logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Johnson II President - piszczy przy nadawaniu po wymianie filtra

gustaw_s 21 Lut 2013 16:52 6501 11
REKLAMA
  • #1 11966548
    gustaw_s
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    ostatnio miałem problemy z radiem a mianowicie nic nie słyszałem ( na FM i AM), natomiast to co nadawałem było słyszane w dobrej jakość - nie piszczało i nie szumiało!
    Poczytałem trochę na forach i wymieniłem filtr CQ S455HTx na Filtr ceramiczny 455 kHz +/- 3kHz - muRata - 455HT. Po wymianie filtra odbiór mi powrócił natomiast zaczęły się problemy z nadawaniem ( teraz piszczę ). Przejrzałem gruszkę poprawiłem luty i nadal to samo.
    Czy mogę winić za tę sytuację np. uszkodzony nowy filtr 455 ?
    Proszę o jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #3 11966612
    gustaw_s
    Poziom 12  
    tzn jak na sztucznym obciążeniu ? nie rozumie rozwiń co miałeś na myśli :D
    3.1.13. /Olek II/
  • #4 11966973
    .Labrador
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    gustaw_s napisał:
    tzn jak na sztucznym obciążeniu ? nie rozumie rozwiń co miałeś na myśli :D

Sztuczne obciążenie, to inaczej wzorcowa antena pomiarowa 50ohm.

gustaw_s napisał:
    problemy z nadawaniem ( teraz piszczę ). Przejrzałem gruszkę poprawiłem luty i nadal to samo.

Przedmówca mógł mieć to na myśli, zadając ci pytanie? to co poniżej;
    Jeżeli pisk ustanie przy wpiętym obciążeniu, to przyczyny należy szukać w instalacji antenowej lub samej antenie.
  • REKLAMA
  • #5 11967734
    gustaw_s
    Poziom 12  
    niestety na wpiętych 50ohm ( ustawiłem dekadówkę i zmierzyłem miernikiem było dokładnie 50ohm) jest to samo słychać pisk ;-(.
  • REKLAMA
  • #6 11967865
    lukaszcafe
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Kolego,być może wina wadliwej anteny,lub mikrofonu.
    W pierwszej kolejności podmień antenę na inną i zobacz,czy problem ustąpił,miałem takie przypadki.
    Częstą winą " piszczenia" jest uszkodzony,lub po prostu jego brak,kondensator podłączony równolegle do mikrofonu.
    Jeżeli w środku mikrofonu takowego nie znajdziesz,lub też będzie,wylutuj go i wstaw na jego miejsce kondensator ceramiczny np 330 p.
    Uważaj tylko,aby żadna nóżka nie masowała do obudowy wkładki elektretowej.
    Pozdrawiam.
  • #7 11968551
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    Dekada odpada. Nie wolno robić na tym obciążenia w.cz.
    Rezystory bezindukcyjne podłącza się możliwie najkrótszą drogą - użyj 2x 100Ω tuż przy złączu i będzie OK.
    Zdałoby się też zablokować do masy, albo odłączyć mikrofon również tuż przy złączu i sprawdzić również w FM.
  • #8 11969320
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.
    gustaw_s napisał:
    ... jest to samo słychać pisk

Czy aby na 100% podczas wciśnięcia PTT - jest wyłączany głośnik. :?:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 11976480
    gustaw_s
    Poziom 12  
    Panowie nie wiem jak to napisać, włożyłem radio do samochodu jednego dnia mi piszczało ( miałem dobry nasłuch ), a od dzisiaj jest wszystko ok ! samo sie naprawiło :D czy to możliwe ?
    Dziekuje wszystkim za pomoc( za wasze wskazówki), mam nadzieje że pisk nie powróci.
  • #10 11976713
    lukaszcafe
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Zimne luty? Jak to śpiewa jeden zespół- zima,zima,zimą cycków ni ma ;)
    W dzisiejszych czasach cuda się zdarzają... do następnego razu ;)
    Sorry za ot,oby ten pisk nie powrócił :)
  • #11 11976761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14713240
    sp9nsq
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Przyczyną pisków przy nadawaniu w President Johnson II jest najczęściej pęknięta masa na panelu przednim. Po rozebraniu radia widać w przedniej części połączenie lutowane płyty czołowej z obudową radia. Zdarza się, że naprężenia w tym miejscu powodują niewidoczne gołym okiem pęknięcie ścieżki masowej na płycie czołowej, o tyle dokuczliwe, iż występuje raz na czas (czasem wystarczy puknąć lub radio odwrócić i już jest OK). Po podgrzaniu lutownicą ścieżka zostaje w powietrzu, a "wychodzi" pęknięcie. To samo czasem zdarza się w tych samych miejscach w Unidenach lub Presidentach (Jimmi, Johnny itd). Uszkodzenie jest bardzo kłopotliwe i trudne do lokalizacji, gdyż występuje nawet bez podłączonego przewodu MIC, wystarczy samo PTT i zaczyna piszczeć przy włączeniu nadawania, a to już jest wybitnie zagadkowe, skąd sprzężenie??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem President Johnson II, które po wymianie filtra CQ S455HTx na filtr ceramiczny 455 kHz +/- 3kHz - muRata, zaczęło piszczeć podczas nadawania, mimo że odbiór był poprawny. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie sztucznego obciążenia, instalacji antenowej, mikrofonu oraz kondensatora podłączonego do mikrofonu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia masy na panelu przednim radia, co może powodować sporadyczne piszczenie. Użytkownik ostatecznie zauważył, że problem ustąpił samoczynnie po przeniesieniu radia do samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA