • #2 11941512
    serwus2009
    Poziom 17  
    Ocena: 144
    Zdjąć głowice, wykręcić ukręconą szpilkę wkręcić nową, najlepiej to wszystkie wymienić, dać nową uszczelkę, dokręcić używając klucza dynamometrycznego ustawionego na odpowiedni moment, a nie jakieś tam wynalazki tworzyć.
  • REKLAMA
  • #3 11941577
    pawelb5913
    Poziom 11  
    Planowanie głowicy będzie konieczne ?
  • REKLAMA
  • #4 11941697
    serwus2009
    Poziom 17  
    Ocena: 144
    Poprzednia wymiana uszczelki była z powodu wydmuchania?
    Była wtedy planowana głowica?

Jeśli się tylko poci to myślę, że nie ma sensu planować głowicy (zakładając, że po ewentualnym wydmuchaniu poprzedniej uszczelki było to robione, jeśli zaś poprzednia była wydmuchana a nie było planowania to trzeba) ale to tylko moje zdanie, niech się wypowie ktoś ''mądrzejszy''.
  • #5 11942620
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    To teraz głowica do zdjęcia, splanowania, masz do kupienia nową uszczelkę i nowe szpilki.
  • #6 11942833
    pawelb5913
    Poziom 11  
    Głowica była planowana, zawory były sprawdzane, wszystkie trzymały. Nie wiem czy śruba się urwała ale ta śruba od wylotu dużo lżej szła niż ta od strony dolotu dlatego nie kręciłem dalej bo się bałem żę się urwie.
  • REKLAMA
  • #7 11942883
    tomek130
    Poziom 22  
    Ocena: 433
    Prawdopodobnie pojęcia nie masz co robisz a próbujesz, silnik naprawiał rzeźnik czy mechanik?Dwa posty wyżej napisane co masz zrobić a tu piszesz o zaworach. Bosze każdy lepszy od fachowca, wiem umiem lepiej robię nie pytam proste.
  • #8 11942957
    pawelb5913
    Poziom 11  
    Koleś daruj sobie takie głupie komentarze. Kolega serwus2009 pytał czy głowica była planowana to napisałem że tak a o zaworach wspomniałem bo nie wyobrażam sobie robiąc taki remont i zaworów nie sprawdzić tylko na planowaniu poprzestać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Megane I 1.6 K7M po wymianie uszczelki pod głowicą, która miała miejsce 9 miesięcy temu. Obecnie występuje wyciek płynu chłodzącego z tyłu silnika, co skłoniło go do dokręcenia głowicy. Po dokręceniu jednej ze śrub, zauważył, że druga śruba od strony kolektora wydechowego łatwo się obraca, co budzi obawy o jej zerwanie. Użytkownicy forum sugerują, aby zdjąć głowicę, wymienić uszczelkę oraz szpilki, a także rozważyć planowanie głowicy, mimo że wcześniej była ona planowana. Wskazują również na konieczność użycia klucza dynamometrycznego do dokręcania.
REKLAMA