logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu

Pidur 18 Lut 2013 23:03 5868 8
REKLAMA
  • #1 11954539
    Pidur
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,
    Po instalacji filtra zmiękczającego wodę zmywarka przestała działać.
    Nie wiem dokładnie czy to ma jakiś związek, ale po ściągnięciu filtra dalej nie rozpoczyna programu.

Przeglądając forum znalazłem kilka podobnych tematów
    Link
    Link

ale niestety po wyczyszczeniu wszystkich elementów (płaszcz wodny, kubek hydrostatu, rury łączące) zmywarka dalej nie działa.

Zrobiłem kilka zdjęć BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu BOSCH srv43m63eu - Zmywarka - nie rozpoczyna programu

Sytuacja wygląda następująco: po napełnieniu zmywarki wodą, przełącza się przełącznik na kubku hydrostatu (taki czerwony kubek z czarnym przełącznikiem u góry) i zaraz wyłącza. Włącza i wyłącza i dalej nic się nie dzieje. Po dłuższym czasie zapala się dioda - kran.

Proszę o radę czy to jakaś prosta rzecz czy lepiej się w to nie bawić i wołać serwisanta? A jeśli serwis to czy się to opłaca ją naprawiać ?

Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11954719
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    specjalistą nie jestem, ale na 4 zdjęciu wygląda jak by był za mały przepływ przez złoże jonitu. Sprawdź, czy nie jest przytkane, może przez dłuższy czas nie było soli, lub za miękka woda była ustawiona.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11957939
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    Wygląda to na uszkodzony przepływomierz.
  • #5 11962376
    Pidur
    Poziom 10  
    Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Cytat:
    Możliwe że brudy z instalacji zabrudziły sitko węża doprowadzającego wodę - sprawdź drożność.

Sprawdzone, nic nie było.

Cytat:
    wygląda jak by był za mały przepływ przez złoże jonitu

Czyściłem cały płaszcz i w miarę możliwości sprawdziłem przepływość, więc raczej nie to.

Cytat:
    Wygląda to na uszkodzony przepływomierz.

Jak mogę to sprawdzić ? Jakie koszta wymiany ? Czy potrzeba serwisanta ?

Wrzuciłem filmik, na którym zmywarka rozpoczyna program. Jest po wylaniu wody, odpompowaniu, przeczyszczeniu wszystkich elementów. Po wlaniu pewnej ilości wody, próbuje zacząć, ale coś się przerywa.

Dodatkowo sprawdziłem jeszcze ciśnienie na głównym zaworze, które jest bardzo silne, więc to nie przez słabe ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #6 11968317
    Pidur
    Poziom 10  
    czy ma ktoś może jakiś pomysł ?

Jak mogę to sprawdzić ? Jakie koszta wymiany ? Czy potrzeba serwisanta ?
  • REKLAMA
  • #7 11969492
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    aquastop sprawdzaleś, przecieki, pływak, przełącznik.
  • #8 11986071
    Pidur
    Poziom 10  
    AQUASTOP sprawdzałem
    przecieków brak
    pływak wyczyszczony i wydaje się dobrze działa
    przełącznik ? nie wiem jak sprawdzić.

Widzę, że mnie to trochę przerosło. Myślałem, że to będzie kwestia przeczyszczenia tylko układu, ale jednak nie.

Czy ktoś mógłby polecić dobry serwis we Wrocławiu lub jakiegoś fachowca ?
  • #9 12056640
    Pidur
    Poziom 10  
    Sprawa rozwiązana.
    Wymieniony przepływomierz i wszystko chodzi jak trzeba.
    Koszt: 67zł przepływomierz plus 90 zł serwis z wymianą.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po zainstalowaniu filtra zmiękczającego wodę, zmywarka BOSCH srv43m63eu przestała działać. Użytkownik sprawdził drożność elementów, takich jak płaszcz wodny i kubek hydrostatu, ale problem nadal występował. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie przepływomierza, sitka węża doprowadzającego wodę oraz systemu aquastop. Po dalszych próbach i braku rezultatów, użytkownik zlecił wymianę przepływomierza, co rozwiązało problem. Koszt wymiany wyniósł 67 zł za część oraz 90 zł za serwis.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA